Uutiset

Neljä älykaupungin pilottihanketta käyntiin tammikuussa 2021

FinEst Twins Smart City Center of Excellence keräsi ideakilpailun avulla yhteensä 71 ideaa tulevaisuuden älykaupungeille. Ehdotetuista kaksitoista pääsi finaaliin asti ja lopulta rahoitettaviksi valittiin neljä hanketta. Tutkimusta vaativia ideoita tullaan kehittämään ja pilotoimaan oikeissa kaupunkiympäristöissä.
Smart City Challenge

'Tietääksemme lähestymistapamme, jossa yhden valtion kaupunkien haasteet järjestelmällisesti kartoitetaan ja yhdistetään tutkimuspohjaisiin ratkaisuihin, on maailmalla ainoa laatuaan. Käytännössä tämä prosessi tuo tieteelliset tulokset yliopistojen laboratorioista kaupunkien kaduille 1–2 vuoden sisällä,' kertoo FinEst Twins Smart City Center of Excellencen johtaja Ralf-Martin Soe.

Kansainvälinen toimikunta arvioi 12 parasta ehdotusta kirjallisten ja suullisten esitysten perusteella. Neljä parasta tullaan rahoittamaan ja toteuttamaan FinEst Twins Smart City Center of Excellencen piirissä tammikuusta 2021 lähtien. Työhön osallistuvat Tallinnan teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto ja mukana olevat kaupungit.

Yksi valituista pilottihankkeista on liikkumisen, yksi rakennetun ympäristön ja kaksi energian alalta. Mittavien pilottihankkeiden budjetit vaihtelevat 1,2–1,5 miljoonan euron välillä, ja ratkaisuja tullaan kehittämään ja pilotoimaan kahdessa kaupungissa toukokuuhun 2023 mennessä. Hankkeessa on mukana neljä kaupunkialuetta Virosta – Tallinna, Tartto, Lääne-Harju ja Raen kunta – sekä Helsinki Suomesta. Tallinna on mukana kolmessa pilottihankkeessa ja Tartto kahdessa.

Tutustu vuonna 2021 käynnistyviin pilottihankkeisiin tarkemmin englanninkielisessä uutisessa

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kiia Einola hymyilee kameralle. Otaniemen amfiteatteri taustalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Kiia Einolan mielestä rakennusten tulisi tukea meidän kaikkien hyvinvointia

Kiia Einolan opintomatka Aalto-yliopistossa ulottuu kandiopinnoista aina väitöskirjatutkijaksi asti. Maisteriopintojen aikaiset kesätyöt herättivät Kiian kiinnostuksen talotekniikan tutkimuksesta. Hän työstää tällä hetkellä väitöskirjaansa älyrakennusten tohtoriopiskelijana yhteistyössä sähkötekniikkaan erikoistuneen yrityksen Helvarin kanssa.
Nainen sinisessä haalarissa ja suojavarusteissa hitsaamassa pihalla
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Seija Linnanmäki: ”Ilmastonmuutos pakottaa meidät miettimään mukavuusilmanvaihdon järkevyyttä”

Minä väitän -sarjassamme Seija Linnanmäki sanoo, että jäähdyttävän ilmastoinnin lisääminen ei voi olla ainoa ratkaisu sisäilman hallintaan.
Yritysprojektitiimi, Deloitte
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojekti auttoi ESG-suorituskyvyn huomioon ottamisessa yritysten arvonmäärityksessä 

Opiskelijoiden Deloittelle kehittämässä lopullisessa mallissa keskityttiin kestävään kehitykseen liittyvien aiheiden riski- ja mahdollisuusanalyysiin.
Tieteen termipankin logo
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tohtoriopiskelijoilta odotetaan termipankkityötä esitarkastusvaiheessa

Esitarkastusvaiheessa olevien tohtoriopiskelijoiden edellytetään lisäävän väitöskirjansa keskeiset termit Tieteen termipankkiin syksystä 2024 alkaen.