Otaniemestä rakentumassa monimuotoinen kaupunginosa
– Otaniemen jalostaminen teknologiakampuksesta laajemmin kulttuurin ja elinkeinoelämän moottoriksi on metropolialueen ja Suomen kannalta erinomainen mahdollisuus, sanoo Antti Ahlava, Aalto-yliopiston tuore kampuskehittämisestä vastaava vararehtori. Hän on pistänyt tuulemaan ja käynnistänyt alueen muiden toimijoiden kanssa integroivan aluekehityksen prosessin.
– Tavoitteenamme on parantaa oppimisen, tutkimuksen, elinkeinoelämän ja alueen asukkaiden läheisyyttä ja yhteistyötä. Yhteistyö ja resurssien jakaminen yliopiston ulkopuolisten tahojen kanssa on välttämätöntä sosiaalisen ympäristön kehittämisen kannalta, Ahlava toteaa.
Kampuksen kehittämistyössä tullaan säilyttämään Otaniemen historiallisen ytimen ominaispiirteet.
– Tavoitteena on rakentaa monimuotoisempaa ja tiiviimpää kaupunkia, jossa on vaihtelevia rakennettuja kadunvarsia, jalankulkua ja pyöräilyä, rakennusten avoimuutta maan tasossa ja sekoittuneita toimintoja ja käyttäjiä. Toivomme alueelle myös runsaasti yrityksiä ja asumista, Antti Ahlava visioi.
Verstas Arkkitehtien luonnostelema tulevaisuuden näkymä Otaniemestä. Oikealla uusi rakennus ja taustalla näkyy Otakaari 1.
Otakaari 1 peruskorjattu opiskelijoille
Otakaari 1 -rakennus, entinen Teknillisen korkeakoulun päärakennus, on käynyt läpi mittavan peruskorjauksen. Viimeisten vaiheiden odotetaan valmistuvan kesän aikana. Rakennuksesta muodostuu yliopiston kandidaattiopetuksen keskus, johon myös Kauppakorkeakoulun kandidaattiopiskelijat muuttavat ensi syksynä Töölöstä.
Niin Otakaari 1:ssä kuin muuallakin kampuksella on suunnitelmallisesti toteutettu uudenlaisia tilakonsepteja. Yliopisto on pilotoinut tulevaisuuden oppimistiloja avaamalla eri kampuksille jo noin 20 käyttäjälähtöistä learning hub –tilaa ja muita opiskelijoiden yksilö- ja ryhmätyötiloja.
Väreen rakentaminen alkamassa
Aalto-yliopiston metroasemalle rakennettavan, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksen ensimmäisen toteutusvaiheen suunnittelu etenee aikataulun mukaisesti. Rakennuksesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin Verstas-arkkitehtien ehdotus Väre. Asemakaavamuutoksen viivästymisen vuoksi rakennustöitä ei vielä ole päästy aloittamaan. Rakennuksen ensimmäisen vaiheen arvioidaan valmistuvan vuoden 2017 lopussa.
- Uuden rakennuksen ja metroaseman väliin tulee uusi yliopiston omistama pieni ostoskeskus, johon on suunnitteilla liiketiloja omaleimaisella konseptilla, Ahlava valottaa.
Kirjastosta oppimiskeskus ja Dipolista päärakennus
Aalto-yliopiston kirjaston Otaniemen toimipiste on menossa peruskorjaukseen tänä kesänä. Peruskorjauksen jälkeen kirjaston toiminta muuttuu nykyaikaiseksi oppimiskeskukseksi, jossa on monipuolisesti tiloja opiskelijoiden omaehtoiseen toimintaan.
Otaniemen perinteinen Dipoli-rakennus siirtyi ylioppilaskunnalta Aalto-yliopiston omistukseen viime kesänä ja sen saneeraustyöt käynnistyvät kesällä 2015. Uudesta Dipolista tulee koko Aalto-yliopiston päärakennus, jonka tilat joustavat harvinaisen monipuoliseen työ- ja vapaa-ajan käyttöön.
Antti Ahlavalle taide on tärkeä osa inspiroivaa kaupunkiympäristöä.
– Otaniemeen on tarkoitus sijoittaa runsaasti taidetta ja päästää irti tämän päivän taidemuodot ja ilmaisukeinot. Taiteen rahoituspohjaksi olemme ajatelleet neliömetripohjaista osuutta korjaus- ja uudisrakentamisesta, suunnittelee Ahlava.
Arkkitehti, TaT Antti Ahlava aloitti Aalto-yliopiston kampuksen kehittämisestä vastaavana vararehtorina 1.10.2014. Hän on uudistuvien suunnittelumetodologioiden professori ja toimi aiemmin arkkitehtuurin laitoksen johtajana.
Kuva Antti Ahlavasta: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen
- Julkaistu:
- Päivitetty: