Uutiset

”Nolla kaksisataa, kuusi nolla, kuusi nolla”. Kovasella.

Toimitusjohtaja Eeva Kovanen on luotsannut perheyrityksen henkilökuljetustoiminnasta sijoitusyritykseksi.
Kovasen vesipullot auton istuinten käsinojine päässä
Kovasen autossa Kovasen etiketeillä varustetut vesipullot

Eeva Kovanen johtaa Kovanen Capitalin perheyritystä toisessa polvessa. Hänen lapsuudenperheessään oltiin aina isä Heikin johdolla kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista.

”Meillä kotona seurattiin tiiviisti maailmanmenoa ja keskusteltiin siitä, ja olemme aina halunneet vaikuttaa asioihin. Siksi lähdimme myös tukemaan Kauppakorkeakoulun omistajuuden professuuria. Yrittäjyyden arvostus on jo kasvanut paljon Suomessakin ja nyt toivottavasti omistajuuden suhteen käy samoin. Omistajuus on joillekin suomalaisille vielä vähän vaikea asia hyväksyä, mutta kun saamme tieteellistä faktaa toistaiseksi vähän tutkitusta aiheesta, ymmärrys ja arvostus omistajuuttakin kohtaan toivottavasti kasvavat.”

Eeva Kovanen pohtii, että yrittäminen ja omistaminen menevät lomittain. ”Jos ajattelee olevansa yrittäjä, niin silloin mielessä on vahvasti ammatinharjoittaminen, mutta omistajana on muillekin vastuussa kuin vain itselleen. Toki yrittäjälläkin voi olla paljon henkilökuntaa. Ehkä siinä vaiheessa siirtyy ajatuksissa omistajuuteen, kun ei itsellä enää ole operatiivista vastuuta, vaan on uusi sukupolvi niissä tehtävissä. Silloin yritystä ei enää ajattele osana omaa itseään, vaan omana subjektinaan”, hän pohtii.

Kovanen Capitalin liiketoiminta koostuu pääoma-, kiinteistö- ja pörssisijoituksista. Suorissa sijoituksissa se tavoittelee pääomasijoittajana aktiivisen omistajan roolia, joka tarjoaa kohdeyrityksille fyysisen pääoman lisäksi henkistä pääomaa.

”Henkistä pääomaa tarjoamme osallistumalla hallitustyöskentelyyn tai toimimalla neuvonantajan roolissa. Toisinaan teemme myös joitain projekteja, mutta nimenomaan projekteja, jottemme mene puuttumaan operatiiviseen toimintaan.”

Eeva Kovanen
Eeva Kovasen mielestä kaikkien ekonomien olisi erittäin hyödyllistä lukea laskentaa enemmän kuin vain pari peruskurssia. Kuva: Helena Salminen

Vuonna 2011 yritys muuttui sukuyrityksestä perheyritykseksi, kun Heikki Kovanen osti veljensä perheineen ulos toiminnasta. Samassa yhteydessä Heikki aloitti sukupolvenvaihdoksen tyttärilleen Eevalle ja Hannalle.

Vuosi 2017 oli suurten muutosten vuosi. Kovasen liiketoimintaan kuuluivat siihen asti myös Suomen suurin täyden palvelun kuljetusyritys sekä elintarvikelogistiikkayhtiö Kovanen Logistics Oy.

”Myimme Kovanen Logistics Oy:n alkuvuonna 2017 ja halusimme keskittyä henkilöliikenteen kehittämiseen, kunnes kesäkuussa 2017 myimme senkin. Tuota jälkimmäistä eli henkilöliikennettä emme olleet myymässä, mutta kun markkinoilla puhalsivat muutoksen tuulet ja koko henkilökuljetusliikenne oli vapautumassa sääntelystä, sijoittajat näkivät siinä mahdollisuuden. Katsoimme, että Pohjoismaiden johtavalla taksiyhtiöllä Cabonlinella oli resurssit, digiosaaminen ja kansainvälisyys, jotka mahdollistaisivat Kovasen kasvun ja kehittämisen.”

