Uutiset

Opiskelijat tekivät takin bakteerin tuottamasta sellusta

Aallon monitieteistä osaamista oli esillä marraskuun lopussa Brysselissä järjestetyssä paperiteollisuuden Paper week -tapahtumassa.
Aalto University School of Chemical Technology

Innovaatioestradilla opiskelijat esittelivät kesän 2014 CHEMARTS-projektin tuloksia. Esillä oli selluloosapohjaisista materiaaleista tehdyt takki ja kengät, sekä materiaalinäytteitä.

”CHEMARTS herätti paljon kiinnostusta ständillä. Näyttelykonsepti oli toimiva, koska pystyimme kertomaan projektistamme ja vastaamaan kävijöiden kysymyksiin. Insinöörien ja muotoilijoiden yhteistyötä kehuttiin”, kertovat Kemian tekniikan korkeakoulun opiskelijat vuonna 2013 CHEMARTSiin osallistunut Milla-Mari Vastavuo ja Katja Kortelainen, joka osallistui viime kesän projektiin.

Kolmatta kertaa järjestetty kolmen muotoilija- ja kolmen tekniikan opiskelijan CHEMARTS-projektin tavoitteena oli luoda konkreettisia tuotteita selluloosamateriaaleista. Kahtena aikaisempana vuotena opiskelijaprojekti oli tehty konseptitasolla. Kesän projektissa materiaaleina olivat nanoselluloosa, bakteeriselluloosa, mikrofibrilliselluloosa ja aerogeeli. Projekti oli haastava, koska materiaalit reagoivat kosteuden kanssa. Lisäksi materiaaleja ei tunnettu ennalta, joten niiden käsittelyä ja käyttäytymistä oli vaikea ennustaa. 

”Oli haaste saada materiaalit soveltumaan kuitukankaaksi. Takkia tehdessä onnistuimme yhdistämään kaikki erityyppiset selluloosamateriaalit. Onnistunut lopputulos sekä uusien materiaalien tutkiminen ja yhteistyö muotoilijoiden kanssa oli palkitsevaa. Opimme paljon toisiltamme”, opiskelijat kertovat.

”Muotoilijat olivat innokkaina laboratoriossa kehittämässä uusia materiaaleja. Uutta muotoilijoiden kanssa työskentelemisessä oli se, että heille piti olla heti projektin alussa jotain konkreettista ja käsin kosketeltavaa. Muotoilijat sanoivat mitä tarvitaan, ja insinöörit miettivät, miten se saadaan aikaan”, Katja kertoo.

Uusia konsepteja biotaloudelle

CHEMARTSin tavoitteena on ollut luoda uusia konsepteja tulevaisuuden biotaloudelle yhdistämällä muotoilua, brändiajattelua ja luonnonmateriaalitiedettä.  CHEMARTS-hankkeen ydin on muodostunut opiskelijaprojekteista, joista on syntynyt useita eri konsepteja, kuten väriä vaihtavat tekstiilit, suomalaisen selluloosan luksusbrändit ja kierrätettävät vaatteet uusiksi tuotteiksi 3D-tulostimella.

CHEMARTS-yhteistyö laajentui vuonna 2013 TEKESin isoksi avaukseksi ”Design Driven Value Chains in the World of Cellulose”, jossa on mukana neljä eri koulua Aalto-yliopistosta sekä VTT ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Vuoden 2014 CHEMARTSissa oli Katja Kortelaisen lisäksi ARTSista Salla-Maaria Syvänen, Petra Haikonen, Valeria Azovskaya ja CHEMistä Ling Wang ja Janika Lehtonen.

Kuvassa vasemmalta Johanna Järvinen, CEPI; Milla-Mari Vastavuo, CHEMARTS 2013; Katja Kortelainen, CHEMARTS 2014; Salla-Maaria Syvänen, CHEMARTS 2014.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.