Uutiset

”Nolla kaksisataa, kuusi nolla, kuusi nolla”. Kovasella.

Toimitusjohtaja Eeva Kovanen on luotsannut perheyrityksen henkilökuljetustoiminnasta sijoitusyritykseksi.
Kovasen vesipullot auton istuinten käsinojine päässä
Kovasen autossa Kovasen etiketeillä varustetut vesipullot

Eeva Kovanen johtaa Kovanen Capitalin perheyritystä toisessa polvessa. Hänen lapsuudenperheessään oltiin aina isä Heikin johdolla kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista.

”Meillä kotona seurattiin tiiviisti maailmanmenoa ja keskusteltiin siitä, ja olemme aina halunneet vaikuttaa asioihin. Siksi lähdimme myös tukemaan Kauppakorkeakoulun omistajuuden professuuria. Yrittäjyyden arvostus on jo kasvanut paljon Suomessakin ja nyt toivottavasti omistajuuden suhteen käy samoin. Omistajuus on joillekin suomalaisille vielä vähän vaikea asia hyväksyä, mutta kun saamme tieteellistä faktaa toistaiseksi vähän tutkitusta aiheesta, ymmärrys ja arvostus omistajuuttakin kohtaan toivottavasti kasvavat.”

Eeva Kovanen pohtii, että yrittäminen ja omistaminen menevät lomittain. ”Jos ajattelee olevansa yrittäjä, niin silloin mielessä on vahvasti ammatinharjoittaminen, mutta omistajana on muillekin vastuussa kuin vain itselleen. Toki yrittäjälläkin voi olla paljon henkilökuntaa. Ehkä siinä vaiheessa siirtyy ajatuksissa omistajuuteen, kun ei itsellä enää ole operatiivista vastuuta, vaan on uusi sukupolvi niissä tehtävissä. Silloin yritystä ei enää ajattele osana omaa itseään, vaan omana subjektinaan”, hän pohtii.

Kovanen Capitalin liiketoiminta koostuu pääoma-, kiinteistö- ja pörssisijoituksista. Suorissa sijoituksissa se tavoittelee pääomasijoittajana aktiivisen omistajan roolia, joka tarjoaa kohdeyrityksille fyysisen pääoman lisäksi henkistä pääomaa.

”Henkistä pääomaa tarjoamme osallistumalla hallitustyöskentelyyn tai toimimalla neuvonantajan roolissa. Toisinaan teemme myös joitain projekteja, mutta nimenomaan projekteja, jottemme mene puuttumaan operatiiviseen toimintaan.”

Eeva Kovanen
Eeva Kovasen mielestä kaikkien ekonomien olisi erittäin hyödyllistä lukea laskentaa enemmän kuin vain pari peruskurssia. Kuva: Helena Salminen

Vuonna 2011 yritys muuttui sukuyrityksestä perheyritykseksi, kun Heikki Kovanen osti veljensä perheineen ulos toiminnasta. Samassa yhteydessä Heikki aloitti sukupolvenvaihdoksen tyttärilleen Eevalle ja Hannalle.

Vuosi 2017 oli suurten muutosten vuosi. Kovasen liiketoimintaan kuuluivat siihen asti myös Suomen suurin täyden palvelun kuljetusyritys sekä elintarvikelogistiikkayhtiö Kovanen Logistics Oy.

”Myimme Kovanen Logistics Oy:n alkuvuonna 2017 ja halusimme keskittyä henkilöliikenteen kehittämiseen, kunnes kesäkuussa 2017 myimme senkin. Tuota jälkimmäistä eli henkilöliikennettä emme olleet myymässä, mutta kun markkinoilla puhalsivat muutoksen tuulet ja koko henkilökuljetusliikenne oli vapautumassa sääntelystä, sijoittajat näkivät siinä mahdollisuuden. Katsoimme, että Pohjoismaiden johtavalla taksiyhtiöllä Cabonlinella oli resurssit, digiosaaminen ja kansainvälisyys, jotka mahdollistaisivat Kovasen kasvun ja kehittämisen.”

Kauppakorkeakoulusta Eeva kertoo oppineensa myös sen, että ulkopuolisten neuvonantajien käyttäminen kannattaa. ”Omistamisessa on kuitenkin tunnetta mukana, mutta ulkopuolinen pystyy katsomaan asiaa objektiivisemmin. Henkilöliikennekauppaa työstimme melkein kaksi vuotta. Kesken myyntiprojektin saimme siskoni kanssa molemmat lapsen, perheyritykseen syntyi siis kolmas sukupolvi, uusi jatkajapolvi. Lapsen saannin myötä minun oli helpompi jättäytyä pois operatiivisesta tekemisestä ja sanoa, että jään äitiyslomalle, vaikkakin todellisuudessa keskityin omistajana yrityskauppoihin. Henkilökohtaisesti en olisi halunnut myydä taksibisnestä, mutta omistajana se oli järkevä ja oikea ratkaisu.”

”Minun ei pitänyt mennä kauppikseen ja valita laskentatoimea…”

Eeva Kovanen on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Turun kauppakorkeakoulusta, mutta hänen isänsä Heikki ja siskonsa Hanna Honkasalo ovat käyneet Helsingin kauppakorkeakoulun. Hanna sai ensimmäisten joukossa paperit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

”Olin aina menossa SYKin (Suomalainen Yhteiskoulu) jälkeen oikeustieteelliseen ja minusta piti tulla juristi. Jostain kumman syystä sittenkin päädyin kauppakorkeakouluun, ja valitsin pääaineeksi laskentatoimen. Tein juuri niin kuin isäni oli ehdottanut, vaikka se ei ollut millään tapaa suunnitelmissani. Laskentatoimen opinnot osoittautuivat itselleni erittäin sopiviksi, kuten myös rooli, johon päädyin perheyrityksessämme. Siskoni sen sijaan opiskeli markkinointia ja hän vastaa nyt toiveidensa mukaisesti yrityksemme markkinoinnista ja brändistä. Yhdessä mietimme kohdeyrityksiä. Vastuunjako on meillä ollut aina hyvin luonteva ja selkeä.”

