Uutiset

Pentti Kujala, meritekniikan grand old man, piti jäähyväisluentonsa täydelle salille

Yli 40-vuotisen uran meritekniikan yrityksissä, Teknillisessä korkeakoulussa ja Aallossa tehnyt professori Pentti Kujala jättää opetus- ja tutkimustehtävät ja siirtyy Aalto-yliopiston Senior Advisor -tehtävään. Läksiäisjuhlassa Kujala loi katsauksen Somerolta alkaneeseen värikkääseen uraansa, jonka varrella syntyneet ystävyyssuhteet muodostivat pohjan laajalle sidosryhmäverkostolle. Otaniemen teekkarin läksiäisluennolla oli tungosta.
Pentti Kujala's farewell lecture 2022
Kuvat: Pauli Lehto, Aalto-yliopisto

Pentti Kujala

Pentti Kujala on tehnyt mittavan uran meritekniikan professorina Teknillisessä korkeakoulussa ja Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksella. Hänellä on yli 40 vuoden kokemus avovesi- ja jääolosuhteissa käytettävien merirakenteiden ja aluksien tutkimuksesta. Kujalan päätutkimuskohteita ovat merellisten toimintojen riskianalyysit sekä avovesi- että jääolosuhteissa ja innovatiivisten rakenteellisten ratkaisujen kehittäminen erityyppisille aluksille. Hänen tutkimuksensa on keskittynyt jään aiheuttamien kuormien täysimittaiseen mittaukseen, jääkuormatilastojen analysointiin, alusten suorituskyvyn simulointiin jäässä, edistyneiden rakenneratkaisujen kehittämiseen laivoille ja järjestelmätason turvallisuuteen meriliikenteessä.

Kujala on toiminut myös meritekniikan tutkimusryhmän johtajana ja hän on johtanut myös Arktiset merelliset toiminnot ja merenkulku -huippututkimusyksikköä (CEARCTIC). Ennen Aalto-yliopiston Kujala työskenteli muun muassa. Lloyd's Register of Shippingin palveluksessa Lontoossa, VTT:llä ja Aker Yardsilla.

Vuosian 2017– 2021 hän toimi Insinööritieteiden korkeakoulun innovaatiotoiminnasta ja vaikuttavuudesta vastaavana varadekaanina .

Vuonna 2020 Euroopan liikennetutkimuksen johtokunta myönsi Kujalalle TRAVISIONS -palkinnon (Transportation Research Award, TRA) hänen tekemästään työstä Itämerellä sekä pohjoisilla ja eteläisillä napavesillä liikkuvien alusten turvallisuuden parantamiseksi. Kujalan johtamilla hankkeilla ja työllä onkin ollut merkittävä vaikutus jäisten merien laivaliikenteen turvallisuuteen.

Hän on ollut mukana lukuisissa tutkimushankkeissa, joita ovat rahoittaneet muun muassa Euroopan komissio, Lloyd's Register Foundation ja eri valtiot. Kujalan tieteellistä vaikuttavuutta kuvaavat hänen noin yli 200 julkaisuaan ja noin 5000 viittauskertaa. Kujalan tutkimustyö on omalta osaltaan vaikuttanut POLARIS-riskinhallintajärjestelmä käyttöönottoon napavesille suuntautuvien laivamatkojen suunnittelussa .

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Natal Mind voittajatiimi, kuva: Polar Bear Pitching
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Hyppy kylmään veteen yhdistää avannossa pitchaamista ja synnytystä

Natal Mind -tutkimustiimi voitti Polar Bear Pitching -kilpailun viikonloppuna Oulussa. Synnytyslääkäri Aura Pyykönen kertoo, miltä tuntui pitchata jääkylmässä avannossa. Voittajatiimiin kuuluvat lisäksi Annika Järvelin, Riikka Lemmetyinen ja Henni Tenhunen Aallon tuotantotalouden laitokselta.
Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.