Uutiset

Pekka Marttinen: On erittäin tärkeää, että sotedatasta pidetään hyvää huolta

DATALIT-hankkeessa kehitetään ymmärrettäviä ja luotettavia käytäntöjä suomalaisen sotedatan hyödyntämiseksi.
Kuva: Matti Ahlgren.
Kuva: Matti Ahlgren.

Apulaisprofessori Pekka Marttinen on mukana Helsingin yliopiston professorin Petri Ylikosken johtamassa uudessa DATALIT-tutkimuskonsortiossa. Hankkeessa kehitetään ymmärrettäviä ja luotettavia käytäntöjä suomalaisen sotedatan käyttämiseksi.

”Tehtäväni on kehittää koneoppimismenetelmiä ja -malleja sotedatalle. Niiden avulla voidaan tarkastella terveydenhuoltoon liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä”, Pekka Marttinen sanoo.

DATALIT-hanke tuo yhteen useita eri alojen osaajia.

”Metodien lisäksi on tärkeää tarkastella, mihin malleja käytetään ja ketkä niitä käyttävät, ketkä niistä keskustelevat ja kuka päättää niiden käytöstä. Kuten yleisesti sanotaan, asiaa ei voi jättää vain insinöörien päätettäväksi”, Marttinen sanoo.

Hanke analysoi keskeisiä eettisiä käsitteitä – kuten yksityisyys – erilaisissa teknisissä, yhteiskunnallisissa ja oikeudellisissa konteksteissa, ja selvittää, kuinka viranomaiset voivat käyttää dataa sosiaalisesti kestävällä tavalla. DataLit tuottaa myös työkaluja vastuulliseen ja luotettavaan rekisteridatan käyttöön, esimerkiksi ennustemalleja päätöksenteon tueksi ja menetelmiä datan anonymisoimiseksi.

”On erittäin tärkeää, että datasta pidetään hyvää huolta. Tämä tarkoittaa tietoturvaa, eettisten kysymyksien huomioimista, data-analyysien toteuttamista suojatussa ympäristössä - ylipäätään datan turvallista käyttöä. Käytön tulee olla läpinäkyvää ja hyväksyttävää”, Marttinen sanoo.

Hankkeen ensimmäinen vaihe kestää kolme vuotta ja sen kokonaisbudjetti on 3,9 miljoonaa euroa. Helsingin yliopiston ja Aallon lisäksi hankkeessa on mukana Itä-Suomen yliopisto ja useita muita yhteistyökumppaneita: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kela, Siun sote, Syöpäjärjestöt, Valtionvarainministeriö, Tilastokeskus, Väestörekisterikeskus ja Helsingin yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellinen instituutti HSSH. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Suomen tekoälykeskuksen (FCAI) kanssa.

Lisätietoa:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
Kolme iloista ihmistä verkostoitumassa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Monilla suomalaisilla yrityksillä olisi paljon opittavaa japanilaisesta palvelukulttuurista

Tuoreessa tietokirjassa ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?” kerrotaan, millä tavoin luodaan ylivoimainen asiakaskokemus arkisissakin kohtaamisissa.