Omaishoitajien jaksamista tukeva tekoälysovellus hackathon-kurssin paras ratkaisu
Aalto-yliopisto järjesti Accenturen kanssa talvella 2016–2017 monitieteisen kurssin, jossa 26 poikkitieteellistä ja kansainvälistä opiskelijatiimiä ratkoivat Apotti-hankkeen, Patentti- ja rekisterihallituksen, Poliisihallituksen, Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, sisäministeriön ja Suomen tullin digitalisaatiohaasteita. Organisaatiot haastoivat opiskelijat kehittämään ratkaisuja, jotka helpottavat asiointia ja lisäävät verkko- ja mobiilipalveluiden käyttöä.
9.2.2017 järjestetyssä Suomi100 – Digitaalinen Supervalta -tilaisuudessa kurssin viisi parasta opiskelijatiimiä pääsi esittämään ratkaisunsa. Accenturen isännöimään tilaisuuteen osallistui noin 200 valtionhallinnon asiantuntijaa ja pääpuhujana oli kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen. Tiimien pitch-esitysten jälkeen arvovaltainen tuomaristo, johon kuuluivat sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, PRH:n pääjohtaja Antti Riivari, Tullin varajohtaja Jarkko Saksa, kenraalimajuri Ilkka Korkiamäki Puolustusvoimista, johtaja Hannu Välimäki Apotti-hankkeesta, professori Timo Saarinen Aalto-yliopistosta ja Managing Director Marko Rauhala Accenturelta, valitsi voittajakonseptiksi Apotti-hankkeelle suunnitellun Ilona-palvelun.
Ilona-sovellus parantaa omaishoitajien elämänlaatua
Älykkäällä ja personoidulla apujärjestelmällä Ilonalla voidaan parantaa omaishoitajien elämänlaatua. Ilona auttaa omaishoitajia heidän päivittäisessä elämässään yhdistämällä omaishoitajat niin julkisiin kuin yksityisiin palveluntarjoajiin. Sovellus ymmärtää tavallista puhetta, kerää ja analysoi tietoa ja auttaa omaishoitajaa esimerkiksi ehdottamalla hänelle aktiviteetteja ja järjestämällä sijaishoitajia.
Voittajatiimiin kuuluivat Krista Naumanen ja Niklas Syyli Kauppakorkeakoulusta, Ahti Kalervo ja Maria Corina Sibinescu Perustieteiden korkeakoulusta ja Fekete Gyöngyi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. He opiskelevat tieto- ja palvelujohtamisen (ISM), koneoppimisen ja tiedonlouhinnan (Macadamia), käyttäjälähtöisen tuotekehityksen (SSE/UCD) sekä Collaborative and Industrial Designin (CoID) opinto-ohjelmissa.
"Kurssilla oli mielestäni parasta aidon sosiaalityön haasteen ratkaiseminen. Meidän tiimimme motivaatio sekä työn merkityksellisyys koostuivat pitkälti siitä, että meille annettiin haastava ongelma, jonka ratkaisemalla voimme oikeasti parantaa omaishoitajien elämänlaatua", summaa kurssin antia ISM-opiskelija Krista Naumanen.
Apotti-hankkeesta valmentajan roolissa mukana olleen ekosysteemiasiantuntija Ilkka Tiaisen mukaan Ilona tukee erinomaisesti omaishoitajien jaksamista ja on ratkaisuna tekoälysovellus, joka tuntee omaishoitajan päivittäiset rutiinit ja kiinnostuksen kohteet. Teknisesti Ilona on yhdistelmä turvajärjestelmää, luonnollisen kielen käsittelyä ja kognitiivista järjestelmää.
”Kuin yhdestä suusta me ohjaajat ihmettelimme opiskelijoiden tasoa: osaamista, nopeutta ja kykyä parantaa tekemistä koko ajan. Oli ilo työskennellä näiden opiskelijatiimien kanssa. Toivomme, että yhteistyö jatkuu ja saamme tästä kaikkia osapuolia hyödyttävän yhteistyötavan Apotti-ekosysteemiin”, Ilkka Tiainen sanoo.
Seuraava julkisen sektorin digitalisaatio-hackathon myöhemmin tänä vuonna
#pshack100-kurssille osallistui yhteensä 94 Aallon opiskelijaa yliopiston viidestä eri korkeakoulusta ja lisäksi 18 Maanpuolustuskorkeakoulun opiskelijaa. Kurssiin kuului luentoja, tiivistä ryhmätyöskentelyä, ekskursioita ja opiskelijoiden valmentamista. Valmentajia olivat niin Accenturen ja Fjordin asiantuntijat, aaltolaiset kuin julkisen sektorin organisaatioiden edustajat. Marraskuussa järjestetty 24 tunnin hackathon-tapahtuma oli keskeinen osa kurssia.
”Kaikki tiimit suoriutuivat vaativasta kurssikokonaisuudesta loistavasti. On hienoa, että pystymme tarjoamaan Aallon opiskelijoille uusia oppimismuotoja ja samalla tuottamaan käytännön kannalta relevantteja ratkaisuja”, tiivistää kurssin vastuuopettajana toiminut vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelutalouden laitokselta.
Tilaisuuden lähestyessä loppuaan johtaja Marko Rauhala Accenturelta vahvisti, että seuraava julkisen sektorin hackathon-kurssi järjestetään vielä loppuvuodesta 2017.
”Digitalisaation myötä työskentelyn tapa on muuttunut ja prosessit on mietitty uudelleen puhtaalta pöydältä organisoituen palveluiden ympärille. Organisaatiot ovat aidosti verkottuneet tekemään yhteistyötä palveluiden tuottamiseksi. Yhdessä tehden myös innovaatiosykli on kiihtynyt”, hän sanoi.
Lisätietoja:
Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori
p. 040 530 1032
[email protected]
Projektin verkkosivut: https://nordic-events.accenture.com/hackathon/#/
Kurssin MyCourses-sivut (mycourses.aalto.fi)
Edellinen uutinen kurssista (23.1.2017, aalto.fi)
Seuraa Twitter-keskustelua ja osallistu siihen: #pshack100 #digisupervalta #aalto #suomi100
Mikä Apotti? Apotti on muutoshanke, jossa kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja otetaan käyttöön alueellisesti yhtenäinen sote-tietojärjestelmä. Apotissa ovat mukana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen. Myös muut HUS-alueen kunnat voivat liittyä hankkeeseen. Tuusula ja Kerava ovat jo tehneet päätöksen hankkeeseen liittymisestä. Apotin ensimmäinen käyttöönotto tapahtuu vuoden 2018 lopulla Vantaalla ja HUSin Peijaksen sairaalassa. www.apotti.fi
- Julkaistu:
- Päivitetty: