Uutiset

Opiskelijat antoivat äänensä vegaanisuudelle

Kuluva kevät on tiennyt uusia tuulia Kipsarissa: opiskelijaravintola muuttui täysin vegaaniseksi.
Kipsari student lounge photo by Tuomas Uusheimo
Kipsari-opiskelijaravintola sijaitsee Väre-rakennuksessa Otaniemessä. Kuva: Tuomas Uusiheimo / Aalto-yliopisto

Kasvisravintola Kipsarin ruokalista oli ollut jo aiemmin useina viikkoina lähes täysin vegaaninen. Nyt eläinperäisistä tuotteista päätettiin kuitenkin luopua kokonaan. Kipsari järjesti asiakkailleen äänestyksen, jonka lopputulos oli kiistaton: ravintolan muuttaminen vegaaniseksi sai ylivoimaisen kannatuksen.

Kipsarin hallituksen puheenjohtajan Matti Jänkälän mukaan tulos puhuu myös korkeakoulun opiskelijayhdistys TOKYOn periaatteiden puolesta:

”Haluamme tukea kestävää elämäntapaa.”

Ruokalistojen vaihdos tehtiin helmikuussa Vegaanihaasteen yhteydessä. Tammikuiseen kampanjaan osallistuvat noudattavat vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan.

Uudistus tapahtui sangen helposti, mutta niin TOKYOn kuin Kipsarin hallituskin kokevat sen sitäkin merkittävämmäksi.

”Ihmettelemme itsekin, miksemme tehneet tätä jo aikaisemmin”, Jänkälä kertoo. ”Muutos ei ollut suuri, mutta se oli meille tärkeä kiihtyvän ilmastokriisin keskuudessa.”

Vegaanisuuteen siirtyminen koettiin sopivaksi tavaksi huomioida vastuullisuuden ja eläinten oikeuksien näkökulmat. Jänkälän mukaan eettisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen pyritään muutoinkin usein keinoin. Tuotteissa suositaan reilua kauppaa sekä lähi- ja luomuruokaa.

Laittomasta baarista kasvisravintolaksi ja tapahtumatilaksi

Alun perin Taideteollinen korkeakoulu ja ravintola Kipsari sijaitsivat Ateneumin tiloissa. Ravintolan nimi viittaa kipsikellariin, jonne aluksi laittomana baarina toiminut Kipsari 1960-luvulla perustettiin. Maine legendaarisena illanvietto- ja juhlapaikkana juontaa juurensa jo näihin aikoihin.

Opiskelijaravintola Kipsari Arabiassa 1990-luvulla oli kasvisravintola ja tapahtumatila
Kipsari Arabiassa 1990-luvulla oli myös aktiivinen tapahtumatila. Kuva: Kipsari

1980-luvulla seurasi korkeakoulun muutto Arabiaan. Kipsari muutti samaan rakennukseen ja toimi useissa tiloissa, vaikka menettikin ne hetkellisesti Mediakeskus Lumen rakennustöiden vuoksi.

Ratkaisuksi keksittiin ruokakärry, jota opiskelijat työnsivät pitkin oppilaitoksen käytäviä. Jänkälä arvelee, että opiskelijoiden protestoinnilla oli lopulta osansa uusien tilojen järjestymisessä.

”Opiskelijat parkkeerasivat kärryn Taideteollisen korkeakoulun rehtorin toimiston eteen. Toimisto oli lasikoppi, josta näkyi käytäville. Se oli varmaan riittävän ärsyttävä temppu.”

Vuonna 1998 Kipsari muutettiin lailliseksi osakeyhtiöksi. Ammattityöntekijät korvasivat opiskelijat ja sijainti keskellä Arabian kaupunginosaa toi asiakkaita kampuksen ulkopuoleltakin.

”Kumpulan kampukseltakin tuli opiskelijoita syömään Kipsariin, sillä sen maine oli niin hyvä”, Jänkälä kertoo.

TOKYOn ohella opiskelijat järjestivät ravintolan tiloissa lukuisia tapahtumia, kuten konsertteja. Esiintyjinä nähtiin muun muassa Ultra Bra ja Don Johnson Big Band.

Suuri joukko opiskelijoita on ajan saatossa ottanut ravintolan omakseen. Eikä ihme: opiskelijoiden toiveita on kuultu matkan varrella – nyt oli vuorossa ruokalistan muutos täysin vegaaniseksi.

Kipsarin tärkeä päämäärä on tarjota asiakkaille laadukasta opiskelijaruokaa.

”Kipsari on ollut alun perinkin olemassa palveluna opiskelijoille. Sen tarkoituksena on tarjota hyvää kasvis- ja vegaaniruokaa, sekä tarjota mahdollisuus syödä kasviperäisesti kampuksella."

Kipsari sijaitsee Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennuksen pohjakerroksessa osoitteessa Otaniementie 14, Espoo.

Teksti: Venla Välikangas

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Veera Repka, photo by Veera Repka
Opinnot Julkaistu:

Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."
Snowy trees on both sides of a snow covered foot path.
Kampus Julkaistu:

Rakennusten aukioloajat vuodenvaihteessa 2023-2024

Otaniemen kampuksen rakennusten sekä Aalto-yliopisto Töölön aukioloajoissa on muutoksia vuodenvaihteessa joulu-tammikuussa.
Acoustics lab, robot dog Spot and Electronics ICT-lab facilities
Kampus Julkaistu:

Kevään 2024 varauskalenterit Sähkötekniikan korkeakoulun laboratorioihin on avattu

Järjestämme vierailuja robottilaboratoriossa, akustiikan laboratoriossa sekä Electronics ICT-laboratoriossa.
image of Aaltodoc main page
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aaltodoc-julkaisuarkisto päivitetty uuteen versioon

Aaltodoc on päivitetty uuteen versioon