Uutiset

Sähkönsiirto on Suomessa Pohjoismaiden halvinta

Hintataso on eurooppalaisittainkin matalalla tasolla. Tästä on kiittäminen tutkijoiden ja Energiaviraston yhteistyössä kehittämää kannustinjärjestelmää.
Sähkönsiirron hinta
Luotettavan sähkönjakeluverkon rakentaminen ja ylläpitäminen harvaan asutussa ja luonnonolosuhteiltaan vaativassa Suomessa on haastavaa. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / Aalto-yliopisto

Sähkönsiirtomaksun osuus sähkölaskun loppusummasta on huomattava. Osuus voisi kuitenkin olla merkittävästi korkeampi ilman tutkijoiden ja Energiaviraston yhteistyössä kehittämää, sähkönsiirtoyritysten toimintaa tehostavaa kannustinjärjestelmää.

”Luotettavan sähkönjakeluverkon rakentaminen ja ylläpitäminen harvaan asutussa ja luonnonolosuhteiltaan vaativassa Suomessa on haastavaa, ja luonnollisesti se myös maksaa”, sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun talousmatematiikan ja tilastotieteen professori Timo Kuosmanen.

”Olemme kuitenkin onnistuneet pitämään sähkönsiirtohintamme eurooppalaisittain matalalla tasolla, ja itse asiassa kotitalouksiemme maksamat sähkönsiirtohinnat ovat muihin Pohjoismaihin verrattuna kaikkein alhaisimmat.”

Kustannustehokkaita monopoleja

Sähkönsiirtohintojen maltillisuudesta on kiittäminen pitkäjänteistä kehitystyötä, jota Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat ja Energiavirasto ovat tehneet yhdessä jo 1990-luvulta lähtien. Tutkijat ovat vieneet perustutkimuksessa, kuten matematiikassa ja tilastotieteessä, saavuttamansa edistysaskeleet energiataloustieteen alan soveltavan tutkimuksen kautta edelleen yhteiskunnallisesti merkittävien päätösten tukemiseen.

”Olemme kehittäneet kannustinjärjestelmän, joka on ikään kuin virtuaalinen kilpailu kustannuksista ja toimitusvarmuudesta. Sähkönsiirtoyhtiö pystyy kasvattamaan voittoaan, mikäli se toimii pienemmillä kustannuksilla kuin muut. Siten kehittämämme menetelmä luo myös monopoliyrityksille kannustimen toimia kustannustehokkaasti. Energiavirasto on soveltanut uusinta menetelmäämme sähkönjakeluyhtiöiden valvonnassa vuodesta 2016 lähtien”, Timo Kuosmanen kertoo.

Sähkönjakeluverkon rakentaminen on hyvin kallista, eikä rinnakkaisia kilpailevia verkkoja voida rakentaa. Siksi alalla toimii noin 80 paikallista monopolia. Lisäksi vuonna 2013 uudistettu lainsäädäntö vaatii sähkönjakeluverkon vahvistamista, jotta sähkön saanti voidaan turvata myös poikkeusoloissa, kuten Suomen talvimyrskyissä. Koska julkinen talous kamppailee kestävyysvajeen kanssa, säävarman sähköverkon rahoittamiseen tarvitaan yksityisiä investointeja.

”Yksityisille investoijille pitää taata kohtuullinen tuotto, mutta härski voitontavoittelu sähkönjakelun kaltaisen, kaikille kansalaisille välttämättömän palvelun tuottamisessa on syytä estää. Kehittämämme kannustinjärjestelmä on tässä tärkeä työkalu”, Kuosmanen sanoo.

The photo shows Professor of Management science Timo Kuosmanen.
Talousmatematiikan ja tilastotieteen professori Timo Kuosmanen. Kuva: Aalto-yliopisto.

Kansainvälistä kiinnostusta

Kannustinjärjestelmän kehittäminen on ollut vuosien prosessi, jonka aikana on myös käyty oikeutta Energiaviraston ja sähkönsiirtoyhtiöiden välillä. Kuosmanen kertoo, että oikeusjutuista on kuitenkin ollut myös hyötyä.

”Oikeusjutut toivat esiin selkeät kehittämistarpeet niissä tilastotieteellisissä laskentamalleissa, joita kannustinjärjestelmässä käytettiin. Pystyimme tutkimuksella vastaamaan näihin kehittämistarpeisiin, joten oikeusjutut itse asiassa nopeuttivat kannustinjärjestelmän kehittymistä nykymuotoonsa.”

Suomessa kehitetty järjestelmä herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti, koska digitalisaatio ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen edellyttävät jakeluverkkojen vahvistamista ja tehostamista eri puolilla maailmaa.

”Suomen kannustinjärjestelmästä voidaan ottaa suoraan mallia muissa Euroopan maissa, joissa nykyisin sovelletaan vastaavia kannustimia kuin meillä 10–15 vuotta sitten. Myös esimerkiksi Etelä-Amerikan maissa korkeat siirtohinnat ja heikko toimitusvarmuus luovat paineita kannustinjärjestelmien uudistamiseksi”, Timo Kuosmanen kertoo. 

Kansainvälisestä vaikuttavuudesta kertoo muun muassa se, että Turun yliopiston äskettäin julkaiseman tutkimuksen mukaan Timo Kuosmanen on julkaisuiltaan Suomen kansainvälisesti näkyvin professori liiketaloustieteellisillä erityisaloilla. Viime vuonna Kuosmanen oli yksi pääpuhujista useissa kansainvälisissä kongresseissa, ja touko-kesäkuun vaihteessa hänen johtamansa tutkimusryhmä esitteli uusimpia tutkimustuloksiaan energiataloustieteen kongressissa Montrealissa.

Julkaisun tiedot:

Kuosmanen T. (2018) Conditional Yardstick Competition. Technical Report, version 2.0.
Linkki julkaisuun

Muita aiheeseen liittyviä julkaisuja:

Kuosmanen, T. (2012) Stochastic semi-nonparametric frontier estimation of electricity distribution networks: Application of the StoNED method in the Finnish regulatory model, Energy Economics 34(6), 2189-2199.

Kuosmanen, T., A. Saastamoinen, T. Sipiläinen (2013) What is the best practice for benchmark regulation of electricity distribution? Comparison of DEA, SFA and StoNED methods, Energy Policy 61, 740-750.

Saastamoinen, A., T. Kuosmanen (2016) Quality frontier of electricity distribution: Supply security, best practices, and underground cabling in Finland, Energy Economics 53, 281-292.

Lisätietoa:

Timo Kuosmanen
talousmatematiikan ja tilastotieteen professori
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
puh. 040 353 8393
[email protected]   

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!