Kauppakorkeakoulusta Eeva kertoo oppineensa myös sen, että ulkopuolisten neuvonantajien käyttäminen kannattaa. ”Omistamisessa on kuitenkin tunnetta mukana, mutta ulkopuolinen pystyy katsomaan asiaa objektiivisemmin. Henkilöliikennekauppaa työstimme melkein kaksi vuotta. Kesken myyntiprojektin saimme siskoni kanssa molemmat lapsen, perheyritykseen syntyi siis kolmas sukupolvi, uusi jatkajapolvi. Lapsen saannin myötä minun oli helpompi jättäytyä pois operatiivisesta tekemisestä ja sanoa, että jään äitiyslomalle, vaikkakin todellisuudessa keskityin omistajana yrityskauppoihin. Henkilökohtaisesti en olisi halunnut myydä taksibisnestä, mutta omistajana se oli järkevä ja oikea ratkaisu.”

”Minun ei pitänyt mennä kauppikseen ja valita laskentatoimea…”

Eeva Kovanen on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Turun kauppakorkeakoulusta, mutta hänen isänsä Heikki ja siskonsa Hanna Honkasalo ovat käyneet Helsingin kauppakorkeakoulun. Hanna sai ensimmäisten joukossa paperit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta.

”Olin aina menossa SYKin (Suomalainen Yhteiskoulu) jälkeen oikeustieteelliseen ja minusta piti tulla juristi. Jostain kumman syystä sittenkin päädyin kauppakorkeakouluun, ja valitsin pääaineeksi laskentatoimen. Tein juuri niin kuin isäni oli ehdottanut, vaikka se ei ollut millään tapaa suunnitelmissani. Laskentatoimen opinnot osoittautuivat itselleni erittäin sopiviksi, kuten myös rooli, johon päädyin perheyrityksessämme. Siskoni sen sijaan opiskeli markkinointia ja hän vastaa nyt toiveidensa mukaisesti yrityksemme markkinoinnista ja brändistä. Yhdessä mietimme kohdeyrityksiä. Vastuunjako on meillä ollut aina hyvin luonteva ja selkeä.”

Eevan mielestä kaikkien ekonomien olisi syytä tai vähintäänkin erittäin hyödyllistä lukea laskentaa enemmän kuin vain pari peruskurssia. ”Laskentatoimen ja rahoituksen opinnot ovat olleet itselleni todella hyödyllisiä. Hyvää oppia sain myös pankista, jossa olin muutamia vuosia töissä ennen kuin aloitin kokopäiväisenä perheyrityksessämme. Siellä opin joitain asioita, jotka olivat yrittäjän lapselle vieraita. Ei siitä varmasti ainakaan haittaa ollut, että kävin vähän ihmettelemässä prosesseja toisen leivissä ennen kuin aloin kehittää niitä omassa yrityksessämme.”

Perheyritysten liitto – henkisen pääoman pankki

Kovanen on kuulunut Perheyritysten liittoon melkein koko liiton olemassaolon ajan. Liitto täytti tänä vuonna 25 vuotta. ”Minulle on tärkeää, että kuulumme Perheyritysten liittoon sen antaman henkisen tuen takia. Ilot, surut ja haasteet ovat hyvin samanlaisia eri perheyrityksissä. Monet perheyrittäjät kokevat, että liittoon on tarpeellista ja luonnollista liittyä silloin, kun on esimerkiksi sukupolvenvaihdos tulossa ja toivoo saavansa siihen tukea. Itse koen perheyrittäjänä, että minulla on yhteiskunnallinen tehtävä kuulua siihen, jotta yhteiskunnassamme ymmärretään perheyritysten jalanjälki ja merkitys. Liittoon kuulumalla pääsee vaikuttamaan asioihin.”

”Isämme otti siskoni ja minut niin aikaisin mukaan yrityksen kuvioihin, että hänen luottamuksensa osaamiseemme kasvoi luontevasti. Tämä helpotti isämme siirtymistä operatiivisesta johdosta hallituksen puheenjohtajaksi. Lastenlapset tulivat isäni elämään myös ns. sopivaan aikaan, mikä helpotti sukupolvenvaihdosta.”

