Uutiset

Onko tekoäly vihreää? Miten neuroverkon kanssa sävelletään?

Tervetuloa 27. marraskuuta avautuvaan näyttelyyn tutustumaan tekoälyn mahdollisuuksiin muun muassa kestävän kehityksen näkökulmasta.
Connecting Dots näyttely

Aika: 27. marraskuuta 2019–15. tammikuuta 2020
Paikka: Dipoli, Otakaari 24, Espoo

Aalto Digi Platformin ja Suomen tekoälykeskus FCAI:n järjestämä näyttely vie kävijät ainutlaatuiselle matkalle tekoälyn maailmaan.

”Tekoäly on jo arkipäivää, mutta sen toimintaan ja mahdollisuuksiin liittyy vielä paljon mystiikkaa ja kysymyksiä. Toivomme näyttelyn antavan niihin vastauksia”, sanoo näyttelykoordinaattori Saara Halmetoja.

Näyttelyssä on paljon koettavaa kaikenikäisille. Vierailijat pääsevät muun muassa astumaan äänimaisemaan, jonka ääniä voi ohjata omilla liikkeillä sekä haastamaan tekoälyn musiikkipelissä. Entä miten sujuu säveltäminen neuroverkon kanssa?

Näyttely valottaa monipuolisesti tekoälyn toimintaa, kuten sitä, miten se oppii luokittelemaan ja ennustamaan asioita sekä muodostamaan esimerkiksi ääntä, kuvia, tekstiä ja molekyylejä. Esillä ovat tekoälytutkimuksen keskeisimmät aiheet, kuten robotiikka ja tekoälyn sopeutuminen luonnolliseen ympäristöön - osaksi ihmisten arkea.

Näyttely avaa myös tekoälyn ja kestävän kehityksen monimutkaista suhdetta. Tekoäly voi auttaa esimerkiksi pääsemään kokonaan eroon vaateteollisuudessa syntyvistä kankaan hukkapaloista, mutta toisaalta ihmisaivojen toimintaa jäljittelevät neuroverkot ovat valtavia energiasyöppöjä.

Näyttelyn tekemiseen on osallistunut tekoälytutkijoiden lisäksi eri alojen opiskelijoita, tekoälyä työssään hyödyntäviä taiteilijoita ja muiden alojen tutkijoita.

”Jos tekoälypohdintoihin osallistuu vain tiettyjä ryhmiä, kehitämme syrjivää teknologiaa. Siksi tarvitsemme koko yhteiskunnan mukaan keskustelemaan tekoälystä”, sanoo Halmetoja.

Connecting the Dots -näyttely on ilmainen ja siihen pääsee tutustumaan Dipolin aukioloaikoina. Isommille ryhmille, kuten koululuokille, suositusikä on vähintään 12 vuotta. Ryhmiä pyydetään ottamaan ennen osallistumista yhteyttä näyttelykoordinaattori Saara Halmetojaan.

Lisätiedot:

Saara Halmetoja
Näyttelykoordinaattori, Aalto Digi Platform
puh. 050 572 0730
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Acris service break and new features text and red background.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Huoltokatko ACRIS-tutkimustietojärjestelmässä 30.9.2024

Huoltokatko ACRIS-tutkimustietojärjestelmässä 30.9.2024 klo 10-16.
Kolme henkilöä on kyykyssä piirtämässä yhdelle isolle ruskealle paperille
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon opiskelijoiden julkisen taiteen projekteja mukana palkitulla ANTI-festivaalilla

Kuopiossa koettiin viime viikolla kiehtova julkisen taiteen projektien kokonaisuus, jonka järjestivät Aalto Yliopiston taiteen ja median laitoksen opiskelijat.
Tekstiiliperhonen, jonka siipiin on punottu valoon reagoivia säikeitä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Perhosen siivet liikkeelle valon voimalla – tutkijoiden kehittämät keinotekoiset lihakset saavat älykankaat mukautumaan muutoksiin ympäristössä

Tulevaisuudessa innovaatiota voitaisiin hyödyntää esimerkiksi älykkäiden tekstiilien, pehmeän robotiikan ja lääketieteen kehityksessä.
Vasemmalta Taras Redchuk, Chris Hayes, Aakeel Wagay, Ada Pajari, Dan Noel, Eveliny Nery ja Jarno Mäkelä. Kaikki kuvat: Mikko Raskinen.
Nimitykset Julkaistu:

Aaltoon saapui täydessä vauhdissa kokonainen ryhmä tutkimaan ääriolosuhteissa viihtyviä bakteereja

Jarno Mäkelä aloitti biofysiikan apulaisprofessorina Aallon neurotieteen ja lääketieteellisen teknologian laitoksella syyskuun alussa. Samalla ovenavauksella Aaltoon siirtyivät hänen kanssaan tutkija Taras Redchuk, tutkijatohtorit Dan Noel ja Eveliny Nery, väitöskirjatutkijat Ada Pajari ja Aakeel Wagay, tutkimusassistentti Chris Hayes, sekä liuta laitteistoja, Suomen Akatemian myöntämä akatemiatutkijan rahoitus sekä Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC starting grant.