Opiskelijat antoivat äänensä vegaanisuudelle
Kasvisravintola Kipsarin ruokalista oli ollut jo aiemmin useina viikkoina lähes täysin vegaaninen. Nyt eläinperäisistä tuotteista päätettiin kuitenkin luopua kokonaan. Kipsari järjesti asiakkailleen äänestyksen, jonka lopputulos oli kiistaton: ravintolan muuttaminen vegaaniseksi sai ylivoimaisen kannatuksen.
Kipsarin hallituksen puheenjohtajan Matti Jänkälän mukaan tulos puhuu myös korkeakoulun opiskelijayhdistys TOKYOn periaatteiden puolesta:
”Haluamme tukea kestävää elämäntapaa.”
Ruokalistojen vaihdos tehtiin helmikuussa Vegaanihaasteen yhteydessä. Tammikuiseen kampanjaan osallistuvat noudattavat vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan.
Uudistus tapahtui sangen helposti, mutta niin TOKYOn kuin Kipsarin hallituskin kokevat sen sitäkin merkittävämmäksi.
”Ihmettelemme itsekin, miksemme tehneet tätä jo aikaisemmin”, Jänkälä kertoo. ”Muutos ei ollut suuri, mutta se oli meille tärkeä kiihtyvän ilmastokriisin keskuudessa.”
Vegaanisuuteen siirtyminen koettiin sopivaksi tavaksi huomioida vastuullisuuden ja eläinten oikeuksien näkökulmat. Jänkälän mukaan eettisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen pyritään muutoinkin usein keinoin. Tuotteissa suositaan reilua kauppaa sekä lähi- ja luomuruokaa.
Laittomasta baarista kasvisravintolaksi ja tapahtumatilaksi
Alun perin Taideteollinen korkeakoulu ja ravintola Kipsari sijaitsivat Ateneumin tiloissa. Ravintolan nimi viittaa kipsikellariin, jonne aluksi laittomana baarina toiminut Kipsari 1960-luvulla perustettiin. Maine legendaarisena illanvietto- ja juhlapaikkana juontaa juurensa jo näihin aikoihin.
1980-luvulla seurasi korkeakoulun muutto Arabiaan. Kipsari muutti samaan rakennukseen ja toimi useissa tiloissa, vaikka menettikin ne hetkellisesti Mediakeskus Lumen rakennustöiden vuoksi.
Ratkaisuksi keksittiin ruokakärry, jota opiskelijat työnsivät pitkin oppilaitoksen käytäviä. Jänkälä arvelee, että opiskelijoiden protestoinnilla oli lopulta osansa uusien tilojen järjestymisessä.
”Opiskelijat parkkeerasivat kärryn Taideteollisen korkeakoulun rehtorin toimiston eteen. Toimisto oli lasikoppi, josta näkyi käytäville. Se oli varmaan riittävän ärsyttävä temppu.”
Vuonna 1998 Kipsari muutettiin lailliseksi osakeyhtiöksi. Ammattityöntekijät korvasivat opiskelijat ja sijainti keskellä Arabian kaupunginosaa toi asiakkaita kampuksen ulkopuoleltakin.
”Kumpulan kampukseltakin tuli opiskelijoita syömään Kipsariin, sillä sen maine oli niin hyvä”, Jänkälä kertoo.
TOKYOn ohella opiskelijat järjestivät ravintolan tiloissa lukuisia tapahtumia, kuten konsertteja. Esiintyjinä nähtiin muun muassa Ultra Bra ja Don Johnson Big Band.
Suuri joukko opiskelijoita on ajan saatossa ottanut ravintolan omakseen. Eikä ihme: opiskelijoiden toiveita on kuultu matkan varrella – nyt oli vuorossa ruokalistan muutos täysin vegaaniseksi.
Kipsarin tärkeä päämäärä on tarjota asiakkaille laadukasta opiskelijaruokaa.
”Kipsari on ollut alun perinkin olemassa palveluna opiskelijoille. Sen tarkoituksena on tarjota hyvää kasvis- ja vegaaniruokaa, sekä tarjota mahdollisuus syödä kasviperäisesti kampuksella."
Kipsari sijaitsee Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksen pohjakerroksessa osoitteessa Otaniementie 14, Espoo.
Teksti: Venla Välikangas
- Julkaistu:
- Päivitetty: