Uutiset

Rehtori Ilkka Niemelä: ”Yliopistolla on suuri vastuu elinikäisestä oppimisesta” 

Lukuvuoden avajaispäivänä avattiin myös kampuksen ytimessä sijaitseva uusi Väre-rakennus.
Aalto Day One_2018

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä nosti lukuvuoden 2018–2019 avajaispuheessaan esiin elinikäisen oppimisen kasvavan tarpeen: ”Meidän on pohdittava perusteellisesti opetustoimintamme laajuutta ja elinikäisen koulutuksen roolia sen osana. Työelämän vauhti kiihtyy jatkuvasti, eikä nykyinen koulutusvauhti riitä kattamaan tarvetta. Tiedämme jo, että nyt tutkintoaan suorittavien ja työelämässä olevien on päivitettävä osaamistaan säännöllisesti koko työuransa ajan.”

Niemelän mukaan elinikäinen oppiminen on iso yhteiskunnallinen haaste. ” Aalto-yliopistolla on asiassa suuri vastuu. Meidän on näytettävä tietä.”

Rehtori Ilkka Niemelä
Ilkka Niemelä toivotti uudet opiskelijat tervetulleiksi Aalto-yliopistoon. Kuva: Mikko Raskinen

Rehtori Ilkka Niemelä iloitsi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muutosta Otaniemen kampuksen ytimeen, Väre-rakennukseen. ”Unelmamme Otaniemen pääkampuksesta, joka yhdistää eri tieteenalat, identiteetit, kulttuurit ja kumppanit, on hyvin lähellä toteutumistaan”. Ilkka Niemelä toivotti uudet opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi Aalto-yhteisön jäseniksi.

Tervehdyksensä avajaisiin toi myös opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen: ”Omalla tavallaan Aalto symboloi – niin perustajilleen kuin kriitikoilleenkin – koko Suomen yliopistolaitoksen uudistamista suuren kansainvälisen taantuman keskellä. Pelkällä olemassaolollaan Aalto haastoi tutkimus- ja korkeakoulumaailman uudistumaan. Ensimmäiset kymmenen vuotta ovat osoittaneet, että Aalto-yliopisto on hyvin täyttänyt siihen kohdistetut odotukset.”

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Noora Vänttinen keskittyi puheessaan opiskelijoiden hyvinvointiin. ”Olisiko Aalto sellainen koti, joka kannustaa yhteistyöhön, ei kilpailuun? Koti, jossa diversiteetti nähdään rikkautena ja kohtaamme toisemme arvostaen ja kunnioittaen? Koti, jossa ei tarvitse pelätä tai hävetä minkään henkilökohtaisen ominaisuuden takia? Minusta Aalto voi olla ja tulee olemaan juuri tämä paikka.”

Olli Ikkala Aalto-professoriksi

Rehtori Ilkka Niemelä nimitti Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun teknillisen fysiikan laitoksen professorin Olli Ikkalan Aalto-professoriksi tunnustuksena hänen merkittävistä tieteellisistä ansioistaan. Hänen tutkimusalansa kohdistuu itsejärjestymiseen sekä funktionaalisiin ja biomimeettisiin materiaaleihin.

Professori Olli Ikkala on tuottelias tutkija, jolla on ollut vahva vaikutus kansainväliseen tiedeyhteisöön. Hän on julkaissut noin 300 artikkelia, joita on siteerattu yli 15 000 kertaa. Ikkalalle on myönnetty kahdesti Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant ja Suomen Akatemian akatemiaprofessuuri. Professori Olli Ikkala piti tilaisuudessa esitelmän biomimeettisistä materiaaleista ja monitieteisyydestä.

Vuoden Aalto-teko CERES-osaamiskeskittymälle

Vuoden 2018 Aalto-teko-palkinnon saivat professori Orlando Rojas, Senior Grant Writer Outi Söderberg ja projektipäällikkö Kati Miettunen huippuluokan tutkimuksesta ja toimivasta yhteistyöstä uusiutuvien raaka-aineiden tutkimuksen parissa. Keväällä Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteinen CERES sai Suomen Akatemian lippulaivarahoituksen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Leikkuupuimuri vehnäpellossa.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tuore tutkimus paljastaa, missä maailman ruoantuotanto on haavoittuvinta

Analyysi osoittaa, missä ja miten teollinen maatalous on kaikkein herkimmillään häiriöille.
The Visentools objects enable people to tell stories with visual metaphors. From left: Thomas Tuominen, Janina Saarnio, Robin Gustafsson, Mikko Illi and Shena Saj. Photo: Susanna Oksanen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi visuaalisen tiimityöskentelyn malli perustuu metaforiin ja mobiilisovellukseen

Tyypillinen ongelma tiimityöskentelyssä on epätasapaino: yleensä vain muutama osallistuja työskentelee aktiivisesti, eikä kaikkien ääni tule lainkaan kuuluviin. Visentools-hankkeen ratkaisussa hyödynnetään visuaalisia työkaluja ja haptisuutta eli tuntoaistillisuutta. Niiden avulla luodaan tiimeille merkityksellisiä ja osallistavia kokouksia ja työpajoja. Hanketta rahoittaa Business Finland, ja sitä on pilotoitu toukokuusta lähtien.
Pulpetissa-podcast
Opinnot Julkaistu:

Pulpetissa-podcastin Ruusu Kukkurainen ja Ida Koponen ovat kuulijoilleen parhaimmillaan kuin kaivattuja isosiskoja

Informaatioverkostojen opinnoissa tavanneet Ruusu Kukkurainen ja Ida Koponen aloittivat opiskelijan elämää käsittelevän Pulpetissa-podcastin keväällä 2023.
The class of 1983
Yhteistyö Julkaistu:

Syksyllä 1983 Mursujaisiaan viettänyt vuosikurssi kokoontui juhlistamaan 40-vuotisjuhlaansa

Vuoden 1983 vuosikurssi juhli 40-vuotisjuhlaansa opintojensa aloittamisesta. Juhlapäivä alkoi Otaniemestä uuden Kauppiksen tiloissa kuohuvilla ja iltaa siirryttiin viettämään nostalgiselle Runeberginkadulle Ravintola Töölöön.