Uutiset

Opiskelijat maailman laidalla

Sustainable Global Technologies -studiokurssin opiskelijat kertovat kokemuksistaan Meksikossa, Ugandassa ja Lesboksen saarella 16.5.2016.

Kolme opiskelijaryhmää matkasi maailman kolmeen eri kolkkaan kenttämatkalle, jolla heidän tehtävänä oli yhteistyössä etenkin paikallisen, mutta myös muiden opiskelijoiden ja toimijoiden kanssa löytää keinoja olojen parantamiseksi. Matkaa edelsi huolellinen valmistautuminen ja projektisuunnitelman teko. Paikan päällä päästiin tutustumaan sekä uusiin ihmisiin ja toimintatapoihin, mutta myös itseensä.

Lift Lesvos; refugees in Europe today

Lesboksen saarella opiskelijaryhmän tehtävänä oli löytää ratkaisuja lieventämään pakolaiskriisiä. Konkreettisena apuna opiskelijat siivosivat rantaa pelastusliiveistä, joita oli saarella puoli miljoonaa. Ympäristön likaantumisen lisäksi pelastusliivit aiheuttavat vaaratilanteita pakolaisveneistä nouseville ihmisille.

”Aluksi tunsimme avuttomuutta, koska kun olimme saaneet puhdistettua yhden paikan, löytyi toinen ranta, jossa puhdistettavaa oli yhtä paljon. Tunne hälveni, kun tajusimme että voimme kuitenkin tehdä jotain konkreettista, josta on apua”, opiskelijat Oona Anttila, Faisal Al Barazi, Melanie Wolowiec, Eve Zorawska kertovat. Ryhmän mentorina toimii arkkitehti, tutkija Kristjana Adalgeirsdottir.

UniWASH Uganda

Ugandassa opiskelijaryhmän tehtävänä oli kehittää konsepti ihmisperäisen jätteen käyttämiseksi lannoitteena. Paikallisten kanssa toimiessa tärkeäksi osoittautui se, että he näkivät, miten kompostointi toimii ja mitkä sen hyödyt ovat. Kompostointiin liittyviä konsepteja työstettiin yhteistyössä Unicefin, Biolanin ja paikallisten yliopistojen kanssa. Projekti toteutetaan yhteistyössä Aallon IDBM-maisteriohjelman kanssa.

”Opimme, miten tärkeää on haastatella paikallisia ja saada sitä kautta tietoa ja ymmärrystä heiltä. Ugandassa kirjoitettua tietoa ei ollut niin paljon saatavilla, joten siitäkin syystä haastattelumenetelmä oli hyödyllinen”, Matias Heino, Pok Leung, Meri Sipilä, Katariina Yli-Heikkilä toteavat. Ryhmän mentorina toimii tutkija Anne Hyvärinen Aallon New Global tutkimushankkeesta.

Aalto LAB Mexico

Etelämeksikolaisessa kylässä opiskelijat työskentelivät vesikysymysten parissa. Kylä on hyvin vaatimattomasti elävä kulttuurisesti rikas mayalainen kylä. Opiskelijat opettivat paikallisia lapsia veteen liittyvistä asioista ja työstivät manuaalin, jossa annetaan ohjeita veden tutkimiseen. Aalto LAB Mexico on aloitettu jo vuonna 2012.

”Yhteistyö oli vuorovaikutteista: me opimme kyläläisiltä samoin kun he meiltä. Opimme paljon siitä, miten voimme hyödyntää koulutustamme konkreettisesti erilaisissa oloissa, kuin mihin olemme tottuneet”, opiskelijaryhmä eli Christine Everaars, Mikael Hyövälti, Ville Lindgren, Mareike Rohrdrommel, Roy Snellman ja Philipp Tost sanovat. Mentorina toimivat arkkitehti Anni Hapuoja sekä tutkija Claudia Garduño.

Aalto Lab Mexico 2016 from Antti T Seppänen on Vimeo.

Osa Aalto Festivaalia

Sustainable Global Technologies -studiokurssi esittäytyy 16.5.2016 klo 13–16. Paikkana Laituri, Kamppi (Narinkka 2, 00100 Helsinki).

Lue lisää http://aaltofestival.fi/2016/en/sgtstudio/

Sustainable Global Technologies -ohjelman studiokurssilla opiskelijaryhmät osallistuvat projekteihin, joissa ratkaistaan oikeita maailman ongelmia. Työpajojen, projektisuunnittelun ja mentoritapaamisen lisäksi projektista viestiminen on yksi kurssin teemoista. Opiskelijat muun muassa pitävät blogia ja päivittävät Facebook-sivua, ja näin jakamalla tietoisuuttaa kulloisestakin ongelmasta auttavat löytämään siihen ratkaisuja.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Ihmiset istuvat pöydän ääressä, jolla on papereita, kyniä ja värikkäitä kuusikulmiokortteja.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lasten oppimistulosten eroihin etsitään parannusta uudella hankkeella Espoossa – tavoitteena ennaltaehkäistä sosiaalista eriytymistä

Lasten oppimistaitojen tukemisella on suuri vaikutus muun muassa jatko-opiskeluun ja työllistymiseen.
Campus Sustainability Champion 2024 voittajat
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus Julkaistu:

Opiskelijavetoiset hankkeet Kestävän kampuksen sankareiksi

Tänä vuonna Kampuksen kestävän kehityksen sankareiksi valittiin kaksi opiskelijavetoista hanketta. Palkinnot jaettiin vuosittain järjestettävänä ACRE-päivänä 9.10.2024.
Muutama ihminen pöydän ääressä työpajapohdinnoissa
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston osaajat tukevat Ukrainaa sen liiketoiminnan jälleenrakentamisessa ja kehittämisessä

Euroopan unionin Seeds of Bravery -ohjelmassa on mukana yhteensä 12 maan yrityskiihdyttämöitä.
Jäänpoistoa lentokoneen ulkopinnalta.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat paransivat Helsinki-Vantaan lentoaseman jäänpoistotoimintaa

Aallon opiskelijat ovat yhteistyössä Finavian kanssa kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja tehokkuuden ja turvallisuuden parantamiseksi jäänpoistotoiminnassa.