Uutiset

Prodeko-seminaarissa pohdittiin liiketoiminnan vastuullisuutta ja kasvua

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksen Prodeko-yhteisön vuosittaiseen seminaariin 6.5.2022 kokoontui kampukselle ja verkkoyhteyteen satoja teollisuuden, yrittäjyyden, tutkimuksen ja koulutuksen keskeisiä toimijoita ja tuotantotalouden opiskelijoita keskustelemaan liiketoiminnan kasvusta ja vastuullisuudesta.
Kaisa Hietala is the keynote speaker at Prodeko Seminar 2022.
Exxon Mobilin hallituksen jäsen Kaisa Hietala tarkasteli puheenvuorossaan, kuinka liiketoiminnan kasvattaminen voi olla vastuullista.

Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen korosti avauspuheenvuorossaan tuotantotalouden alumnien merkittävää työtä opiskelijoiden hyväksi ja yliopiston tutkimushankkeissa. Tuotantotalouden opetuksessakin on vuosittain yli 200 yritysesimerkkiä. Prodeko-yhteisö on lahjoittanut merkittävästi Aalto-yliopistolle sen perustamisesta lähtien. Uuden Prodeko-rahaston perustaminen Aalto-yliopistosäätiön yhteyteen osoittaa Naukkarisen mukaan yhteisen vastuullisuuden kulttuuria ja viisautta tukea yhteiskuntamme tulevia sukupolvia.

Kestävyyden tavoittelu liiketoiminnan muutosajurina

Exxon Mobilin hallituksen jäsen Kaisa Hietala tarkasteli puheenvuorossaan, kuinka liiketoiminnan kasvattaminen voi olla vastuullista. Hietalan mukaan kestävään kehitykseen liittyvien liiketoimintamahdollisuuksien etsiminen edellyttää uudenlaista ajattelua niin päätöksenteon aikahorisontin kuin johtamistapojenkin osalta. Esimerkiksi Nesteen siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin tuotteisiin oli pitkällä aikavälillä erittäin kannattavaa. Muutos vaati kuitenkin huomattavaa riskinottoa ja investointeja ilman takeita menestyksestä.

Hietala korosti, että hän on nähnyt viime vuosina rohkaisevaa muutosta asenteissa kestävään kehitykseen useilla sellaisilla aloilla, jotka ovat aiemmin käyttäneet luonnonvaroja yli kantokyvyn (esim. energia, pakkaus, maatalous). Liiketoiminnan todellinen muutos edellyttää hänen mukaansa kuitenkin yhtiöiden hallitusten sitoutumisen kestävän kehityksen näkemiseen liiketoiminnan muutosajurina. Myös sijoittajat voivat aikaansaada muutoksen vaikuttamalla esimerkiksi yritysten hallitusten kokoonpanoihin.

Kasvun edistäminen koronapandemian ja Ukrainan sodan aikana

Sievo Oy:n toimitusjohtaja Sammeli Sammalkorpi kertoi henkilökohtaisia kokemuksiaan siitä, miten ohjelmistoyrityksen toiminta muuttui koronapandemian myötä. Sammalkorven esitys kiteytti kuulijoille oppeja siitä, kuinka yritys voi toimia nopeasti kehittyvässä kriisissä toisten auttamiseksi ja samalla uuden kasvun mahdollistamiseksi. Erityisen säväyttävä ja henkilökohtainen tarina Procure4Peace -konseptin synnystä vangitsi kuulijat pohtimaan, mitä meistä kuka tahansa voi tehdä toistemme ja maailman hyväksi, jos valjastamme yrittäjähenkisen ajattelun ja meissä piilevän energian toisten auttamiseksi.

Procure4Peace-toimintamalli muodostui muutamien päivien aikana Venäjän aloitettua hyökkäyksen Ukrainaan. Toiminta-ajatuksena on tarjota maailmanlaajuiselle hankintayhteisölle mahdollisuus hankkia ja toimittaa Ukrainan sodan uhrien tarvitsemaa apua ja järjestää paikallisten toimijoiden toivomille tarvikkeille logistiikka eri maissa toimivien hankinta-asiantuntijoiden avulla. Konseptin kehittämisessä hyödynnettiin sosiaalisen median voimaa asiantuntijoiden tunnistamiseksi ja yhteistoiminnan käynnistämiseksi. Aloite auttaa globaalia hankintayhteisöä navigoimaan hankinta- ja toimitusketjun haasteiden läpi sotatalouden olosuhteissa. Samalla se tuli kehittäneeksi verkoston ja uudenlaisen toimintamallin, joka voi toimia uuden liiketoiminnan alustana myös muissa olosuhteissa.

Ryhmäkeskustelu vastuullisuuden ja kasvun yhdistämisestä

Seminaarin päätteeksi Kaj Hagros (Redstone Nordics), Johanna Pynnä (Kemira), Juha Leppänen, (Demos Helsinki) ja Panu Vuorela (Vaaka Partners) pohtivat vastuullisuuden toteutumista työssään ja yrityselämässä. Keskustelussa käsiteltiin muun muassa sääntelyn merkitystä kestävän liiketoiminnan kehityksessä. Sääntely nähtiin pääosin mahdollisuutena luoda kestävään kehitykseen kannustava toimintaympäristö.

Tilaisuuden moderaattoreina toimi Aalto-yliopiston Tuotantotalouden laitoksen Strategisen johtamisen apulaisprofessori Jukka Luoma ja tuotantotalouden opiskelija Veera Fristadius.

Sammeli Sammalkorven puhe on katsottavissa alla. Puhe on englanniksi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Parking house
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Purku- ja rakennustyöt alkavat Otakaari 8:n tontilla

ISS:n varikkonakin tunnetun Otakaari 8:n matala osa puretaan, ja myöhemmin tilalle rakennetaan pysäköintitalo.
Drupal image for Comms use only. Abstract graphic with orange semi-circles and squares on a red background..
Yliopisto Julkaistu:

Bugi hankaloittaa aalto.fi-sivuston käyttöä Safari-selaimella

Käytäthän Google Chrome - tai Firefox -selainta toistaiseksi.
Juhlapukuihin sonnustauneet ihmiset laskeutuvat portaita alas kohti kameraa
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vuoden 2022 tekniikan alojen promootiossa ennätysmäärä uusia tohtoreita

Yliopistomaailman arvokkainta akateemista juhlaa vietettiin Otaniemen kampuksella 17. kesäkuuta. Edellinen tohtoripromootio järjestettiin vuonna 2019 ja vuosittaista perinnettä jouduttiin lykkäämään kaksi kertaa. Tästä johtuen tänä vuonna Dipolissa järjestetyt juhlallisuudet olivat ennätyssuuret.
A man and a woman concentrated, looking upwares towards something interesting
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lähes 18 miljoonaa euroa tutkimukseen

Suomen Akatemian rahoitus tuo Aalto-yliopistoon kuusi uutta akatemiatutkijan ja 14 tutkijatohtorin tehtävää sekä 23 akatemiahanketta.