Uutiset

Pekka Marttinen: On erittäin tärkeää, että sotedatasta pidetään hyvää huolta

DATALIT-hankkeessa kehitetään ymmärrettäviä ja luotettavia käytäntöjä suomalaisen sotedatan hyödyntämiseksi.
Kuva: Matti Ahlgren.
Kuva: Matti Ahlgren.

Apulaisprofessori Pekka Marttinen on mukana Helsingin yliopiston professorin Petri Ylikosken johtamassa uudessa DATALIT-tutkimuskonsortiossa. Hankkeessa kehitetään ymmärrettäviä ja luotettavia käytäntöjä suomalaisen sotedatan käyttämiseksi.

”Tehtäväni on kehittää koneoppimismenetelmiä ja -malleja sotedatalle. Niiden avulla voidaan tarkastella terveydenhuoltoon liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä”, Pekka Marttinen sanoo.

DATALIT-hanke tuo yhteen useita eri alojen osaajia.

”Metodien lisäksi on tärkeää tarkastella, mihin malleja käytetään ja ketkä niitä käyttävät, ketkä niistä keskustelevat ja kuka päättää niiden käytöstä. Kuten yleisesti sanotaan, asiaa ei voi jättää vain insinöörien päätettäväksi”, Marttinen sanoo.

Hanke analysoi keskeisiä eettisiä käsitteitä – kuten yksityisyys – erilaisissa teknisissä, yhteiskunnallisissa ja oikeudellisissa konteksteissa, ja selvittää, kuinka viranomaiset voivat käyttää dataa sosiaalisesti kestävällä tavalla. DataLit tuottaa myös työkaluja vastuulliseen ja luotettavaan rekisteridatan käyttöön, esimerkiksi ennustemalleja päätöksenteon tueksi ja menetelmiä datan anonymisoimiseksi.

”On erittäin tärkeää, että datasta pidetään hyvää huolta. Tämä tarkoittaa tietoturvaa, eettisten kysymyksien huomioimista, data-analyysien toteuttamista suojatussa ympäristössä - ylipäätään datan turvallista käyttöä. Käytön tulee olla läpinäkyvää ja hyväksyttävää”, Marttinen sanoo.

Hankkeen ensimmäinen vaihe kestää kolme vuotta ja sen kokonaisbudjetti on 3,9 miljoonaa euroa. Helsingin yliopiston ja Aallon lisäksi hankkeessa on mukana Itä-Suomen yliopisto ja useita muita yhteistyökumppaneita: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kela, Siun sote, Syöpäjärjestöt, Valtionvarainministeriö, Tilastokeskus, Väestörekisterikeskus ja Helsingin yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellinen instituutti HSSH. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Suomen tekoälykeskuksen (FCAI) kanssa.

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi ympäristöystävällinen menetelmä selluloosan muokkaukseen kestäviä materiaaleja varten
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi ympäristöystävällinen menetelmä selluloosan muokkaukseen kestäviä materiaaleja varten

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet selluloosan muokkausmenetelmän, jossa myrkyllisiä liuottimia käytetään alle kymmenesosa perinteisiin menetelmiin verrattuna. Innovaatiota on mahdollista soveltaa ympäristöystävällisiin nanokomposiitteihin, selluloosapohjaisiin membraaneihin ja biolääketieteellisiin laitteisiin, jotka tukevat kestävää materiaalikehitystä.
Moderni vaalea rakennus, jossa on useita ikkunoita ja parvekkeita, ympärillä korkeita puita.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Kouvolan tyhjät kiinteistöt käyttöön kiertotalousrakentamisella

Aallon opiskelijat etsivät ratkaisuja Kouvolan kaupungin kiinteistöongelmiin.
Three persons sitting in front of multiple screens, balloons floating in the air
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston joukkue voitti pohjoismaisen NCPC-ohjelmointikilpailun opiskelijasarjan

Nordic Collegiate Programming Contest-ohjelmointikilpailu.
Kuvassa näkyy Kauppakorkeakoulun rakennus, sen vieressä oleva Kide-rakennus, sekä lipputangot ja puun oksa syksyisenä selkeänä päivänä.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

OP Ryhmän Tutkimussäätiön rahoittama hanke on selvittänyt muun muassa pankkiirien sukulaisten sijoitusintoa, ulkonäön vaikutusta palkkaukseen ja varjopankkitoimintaa

Aalto-yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja Vaasan yliopiston toteuttama kolmivuotinen tutkimushanke on pureutunut rahoitusalaan ja rahoitusinstituutioihin tavanomaista syvemmälle. Hankkeen eri tutkimuksissa onkin jo paljastunut paljon perinteisen pankkitutkimuksen yli ulottuvaa – ja yhtä lailla arvokasta – tietoa.