Uutiset

Sellutehtaan hukkavirtoja hyödyntävä kasvihuone voitti Metsäteollisuuden innovaatiokilpailun

Aalto-yliopiston opiskelijoiden kehittämä innovaatio voi mullistaa suomalaista ruoantuotantoa kiertotalouden keinoin.
Milla-Mari Vastavuo ja Mikko Niemeläinen / Kuva: Mirkku Merimaa

Wood U Make It Happen -kilpailun voittajat Milla-Mari Vastavuo ja Mikko Niemeläinen Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulusta. Kuva: Mirkku Merimaa

Metsäteollisuuden Wood U Make It Happen -innovaatiokilpailun ovat voittaneet Aalto-yliopiston opiskelijat Mikko Niemeläinen ja Milla-Mari Vastavuo. Kaksikon kehittelemä Relaps on ekosysteemi, joka hyödyntää sellutehtaan hukkalämpöä ja mineraalivirtoja älykkäässä kasvihuoneviljelyssä.

"Innovaatiomme perustuu vahvasti kiertotalousajatteluun: haluamme saada aiemmin hukkaan menneet raaka-ainevirrat hyötykäyttöön. Lisäksi Relaps tarjoaa mallin, miten ruoantuotannossa voidaan vastata väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin paineisiin", Niemeläinen ja Vastavuo kertovat.

Kaksikon mielestä Suomesta löytyy erittäin korkeatasoista kasvihuoneteknologian ja metsäteollisuuden osaamista, joiden yhteistyö luo tulevaisuudessa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia ruoantuotannolle.

"Haimme neuvoja eri alojen asiantuntijoilta ja yhdistimme niitä. Kiertotalousajattelu ei ole uutta metsäteollisuudessa, mutta sen yhdistäminen kasvihuoneviljelyyn näin kokonaisvaltaisesti on. Täytyy vain uskaltaa kokeilla ja leikitellä villeilläkin ideoilla ilman ennakkoluuloja", opiskelijakaksikko kannustaa.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajan Timo Jaatisen mukaan voittajatyöllä on hyvät kehitysmahdollisuudet ja skaalauspotentiaali. 

"Relapsin kaltainen ekosysteemi lähestyy uudella tavalla ruoantuotantoa ja energiankulutusta. Se tarttuu rohkeasti globaalien megatrendien luomiin haasteisiin, kuten ympäristöongelmiin ja väestönkasvuun, Jaatinen kiittelee.

Innovaatiokilpailu katsoo tulevaisuuteen

Innovaatiokilpailun kolmen kärki palkittiin 4.12. Metsäteollisuus ry:n satavuotisjuhlassa, jonka yhtenä teemana on uusiutuminen ja tulevaisuuteen katsominen.

"Koko metsäteollisuus etsii tällä hetkellä vastauksia siihen, miten pystymme tuottamaan kuluttajille kestävimpiä vaihtoehtoja. Innovaatiokilpailun osallistujat ovat omilla ratkaisuillaan osoittaneet, että metsäteollisuuden tulevaisuutta rakennetaan jo nyt", sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen. 

Tietoa innovaatiokilpailusta:

https://www.forestindustries.fi/innovation-contest-wood-u-make-it-happen/contest

Tietoa innovaatiokilpailun finalisteista:

https://www.metsateollisuus.fi/tiedotteet/biohajoava-festarilautanen-sellutehtaan-hukkalampoa-hyodyntava-kasvihuone-ja-muunneltavuuden-mahdollistava-lattiaelementti-loytyyko-tasta-joukosta-seuraava-metsateollisuuden-innovaatio/

Lisätietoja:

johtaja Maarit Lindström, puh. 040 531 8262, [email protected]

Kilpailijoiden haastattelupyynnöt:

viestintäasiantuntija Martta Fredrikson, puh. 040 687 1686, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Suomen Leijonan komentajamerkki
Palkitut Julkaistu:

Aaltolaiset saavat kunniamerkkejä itsenäisyyspäivänä 2019

Suomen Leijonan komentajamerkin saavat provosti Kristiina Mäkelä, dekaani Ingmar Björkman ja prof. Martti Mäntylä.
Digital Challenge -kurssin 6-henkinen voittajatiimi ja oikealla pitchaus-kilpailun juontaja
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Digitalism Challenge -kurssilla innovoituja ratkaisuja viedään käytännön toteutukseen

Luomuliitto, Tapola-Camphillin luomutila ja Fat Lizard Brewing Co. olivat erittäin tyytyväisiä kurssin aikana syntyneisiin sovelluksiin.
Kuvassa näkyy Sari Nevanpää.
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Tampereen ja Aallon kauppisten kautta kansainväliselle uralle

Dean's List -stipendillä palkittu Sari Nevanpää imaistiin heti Lidlin mielenkiintoiseen uraputkeen.
Lahti
Palkitut, Tutkimus ja taide Julkaistu:

3D-virtualisoinnin pioneerit saivat ensimmäisen Kansallisen avoimen tieteen palkinnon

Professori Hannu Hyypän vetämällä MeMolla on maailman parhaisiin kuuluva 3D-studio ja palo kehittää ja jakaa osaamistaan