Uutiset

Pentti Kujala, meritekniikan grand old man, piti jäähyväisluentonsa täydelle salille

Yli 40-vuotisen uran meritekniikan yrityksissä, Teknillisessä korkeakoulussa ja Aallossa tehnyt professori Pentti Kujala jättää opetus- ja tutkimustehtävät ja siirtyy Aalto-yliopiston Senior Advisor -tehtävään. Läksiäisjuhlassa Kujala loi katsauksen Somerolta alkaneeseen värikkääseen uraansa, jonka varrella syntyneet ystävyyssuhteet muodostivat pohjan laajalle sidosryhmäverkostolle. Otaniemen teekkarin läksiäisluennolla oli tungosta.
Pentti Kujala's farewell lecture 2022
Kuvat: Pauli Lehto, Aalto-yliopisto

Pentti Kujala

Pentti Kujala on tehnyt mittavan uran meritekniikan professorina Teknillisessä korkeakoulussa ja Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksella. Hänellä on yli 40 vuoden kokemus avovesi- ja jääolosuhteissa käytettävien merirakenteiden ja aluksien tutkimuksesta. Kujalan päätutkimuskohteita ovat merellisten toimintojen riskianalyysit sekä avovesi- että jääolosuhteissa ja innovatiivisten rakenteellisten ratkaisujen kehittäminen erityyppisille aluksille. Hänen tutkimuksensa on keskittynyt jään aiheuttamien kuormien täysimittaiseen mittaukseen, jääkuormatilastojen analysointiin, alusten suorituskyvyn simulointiin jäässä, edistyneiden rakenneratkaisujen kehittämiseen laivoille ja järjestelmätason turvallisuuteen meriliikenteessä.

Kujala on toiminut myös meritekniikan tutkimusryhmän johtajana ja hän on johtanut myös Arktiset merelliset toiminnot ja merenkulku -huippututkimusyksikköä (CEARCTIC). Ennen Aalto-yliopiston Kujala työskenteli muun muassa. Lloyd's Register of Shippingin palveluksessa Lontoossa, VTT:llä ja Aker Yardsilla.

Vuosian 2017– 2021 hän toimi Insinööritieteiden korkeakoulun innovaatiotoiminnasta ja vaikuttavuudesta vastaavana varadekaanina .

Vuonna 2020 Euroopan liikennetutkimuksen johtokunta myönsi Kujalalle TRAVISIONS -palkinnon (Transportation Research Award, TRA) hänen tekemästään työstä Itämerellä sekä pohjoisilla ja eteläisillä napavesillä liikkuvien alusten turvallisuuden parantamiseksi. Kujalan johtamilla hankkeilla ja työllä onkin ollut merkittävä vaikutus jäisten merien laivaliikenteen turvallisuuteen.

Hän on ollut mukana lukuisissa tutkimushankkeissa, joita ovat rahoittaneet muun muassa Euroopan komissio, Lloyd's Register Foundation ja eri valtiot. Kujalan tieteellistä vaikuttavuutta kuvaavat hänen noin yli 200 julkaisuaan ja noin 5000 viittauskertaa. Kujalan tutkimustyö on omalta osaltaan vaikuttanut POLARIS-riskinhallintajärjestelmä käyttöönottoon napavesille suuntautuvien laivamatkojen suunnittelussa .

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Radical Creativity summer school. Original image: George Atanassov
Opinnot Julkaistu:

Oletko valmis kokeilemaan radikaalia luovuutta elokuussa?

Radical Creativity -kesäkoulussa sovelletaan erilaisia luovia työskentelytapoja, joita tarvitsemme kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. "Tiivistetty inspiraatiopaketti on kuin karkkikauppa, jossa voit maistella eri makuja."
Katri Kaupin CAPSTONE-kurssin loppuesitykset
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Toimitusketjujen hallinnan CAPSTONE-kurssilla työstettiin tulevaisuuden haasteita

Opiskelijat saivat ratkoa tosielämän haasteita saaden tukea tehtävään opettajalta ja yritysedustajilta.
ISM_vierailuluento 2023
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Palvelumuotoilu varmistaa osaltaan digipalveluiden laadun ja tarkoituksenmukaisuuden

Johtava yliopistonlehtori Johanna Bragge kutsui kollegansa Perustieteiden ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluista pitämään vierailuluennon.
Audience in smaller tables listening to senior university lecturer Leena Lankoski
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Aalto Alumni Strategy Circle -tapahtumassa jaettiin näkemyksiä kestävästä kehityksestä ja strategiasta

Kestävä kehitys ja strategia olivat aiheina Aalto Alumni Strategy Circlen toisessa after work -tilaisuudessa 8.3.2023.