Ornamo-palkinto lasitaiteilija Renata Jakowleffille
Lasitaiteilijana tunnettu Renata Jakowleff (s. 1974) on myös innovoinut muotobetonin eli tavan toteuttaa betoniin kolmiulotteisia ja koristeellisia pintoja. Kankaan käyttöön perustuva ratkaisu mahdollistaa yksilöllisten pintojen tekemisen myös sarjatuotannossa. Uusi tekniikka on kokeiluasteella ja sen ensimmäinen toteutus valmistui viime vuonna Jyväskylän Kangas-asuinalueelle.
“Romahtavien betonirakenteiden maassa tarvitaan taiteilija Renata Jakowleffin kaltaisia oivaltajia. Hän on tarttunut huonomaineiseen betoniin ja taivuttanut sitä ihan uusiin ulottuvuuksiin. Hänen käsissään tylsä, kova, jäykkä ja harmaa betoni onkin yhtäkkiä seksikäs katseenvangitsija”, kertoi Ornamo-palkinnon saajan tänä vuonna valinnut toimittaja Sami Sykkö.
Sykkö totesi, että usein tarvitaan juuri muotoilija, graafikko tai Jakowleffin kaltainen raja-aitoja kaatava taiteilija keksimään jotain, mitä muille ei ole juolahtanut mieleen. “Jakowleff on hieno esimerkki siitäkin, kuinka taiteilijat voivat murtaa myös omia rajojaan ja toimia yhdessä teollisuuden kanssa. Muotobetoni on osoitus koulutuksen merkityksestä ja hyödyistä.”
Taiteilija ja muotoilija
Renata Jakowleffin näyttävä lasitaideteos “Blue” kuuluu Aalto-yliopiston taidekokoelmaan ja on esillä Dipolissa. Jakowleff on valmistunut vuonna 2005 taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta, nykyisestä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.
Jakowleffin mukaan taide ja muotoilu eivät ole kaukana toisistaan. ”Niiden ero on kompromissien määrässä. Taiteessa menen tunne, intohimo ja intuitio edellä. Siinä en voi tehdä kompromissia. Muotoilu on toisenlaista, asiakasta varten ja siinä tehtävänäni on tehdä yleiskäyttöinen työkalu, jossa on otettava muut huomioon ja tehtävä kompromisseja.”
”Koulutukseen liittyen haluaisin sanoa, että ei voida ikinä tietää etukäteen, mikä on se ala, josta nousee se uusi idea, joka voi kantaa vaikka kuinka pitkälle. On tärkeää mahdollistaa hyödyttömiä, hulluja, marginaalisia ja päämäärättömiäkin platformeja, joista jatkossa syntyy jotain, mitä emme vielä edes osaa kuvitella”, Jakowleff painotti kiitospuheenvuorossaan.
“Renata Jakowleffin poikkitieteellinen ja taiteellinen ura on hyvä esimerkki siitä, että on oleellista kouluttaa oikeanlaista mindsetia riippumatta alasta. Tavoitteemme on, että Aallossa syntyy muutoksentekijöitä. Ihmisiä, joilla on draivia ja osaamista muuttaa maailmaa”, totesi taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Anna Valtonen.
Jakowleff on ollut aktiivinen kansainvälisissä näyttelyissä, messuilla ja kilpailuissa sekä pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyjä. Hänen teoksiaan on valtion ja Suomen lasimuseon kokoelmissa sekä ulkomaisissa yksityisissä kokoelmissa.
Ornamo-palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se jaettiin muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon Muotoilupäivässä 26.4. Aalto-yliopistossa. Jakowleffin lisäksi finalisteina oli myös muita Aalto-yliopiston alumneja: sisustusarkkitehti Martti Lukander sekä Muka va -vaatemerkin Anna Mattelmäki yhdessä työparinsa Emilia Kiialaisen kanssa.
Lue lisää:
- Julkaistu:
- Päivitetty: