Uutiset

Nokian perintö on enemmän kuin historiaa

Yves Dozin uutuuskirjaa käsitellyt seminaari houkutteli satoja Kauppakorkeakoulun alumneja ja työntekijöitä.

Iloinen puheensorina täytti salin ennen What can we learn from the legacy of Nokia? -seminaarin alkua.

INSEADin johtamisen professorina työskentelevä ja Kauppakorkeakoulun kanssa pitkään yhteistyötä tehnyt Yves Doz haastatteli Ringtone: Exploring the Rise and Fall of Nokia in Mobile Phones (Oxford University Press, 2017) -kirjaansa varten yli 20 Nokian ylintä johtajaa ja kahlasi läpi valtavan määrän taustamateriaalia.

Kirja etenee kronologisesti, mutta jokaisen luvun lopussa Doz analysoi ajanjakson saavutuksia ja virheitä neljällä akselilla eli taitojen, organisaation, suhteiden ja tunteiden näkökulmasta.

Juha Äkräs, Yves Doz ja Rebecca Piekkari.

”Nokia tajusi lähteä kuluttajaliiketoimintaan jo silloin, kun sen kilpailijat Motorola ja Ericsson kehittivät tuotteitaan armeijalle ja poliisille”, Yves Doz kiitteli ja muistutti, että strategian haasteita on usein vaikea havaita ajoissa. 2007 oli Nokian matkapuhelinliiketoiminnan paras vuosi – ja vain kolme vuotta myöhemmin se oli jo syvissä vaikeuksissa.

”Strategiaongelmat ovat vähän kuin sydänkohtauksen riskitekijät: ne voivat olla oireettomia hyvinkin pitkään, ja sitten lopulta seuraukset voivat olla todella radikaaleja.”

Professori Rebecca Piekkari korosti, ettei ole mikään sattuma, että seminaari päätettiin järjestää juuri Suomen 100-vuotisjuhlien alla. Nokian rooli Suomen kehitykselle on ollut valtava – ja se jatkuu yhä voimakkaana.

”Juttelin taannoin meiltä valmistuneen ex-nokialaisen kanssa. Hän sanoi, että kahdeksan Nokialla vietettyä vuotta olivat hänen uransa kannalta mullistavat – koskaan ennen sitä tai sen jälkeen hän ei ole työskennellyt yhtä kiinnostavien ja haastavien tehtävien parissa.”

Myös Nokian henkilöstöjohtajana pitkään työskennellyt, nykyisin Hintsa Performancen hallitusta johtava ja Aalto-yliopiston Executive in Residence -tehtävässä toimiva Juha Äkräs painotti Nokian matkapuhelinyksikön olleen täysin ainutlaatuinen työpaikka.

”Olen itsekin mukana FB-ryhmässä, johon kuuluu yli 20 000 yksikön entistä työntekijää ympäri maailmaa. Aina kun tapaamme entisten kollegoiden kanssa, puhe kääntyy siihen, miten hienoja juttuja pääsimme tekemään.”

Eero Vaara.

Professori Eero Vaara kiitteli Yves Dozia Nokian tarinan syvällisestä analyysistä.
”Meidän pitää aina olla varovaisia, kun puhumme menestyksestä ja epäonnistumisesta – asiat ovat harvoin niin mustavalkoisia.”      

Heli Helanummi-Cole.

Suurin osa nokialaisten perustamista yrityksistä on pysynyt pienehköinä. Oxfordissa väitöskirjaa viimeistelevä Heli Helanummi-Cole pohti puheenvuorossaan, miten tällaisesta ”leirituliyrittäjyydestä” voidaan päästä ”ilotulitusyrittäjyyteen”. Yrittäjyyskoulutuksen ja alustayrittäjyyden merkitys kasvaa koko ajan.
”Ja kuten Gandhi sanoi: siitä, mihin uskot, tulee lopulta kohtalosi.”

Seminaariin osallistui useita Nokian entisiä johtajia. Yves Doz ojensi suoraan painosta tulleen kirjan Jorma Ollilalle.

Teksti Minna Hölttä. kuvat Mikko Raskinen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

HR palvelupisteen kesätauko ja uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen

HR palvelupiste on kesätauolla 28.6 - 5.8.2024. Uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen ovat tiistai - torstai klo 12.00 - 15.00. Huom! aukioloajat muuttuvat 6.8.2024 alkaen.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.