Uutiset

Osuustoiminnan konkari Taavi Heikkilä aloittaa uuden pestin Aalto-yliopistossa

Heikkilän Executive in Residence -tehtävä perustetaan lahjoitusvaroin. Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa, ja siksi alan tutkimukseen ja opetukseen sekä yritysten ja yliopiston yhteistyöhön panostaminen on tärkeää, sanovat lahjoittajat.
Kuvassa näkyy elokuun 1. päivänä Executive in Residence -tehtävässä aloittava Taavi Heikkilä. Kuva on SOK:n kuva.
SOK:n entinen pääjohtaja, vuorineuvos, KTM ja keväällä 2022 promovoitava kauppatieteiden kunniatohtori Taavi Heikkilä aloittaa Executive in Residence -tehtävässä Kauppakorkeakoulun markkinoinnin laitoksella 1. elokuuta. Kuva: SOK-yhtymä.

SOK:n entinen pääjohtaja, vuorineuvos, KTM Taavi Heikkilä on valittu Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun lahjoitusvaroin perustettavaan viisivuotiseen Executive in Residence (EiR) -tehtävään. Markkinoinnin laitokselle sijoittuvan tehtävän keskeisenä aihealueena on osuustoiminta.

1. elokuuta tehtävässään aloittava Heikkilä kertoo odottavansa erityisesti opiskelijoiden kohtaamista.

”Lähden myös innolla luomaan siltoja Aallon osaamisen ja yritysten tarpeiden välille. On hienoa, että kokemukseni modernista osuustoiminnasta ja vastuullisuudesta tukee Aallon menestystarinaa”, hän sanoo.  

Taavi Heikkilällä on pitkä ja monipuolinen kokemus sekä osuustoiminnasta että vähittäiskaupasta ja lisäksi vahva taloushallinnon ja strategisen johtamisen tausta. Aallossa hänen tehtävänään on auttaa rakentamaan ja kehittämään sidosryhmäsuhteita, käynnistämään uusia tutkimusavauksia, sekä vahvistamaan ja monipuolistamaan opetusta. Myös aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on keskeistä.

Osuustoiminnan Executive in Residence on Aalto-yliopiston ensimmäinen lahjoitusvaroin perustettava EiR-tehtävä. Hankkeen alullepanija on osuustoiminnan keskusjärjestö Pellervo ry:n toimitusjohtaja ja Osuustoiminnan neuvottelukunnan sihteeri Sami Karhu, joka kokosi hankkeelle tukijat. Lahjoitusten taustalla on osuustoiminnan asiantuntijoiden huoli alan tutkimuksen ja opetuksen riittämättömyydestä.

”Osuustoiminnan tutkimus ja opetus sekä yliopistojen ja osuustoiminnallisten yritysten yhteistyön vahvistaminen on erityisen tärkeää juuri Suomessa, sillä olemme maailman osuustoiminnallisin maa. Osuustoimintamallin osaaminen on tärkeää myös siksi, että osuustoiminnallinen yritys on tuleva työnantaja monelle Kauppakorkeakoulun kasvatille”, Sami Karhu kertoo.

Uutta Executive in Residence -tehtävää ovat tukeneet Pellervo, OP-ryhmän Tutkimussäätiö, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK, Helsingin Osuuskauppa Elanto, Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag, LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, Uudenmaan Osuuspankki, Itä-Uudenmaan Osuuspankki, Helsingin Seudun Osuuspankki, Osuuskunta Tradeka ja Metsäliitto Osuuskunta.

Executive in Residence -tehtävät ovat Kauppakorkeakoululle tärkeitä, sillä ne tukevat koulun tavoitetta rakentaa siltoja käytännön liike-elämän ja koulun tutkimus- ja opetustyön välille. Tehtävien sisältö määritellään aina erikseen koulun tarpeiden ja tehtävän potentiaalisten haltijoiden erityisosaamisen pohjalta.

”Taavi Heikkilällä on paljon annettavaa tutkijoillemme ja ennen kaikkea opiskelijoillemme alalta, jossa Suomi on kansainvälisestikin vertailtuna kärkimaa. Hänen välityksellään myös osuustoimintakentän on entistä paremmin mahdollista hyödyntää Kauppakorkeakoulun osaamista. Uusi Executive in Residence -tehtävä on erittäin tervetullut lisä toimintaamme. Odotan innolla sen luomia mahdollisuuksia ja kiitän lämpimästi hankkeen alullepanijoita ja lahjoittajia”, Kauppakorkeakoulun dekaani Timo Korkeamäki sanoo.

