Uutiset

Pekka Marttinen: On erittäin tärkeää, että sotedatasta pidetään hyvää huolta

DATALIT-hankkeessa kehitetään ymmärrettäviä ja luotettavia käytäntöjä suomalaisen sotedatan hyödyntämiseksi.
Kuva: Matti Ahlgren.
Kuva: Matti Ahlgren.

Apulaisprofessori Pekka Marttinen on mukana Helsingin yliopiston professorin Petri Ylikosken johtamassa uudessa DATALIT-tutkimuskonsortiossa. Hankkeessa kehitetään ymmärrettäviä ja luotettavia käytäntöjä suomalaisen sotedatan käyttämiseksi.

”Tehtäväni on kehittää koneoppimismenetelmiä ja -malleja sotedatalle. Niiden avulla voidaan tarkastella terveydenhuoltoon liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä”, Pekka Marttinen sanoo.

DATALIT-hanke tuo yhteen useita eri alojen osaajia.

”Metodien lisäksi on tärkeää tarkastella, mihin malleja käytetään ja ketkä niitä käyttävät, ketkä niistä keskustelevat ja kuka päättää niiden käytöstä. Kuten yleisesti sanotaan, asiaa ei voi jättää vain insinöörien päätettäväksi”, Marttinen sanoo.

Hanke analysoi keskeisiä eettisiä käsitteitä – kuten yksityisyys – erilaisissa teknisissä, yhteiskunnallisissa ja oikeudellisissa konteksteissa, ja selvittää, kuinka viranomaiset voivat käyttää dataa sosiaalisesti kestävällä tavalla. DataLit tuottaa myös työkaluja vastuulliseen ja luotettavaan rekisteridatan käyttöön, esimerkiksi ennustemalleja päätöksenteon tueksi ja menetelmiä datan anonymisoimiseksi.

”On erittäin tärkeää, että datasta pidetään hyvää huolta. Tämä tarkoittaa tietoturvaa, eettisten kysymyksien huomioimista, data-analyysien toteuttamista suojatussa ympäristössä - ylipäätään datan turvallista käyttöä. Käytön tulee olla läpinäkyvää ja hyväksyttävää”, Marttinen sanoo.

Hankkeen ensimmäinen vaihe kestää kolme vuotta ja sen kokonaisbudjetti on 3,9 miljoonaa euroa. Helsingin yliopiston ja Aallon lisäksi hankkeessa on mukana Itä-Suomen yliopisto ja useita muita yhteistyökumppaneita: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kela, Siun sote, Syöpäjärjestöt, Valtionvarainministeriö, Tilastokeskus, Väestörekisterikeskus ja Helsingin yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellinen instituutti HSSH. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Suomen tekoälykeskuksen (FCAI) kanssa.

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijat testaamassa satelliitia ESA:n testeissä.
Opinnot Julkaistu:

"On erityisen hienoa tajuta, että jotain omin käsin tehtyä lentää joku päivä avaruudessa!" Aalto-yliopistossa rakennetaan kolmatta opiskelijasatelliittia

Aalto-3-satelliittia rakentava tiimi pääsi testaamaan satelliittia Euroopan avaruusjärjestön testausohjelmassa.
Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
drift trike
Opinnot Julkaistu:

Kiinnostaako Aalto Space ja mekaaninen suunnittelu? Tervetuloa konesuunnitteluprojektin Gaalaan 1.12.

MEC-E1003 Machine Design Project -kurssin opiskelijat esittelevät prototyyppejään yleisölle. Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös yhteistyöprojekteja Aalto Space -tiimin ja professori Jaan Praksin kanssa.