Eeva Kovanen on myös aktiivinen hallitustyöskentelijä ja hänen hallitusjäsenyyksiinsä kuuluu muun muassa juuri Perheyritysten liiton hallitusjäsenyys.

”Opiskelen myös jatkuvasti lisää itseäni kiinnostavista aiheista. Aivoja ja yleistä oloa huollan myös soittamalla pianoa, jota soitin tavoitteellisesti aina Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Liikuntaa harrastan monessa muodossa; hiihdän, lasken telemarkia, juoksen, golfaan ja pelaan tennistä. Tenniksestä puheen ollen, Kovasen taksin asiakaspalvelunumeromme oli johdettu suoraan tenniksestä ja se oli 0200 6060. Tuollaiseen tulokseen pyrimme myös tänä päivänä perheyrityksessämme.”

PS. Perheyritysten liiton 25-vuotisjuhlan kunniaksi tehtiin juhlajulkaisu, jonka lasten osuudessa, ”Perhepörriäisessä”, kysyttiin nuorimmalta polvelta, mikä heidän mielestään on perheyritys. Viisivuotias siskontyttöni vastasi näin: ”Perheyritys on se, missä äiti ja täti ovat töissä ja vaarikin silloin, kun vaari ei ole eläkkeellä.”

Haastattelu: Helena Salminen ja Terhi Ollikainen
Teksti: Terhi Ollikainen

Perheyritys on se, missä äiti ja täti ovat töissä ja vaarikin silloin, kun vaari ei ole eläkkeellä.

Eevan 5-vuotias siskontyttö "Perhepörriäisessä"

Lue lahjoittamiseen liittyviä uutisia ja lahjoittajatarinoita

Lahjoittajien seinäteos /  Donors Wall at Aalto BIZ. Photo: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Kansantaloustiedettä opiskellut Soila Höijer päätyi IT-alalle ja nautti työstään

”Haluan kovasti kannustaa tyttöjäkin monipuoliselle IT-alalle.”
Kovasen vesipullot auton istuinten käsinojine päässä
Yliopisto Julkaistu:

”Nolla kaksisataa, kuusi nolla, kuusi nolla”. Kovasella.

Toimitusjohtaja Eeva Kovanen on luotsannut perheyrityksen henkilökuljetustoiminnasta sijoitusyritykseksi.
School of business students sitting in front of the campus and laughing
Yhteistyö Julkaistu:

OP Ryhmä lahjoittaa 120 000 euroa Aalto-yliopistolle

Kauppatieteiden alalle kohdennetun lahjoituksen vaikuttavuutta lisää valtion vastinrahakampanja, joka jatkuu kesäkuun 2022 loppuun saakka.
Kauppakorkeakoulun alumni Martti Johansson
Yliopisto Julkaistu:

”Joka päivä menin mielellään töihin, koskaan ei tuntunut ikävältä.”

80-vuotias Martti Johansson on yksi onnellisista Seiskan Veljistä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

White coffee cup with Space 21 logo, space's common room on the background.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Tervetuloa aamukahville Space 21:een keväällä 2023

Kahvia, aamupalaa ja hyvää seuraa radikaalin luovuuden olohuoneessa – kaikki Aaltolaiset ovat tervetulleita Space 21:en avointen ovien aamukahveille. Kevään 2023 aikataulu nyt julki!
Aalto logo on the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Varautuminen kiertäviin sähkökatkoihin Otaniemen kampuksella

Mahdollisista katkoista pyritään viestimään etukäteen.
Aalto ARTS BOOKS Photo Mikko Raskinen
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopisto aloittaa muutosneuvottelut Aalto ARTS Books -yksikössään

Neuvotteluiden piirissä on neljä henkilöä. Mahdollinen vähennystarve on enintään kaksi henkilöä.
Mustavalkokuvassa arkkitehtiopiskelijoita vuodelta 1921
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Korkeakoulutasoista arkkitehtuurikoulutusta Suomessa 150 vuotta

Arkkitehtien korkeakoulutasoisen opetuksen lasketaan Suomessa alkaneen vuonna 1872 Polyteknillisen koulun perustamisen myötä, josta sittemmin tuli Teknillinen korkeakoulu ja Aalto-yliopisto