Executive in Residence -nimikettä käytetään arvostetuista ylemmän johdon henkilöistä, akateemisista tai yhteiskunnan johtajista tai asiantuntijoista, jotka on kutsuttu Aalto-yliopistoon. Sisällöltään EiR-tehtävät muistuttavat työelämäprofessuureja, mutta ne eivät edellytä tohtorin tutkintoa. Tällä hetkellä Kauppakorkeakoulun Executive in Residence –tehtävässä toimivat Esko Aho, Gautam Basu, Bruce Oreck, Juhani Pekkala, Osmo Soininvaara ja Juha Äkräs.  

Seitsemän miljoonaa jäsenyyttä

Osuustoiminta on talouden muoto, jossa yrityksen omistajuus jakautuu tasaveroisesti kaikille omistajille. Tavoitteena on tuottaa omistajille kestävää hyötyä heidän arkisiin tarpeisiinsa, mikä on mahdollista vain menestyvän liiketoiminnan kautta. Osuustoiminnallisten yritysten toimintaa ohjaavat demokratian pelisäännöt.

Suomessa on tällä hetkellä seitsemän miljoonaa osuuskuntien ja keskinäisten vakuutusyhtiöiden jäsenyyttä, ja huomattavan moni aikuinen on jäsenenä useammassa kuin yhdessä osuustoimintayrityksessä. Näitä yrityksiä löytyy monilta toimialoilta, kuten kaupan alalta, pankki- ja vakuutusalalta, elintarviketeollisuudesta, metsäteollisuudesta, hotelli- ja ravintola-alalta sekä polttoainekaupasta.

Lisätiedot:

Taavi Heikkilä
[email protected]
050 68037

Dekaani Timo Korkeamäki, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
[email protected]
040 483 4060

Lisätiedot lahjoittamiseen liittyvissä asioissa:

Helena Salminen, Aalto-yliopiston lahjoittajasuhteet
[email protected]
050 475 7108

Kauppakorkeakoulun opiskelijoita koulun edustalla

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
Kuvassa juhlamenojen ohjaaja johdataa promootiovieraita kulkueessa

Kauppakorkeakoulu vihkii kymmenen uutta kunniatohtoria

Kauppakorkeakoulun juhlallinen maisteri- ja tohtoripromootio järjestetään toukokuussa 2022.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lähikuva patterista, jossa teksti: Battery must be Recycled or Disposed of properly.
Mediatiedotteet Julkaistu:

BATCircle2.0:n menestys vahvistaa Suomen asemaa litiumioniakkujen toimitusketjun huipulla

Aalto-yliopiston johtaman tutkijoiden ja teollisuuden yhteistyön tuloksena syntyi vaikuttavia tutkimustuloksia.
Tekstiiliperhonen, jonka siipiin on punottu valoon reagoivia säikeitä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Perhosen siivet liikkeelle valon voimalla – tutkijoiden kehittämät keinotekoiset lihakset saavat älykankaat mukautumaan muutoksiin ympäristössä

Tulevaisuudessa innovaatiota voitaisiin hyödyntää esimerkiksi älykkäiden tekstiilien, pehmeän robotiikan ja lääketieteen kehityksessä.
Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kaikki kuvat: Mikko Raskinen.
Nimitykset Julkaistu:

Aaltoon saapui täydessä vauhdissa kokonainen ryhmä tutkimaan ääriolosuhteissa viihtyviä bakteereja

Jarno Mäkelä aloitti biofysiikan apulaisprofessorina Aallon neurotieteen ja lääketieteellisen teknologian laitoksella syyskuun alussa. Samalla ovenavauksella Aaltoon siirtyivät hänen kanssaan tutkija Taras Redchuk, tutkijatohtorit Dan Noel ja Eveliny Nery, väitöskirjatutkijat Ada Pajari ja Aakeel Wagay, tutkimusassistentti Chris Hayes, sekä liuta laitteistoja, Suomen Akatemian myöntämä akatemiatutkijan rahoitus sekä Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC starting grant.
Aalto Industrial Internet Campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.