Eevan mielestä kaikkien ekonomien olisi syytä tai vähintäänkin erittäin hyödyllistä lukea laskentaa enemmän kuin vain pari peruskurssia. ”Laskentatoimen ja rahoituksen opinnot ovat olleet itselleni todella hyödyllisiä. Hyvää oppia sain myös pankista, jossa olin muutamia vuosia töissä ennen kuin aloitin kokopäiväisenä perheyrityksessämme. Siellä opin joitain asioita, jotka olivat yrittäjän lapselle vieraita. Ei siitä varmasti ainakaan haittaa ollut, että kävin vähän ihmettelemässä prosesseja toisen leivissä ennen kuin aloin kehittää niitä omassa yrityksessämme.”

Perheyritysten liitto – henkisen pääoman pankki

Kovanen on kuulunut Perheyritysten liittoon melkein koko liiton olemassaolon ajan. Liitto täytti tänä vuonna 25 vuotta. ”Minulle on tärkeää, että kuulumme Perheyritysten liittoon sen antaman henkisen tuen takia. Ilot, surut ja haasteet ovat hyvin samanlaisia eri perheyrityksissä. Monet perheyrittäjät kokevat, että liittoon on tarpeellista ja luonnollista liittyä silloin, kun on esimerkiksi sukupolvenvaihdos tulossa ja toivoo saavansa siihen tukea. Itse koen perheyrittäjänä, että minulla on yhteiskunnallinen tehtävä kuulua siihen, jotta yhteiskunnassamme ymmärretään perheyritysten jalanjälki ja merkitys. Liittoon kuulumalla pääsee vaikuttamaan asioihin.”

”Isämme otti siskoni ja minut niin aikaisin mukaan yrityksen kuvioihin, että hänen luottamuksensa osaamiseemme kasvoi luontevasti. Tämä helpotti isämme siirtymistä operatiivisesta johdosta hallituksen puheenjohtajaksi. Lastenlapset tulivat isäni elämään myös ns. sopivaan aikaan, mikä helpotti sukupolvenvaihdosta.”

Eeva Kovanen on myös aktiivinen hallitustyöskentelijä ja hänen hallitusjäsenyyksiinsä kuuluu muun muassa juuri Perheyritysten liiton hallitusjäsenyys.

”Opiskelen myös jatkuvasti lisää itseäni kiinnostavista aiheista. Aivoja ja yleistä oloa huollan myös soittamalla pianoa, jota soitin tavoitteellisesti aina Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Liikuntaa harrastan monessa muodossa; hiihdän, lasken telemarkia, juoksen, golfaan ja pelaan tennistä. Tenniksestä puheen ollen, Kovasen taksin asiakaspalvelunumeromme oli johdettu suoraan tenniksestä ja se oli 0200 6060. Tuollaiseen tulokseen pyrimme myös tänä päivänä perheyrityksessämme.”

PS. Perheyritysten liiton 25-vuotisjuhlan kunniaksi tehtiin juhlajulkaisu, jonka lasten osuudessa, ”Perhepörriäisessä”, kysyttiin nuorimmalta polvelta, mikä heidän mielestään on perheyritys. Viisivuotias siskontyttöni vastasi näin: ”Perheyritys on se, missä äiti ja täti ovat töissä ja vaarikin silloin, kun vaari ei ole eläkkeellä.”

Haastattelu: Helena Salminen ja Terhi Ollikainen
Teksti: Terhi Ollikainen

Perheyritys on se, missä äiti ja täti ovat töissä ja vaarikin silloin, kun vaari ei ole eläkkeellä.

Eevan 5-vuotias siskontyttö "Perhepörriäisessä"

Lue lahjoittamiseen liittyviä uutisia ja lahjoittajatarinoita

Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Jude Kokkonen. Kuva: Aalto-yliopisto / Roope Kiviranta
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Aito verkostoituminen on ihmisen kohtaamista ihmisenä

Kauppakorkeakoulun alumnille Jude Kokkoselle ihmiset ja yhdessä tekeminen ovat sydämenasia.
Dekaani Timo Korkeamäki ja Abacus-lahjoittajaseinäteos
Yliopisto Julkaistu:

Tukijat huomioidaan eri tavoin Kauppakorkeakoulun rakennuksissa

Kauppakorkeakoulussa ollaan kiitollisia lahjoituksista, joilla yksityishenkilöt ja organisaatiot haluavat tukea koulun toimintaa.
Kuvassa Arto Hiltunen ja Arto Mäenmaa istuvat nojatuoleissa Wihurin säätiön tiloissa.
Yhteistyö Julkaistu:

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee suomalaista henkistä ja taloudellista elinvoimaisuutta

”Säätiön perustajat halusivat antaa takaisin yhteiskunnalle, joka oli mahdollistanut heidän menestyksensä”, sanoo hallituksen puheenjohtaja, Kauppakorkeakoulun alumni Arto Hiltunen.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Liituraitapukuinen mies seisoo betoniseinän edessä kädet taskuissa
Yliopisto Julkaistu:

Vesa Kemppainen: ”Työelämässä tärkeä ominaisuus on mielenkiinto uusia asioita kohtaan”

Alumnitarina: Fiskars Groupin Art Director Vesa Kemppainen pitää tärkeänä työelämätaitona luovuutta ja kykyä luovaan päätöksentekoon. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumnilla on tapana sanoa uusille asioille mieluummin kyllä kuin ei.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.