Netmedin sovellus on auttanut jo 20 000 potilasta
Netmedin tiimi
Se, että Lauri Sippolasta tuli terveysteknologiafirman toimitusjohtaja, on oikeastaan aika luonnollista.
”Perheestäni puolet on lääkäreitä ja toinen puoli insinöörejä”, hän kertoo nauraen.
”Terveysteknologia on aina tuntunut kiinnostavalta ja olen myös nähnyt, etteivät teknologia ja terveydenhoito aina kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla – ja että potilaan näkökulma unohdetaan usein lähes kokonaan.”
Idea potilaan pääosaan nostavasta hoidonseurantaohjelmistosta kehittyi 2012 Aallossa professori Peter Kellyn vetämällä kasvuyrittäjyyskurssilla. Kurssin jälkeen Sippola ja Joel Lehikoinen kasasivat tuotantotalouden, fysiikan ja informaatioverkostojen opiskelukavereistaan viiden hengen tiimin ja veivät idean Summer of Startups -kiihdyttämöön ja Design Factoryä vetävän Kalevi Ekmanin tuotekehityskurssille. Yritystoiminta käynnistettiin vuonna 2013, ja lääkäreiden ja potilaiden kanssa käytyjen keskustelujen perusteella tiimi päätti erikoistua ensin syöpähoitojen seuraamiseen.
”Syöpä on sairaus, jossa potilaan tukeminen on äärimmäisen tärkeää. Ja meillä kaikilla on lähipiirissä joku, jota se koskettaa”, Sippola pohtii.
Kaiku Healthin potilasnäkymä
Netmedin Kaiku Health on digitaalinen, matkapuhelimella, tabletilla ja tietokoneella toimiva sovellus, joka kerää syöpäpotilailta tietoja heidän voinnistaan ja hoitojen sivuvaikutuksista. Sovellus seuloo tietoa, havaitsee poikkeamia ja ilmoittaa niistä sairaalalle.
”Kuulimme jo Kaikun pilottivaiheessa hoitohenkilökunnalta, että monet potilaiden kokemista haitoista eivät ilmenneet hoitokäynneillä. Kun potilaat pystyivät raportoimaan niistä reaaliajassa kotoa, henkilökunta sai huomattavasti enemmän ja parempaa tietoa, jolloin hoito pystyttiin suunnittelemaan paremmin ja yksilöllisemmin. Lisäksi sovellus helpottaa potilaan ja henkilökunnan välistä yhteydenpitoa.”
Tutkimusta ja tukea
Alkuvaiheessa Netmedi teki yhteistyötä Docrates-syöpäsairaalan ja myöhemmin HUSin kanssa. Menestyksekäs pilotti huomattiin, ja yritys sai sijoittajan Reaktor Venturesista. Heti alussa tiimille oli selvää, että kasvua lähdettäisiin hakemaan kansainvälisiltä markkinoilta. Yksi suurimmista virstanpylväistä oli sopimus neljän sveitsiläisen, maineikkaaseen Hirslanden-verkostoon kuuluvan yksityisen syöpäsairaalan kanssa. Tällä hetkellä Kaiku Health on käytössä 20 eurooppalaisessa huippusairaalassa ja se on tukenut yli 20 000 potilaan hoitoa muun muassa syövän ja lapsettomuushoitojen alueilla. Viidessä vuodessa Netmedin tiimin koko on kasvanut viidestä kahteenkymmeneen, ja tavoitteet ovat kovat.
”Me haluamme kasvaa maailman johtavaksi yritykseksi omalla alueellamme, eli digitaalisessa potilasseurannassa – ja meillä on siihen täydet mahdollisuudet. Liikevaihtomme on hyvässä kasvussa, ja helmikuussa Talouselämä nosti meidät 10 lupaavimman suomalaisen startupin joukkoon.”
Hyvän perustajatiimin lisäksi Lauri Sippola korostaa Netmedin saaneen Aallosta paljon muutakin.
”Kalevin ja Peterin kurssit olivat meille tosi tärkeitä, ja ekat tilammekin saimme Aallosta. Myös koko Otaniemen yrittäjäyhteisö ja opiskelijalähtöinen toiminta olivat suurena tukena. Terveysteknologiassa tutkimuspohjainen, näyttöön pohjautuva tekeminen on niin keskeistä, että yliopisto on sille paras kasvualusta. Myös yritysten ja erityisesti HUSin ja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää, ja sitä kannattaisi minusta lisätä entisestään.”
Lisätietoja:
Lauri Sippola
p. 040 744 7481
[email protected]
Lue lisää uutisia

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”
Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta
Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Toimitusketjujen hallinnan CAPSTONE-kurssilla työstettiin tulevaisuuden haasteita
Opiskelijat saivat ratkoa tosielämän haasteita saaden tukea tehtävään opettajalta ja yritysedustajilta.