Uutiset

Sellutehtaan hukkavirtoja hyödyntävä kasvihuone voitti Metsäteollisuuden innovaatiokilpailun

Aalto-yliopiston opiskelijoiden kehittämä innovaatio voi mullistaa suomalaista ruoantuotantoa kiertotalouden keinoin.
Milla-Mari Vastavuo ja Mikko Niemeläinen / Kuva: Mirkku Merimaa

Wood U Make It Happen -kilpailun voittajat Milla-Mari Vastavuo ja Mikko Niemeläinen Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulusta. Kuva: Mirkku Merimaa

Metsäteollisuuden Wood U Make It Happen -innovaatiokilpailun ovat voittaneet Aalto-yliopiston opiskelijat Mikko Niemeläinen ja Milla-Mari Vastavuo. Kaksikon kehittelemäRelaps on ekosysteemi, joka hyödyntää sellutehtaan hukkalämpöä ja mineraalivirtoja älykkäässä kasvihuoneviljelyssä.

"Innovaatiomme perustuu vahvasti kiertotalousajatteluun: haluamme saada aiemmin hukkaan menneet raaka-ainevirrat hyötykäyttöön. Lisäksi Relaps tarjoaa mallin, miten ruoantuotannossa voidaan vastata väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin paineisiin", Niemeläinen ja Vastavuo kertovat.

Kaksikon mielestä Suomesta löytyy erittäin korkeatasoista kasvihuoneteknologian ja metsäteollisuuden osaamista, joiden yhteistyö luo tulevaisuudessa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia ruoantuotannolle.

"Haimme neuvoja eri alojen asiantuntijoilta ja yhdistimme niitä. Kiertotalousajattelu ei ole uutta metsäteollisuudessa, mutta sen yhdistäminen kasvihuoneviljelyyn näin kokonaisvaltaisesti on. Täytyy vain uskaltaa kokeilla ja leikitellä villeilläkin ideoilla ilman ennakkoluuloja", opiskelijakaksikko kannustaa.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajan Timo Jaatisen mukaan voittajatyöllä on hyvät kehitysmahdollisuudet ja skaalauspotentiaali. 

"Relapsin kaltainen ekosysteemi lähestyy uudella tavalla ruoantuotantoa ja energiankulutusta. Se tarttuu rohkeasti globaalien megatrendien luomiin haasteisiin, kuten ympäristöongelmiin ja väestönkasvuun, Jaatinen kiittelee.

Innovaatiokilpailu katsoo tulevaisuuteen

Innovaatiokilpailun kolmen kärki palkittiin 4.12. Metsäteollisuus ry:n satavuotisjuhlassa, jonka yhtenä teemana on uusiutuminen ja tulevaisuuteen katsominen.

"Koko metsäteollisuus etsii tällä hetkellä vastauksia siihen, miten pystymme tuottamaan kuluttajille kestävimpiä vaihtoehtoja. Innovaatiokilpailun osallistujat ovat omilla ratkaisuillaan osoittaneet, että metsäteollisuuden tulevaisuutta rakennetaan jo nyt", sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen. 

Tietoa innovaatiokilpailusta:

https://www.forestindustries.fi/innovation-contest-wood-u-make-it-happen/contest

Tietoa innovaatiokilpailun finalisteista:

https://www.metsateollisuus.fi/tiedotteet/biohajoava-festarilautanen-sellutehtaan-hukkalampoa-hyodyntava-kasvihuone-ja-muunneltavuuden-mahdollistava-lattiaelementti-loytyyko-tasta-joukosta-seuraava-metsateollisuuden-innovaatio/

Lisätietoja:

johtaja Maarit Lindström, puh. 040 531 8262, [email protected]

Kilpailijoiden haastattelupyynnöt:

viestintäasiantuntija Martta Fredrikson, puh. 040 687 1686, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kaikki kuvat: Mikko Raskinen.
Nimitykset Julkaistu:

Aaltoon saapui täydessä vauhdissa kokonainen ryhmä tutkimaan ääriolosuhteissa viihtyviä bakteereja

Jarno Mäkelä aloitti biofysiikan apulaisprofessorina Aallon neurotieteen ja lääketieteellisen teknologian laitoksella syyskuun alussa. Samalla ovenavauksella Aaltoon siirtyivät hänen kanssaan tutkija Taras Redchuk, tutkijatohtorit Dan Noel ja Eveliny Nery, väitöskirjatutkijat Ada Pajari ja Aakeel Wagay, tutkimusassistentti Chris Hayes, sekä liuta laitteistoja, Suomen Akatemian myöntämä akatemiatutkijan rahoitus sekä Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC starting grant.
Apurva Ganoo
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Apurva Ganoolle stipendi yrittäjyyden edistämisestä

Vuoden Yritysjohtaja 2024 on Goforen Timur Kärki.
Eloi Moliner IWAENC-tapahtumassa.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Parhaan opiskelija-artikkelin palkinto jälleen Eloi Molinerille

Palkinnon voittanut artikkeli ratkaisee, miten puheäänitteestä poistetaan huonekaiku ohjaamattoman koneoppimisen avulla.
Emma Kemppainen Aallon kampuksella
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Emma Kemppinen: Puolijohdeteollisuus tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä teollisuudessa että akateemisella puolella

Emma pääsi kesätöihin tutkimusryhmään puolijohdeteollisuuden yritysten lahjoitusten ansiosta. Kesätyöpaikka vahvisti hänen kiinnostustaan alaa kohtaan.