Uutiset

Sakari Poikkimäki korvaa entsyymeillä haitallisia kemikaaleja: “Pieniä biologisia organismeja käytetään monessa arjen tuotteessa”

Kemian tekniikan alumni Sakari Poikkimäki työskentelee fermentoinnin asiantuntijana. Opinnot Aallon kemian tekniikassa mahdollistivat unelmatyön, jossa pienet elävät organismit valjastetaan hyötykäyttöön.
Sakari kuvattuna Aalto-yliopiston tiloissa.

Miten päädyit opiskelemaan kemian tekniikkaa?

“Olin jo lapsena kiinnostunut luonnosta, kuten erilaisista eksoottisista eläimistä. Biologian opiskelu ei kuitenkaan innostanut minua lukiossa aluksi lainkaan. Sitten ryhmänohjaajamme tutustutti minut mikrobiologiaan, genetiikkaan ja biokemiaan. Oli siistiä tajuta, miten elävät asiat oikeasti toimivat. Ryhmäohjaajan kanssa käydyillä keskusteluilla oli siis todella merkittävä vaikutus oman suunnan löytämisessä – suuret kiitokset hänelle! Lukion lopussa päätin lähteä opiskelemaan jotain biologiaan liittyvää. Aloitettuani biotekniikan opinnot Aalto-yliopistossa huomasin, että täällä pääsen soveltamaan biologiaa käytäntöön, mikä tuntui heti omalta jutulta.”

Millaista opiskelu oli?

“Opiskelijaelämä Aalto-yliopistossa vei täysin mukanaan. Olin aktiivisesti mukana esimerkiksi kilta- ja yhdistystoiminnassa mahdollistamassa kaikille mukavaa opiskeluaikaa. Opin toki paljon tieteestä, mutta eniten opiskeluaika kasvatti mielestäni ihmisenä.”

Millaisia töitä olet urallasi tehnyt?

“Valmistumisen jälkeen hain vähän suuntaa työelämässä: työskentelin pari vuotta Barcelonassa myyntityössä ja sitten toisessa yrityksessä prosessi-insinöörinä. Nyt työskentelen Roal Oy:ssä fermentoinnin asiantuntijana, mikä on juuri sitä, mitä olen halunnutkin tehdä.

Roalilla valmistamme entsyymejä eri teollisuusalojen käyttöön. Entsyymit ovat biomolekyylejä, jotka nopeuttavat kemiallisia reaktioita. Entsyymi on kuin erittäin pieni biologinen kone, joka esimerkiksi leikkaa, liimaa ja muokkaa molekyylejä. Meillä niitä valmistetaan homeilla ja bakteereilla ja hyödynnetään esimerkiksi elintarvike- ja leivontatuotteissa sekä rehu-, paperi-, sellu- ja tekstiiliteollisuudessa. Esimerkiksi pyykinpesuaineissa lipaasientsyymit pilkkovat rasvoja, jolloin lika irtoaa helpommin kankaasta veden mukana.”

Miksi työsi on tärkeää?

“Työssäni on siistiä päästä valjastamaan pienet biologiset organismit hyötykäyttöön. Entsyymit valmistetaan luonnon uusiutuvista raaka-aineista ja ne ovat myös biohajoavia. Niillä voidaankin korvata teollisuudessa esimerkiksi haitallisia kemikaaleja ja vähentää raaka-aineiden ja energian tarvetta.”

Millaisia valmiuksia kemian tekniikan opiskelu on sinulle antanut?

“Sain opiskelusta vankan pohjan kemian, biologian ja tekniikan saralla, mikä mahdollistaa töissä eteentulevien haasteiden ratkomisen. Tiedon tehokas hakeminen, omaksuminen ja soveltaminen on kuitenkin omasta mielestä arvokkain taito, minkä yliopisto minulle opetti. Sen avulla pystyn kehittymään ihmisenä ja ammattilaisena joka päivä.“

Mitä terveisiä haluaisit lähettää opiskeluvalintaa pohtiville nuorille?

“Kemian tekniikka on monipuolinen ala. Omat opiskelukaverini työskentelevät ympäri Suomea ja maailmaa, usein firmoissa, joissa parannetaan jollain tavalla maailmaa. Kemianteollisuus on valtava teollisuudenala, joten sen kehittämisellä on ympäristölle todella merkittävä vaikutus. 

Kemian tekniikan alalla on myös paljon mielenkiintoisia startupeja. Esimerkiksi suomalaiset elintarvikealan startupit kehittävät vaihtoehtoisia ja kestävämpiä tapoja tuottaa proteiineja maailman tarpeisiin. Ne ovat yksi esimerkki uusista ratkaisuista, joita alallamme pääsee rakentamaan.”

_

Haastattelun jälkeen keväällä 2023 Sakari Poikkimäki siirtyi tuoteasiantuntijaksi Solar Foodsille. Solar Foods on suomalainen elintarviketeknologian startup-yritys, joka on luonut tavan tuottaa uutta luonnollista proteiininlähdettä ilmasta ja sähköstä. 

Kemian tekniikka ratkoo aikamme isoimpia ongelmia

Me Kemian tekniikan korkeakoulussa yhdistämme luonnontieteet ja insinööritieteet ainutlaatuisella tavalla.

Lue lisää kemian tekniikan opinnoista!
CHEM-opiskelijoita haalareissaan.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Laboratory work at the School of Chemical Engineering
Yhteistyö Julkaistu:

Tervetuloa Unite! Engineering Biology -verkostoitumistapahtumaan 11.9.2024

Tapahtuman tavoitteena on tuoda yhteen yhdeksän Unite!-allianssiin kuuluvan yliopiston tutkijat edistämään avainteknologioita ja kestäviä prosesseja.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä

Virtuaalinen kirjastokortti koekäytössä