Miljoonahanke tähtää tietojärjestelmien avaamiseen

EU-komission tukeman kolmivuotisen bIoTope -tutkimushankkeen tavoitteena on avata nykyisin suljettuina ja erillisinä pidetyt tietojärjestelmät, joihin ei yleisesti ole pääsyä. Näiden erillisten järjestelmien päälle on tarkoitus rakentaa ja avata järjestelmien järjestelmät, jotka auttavat kuluttajaa ennakoimaan ja optimoimaan oman elämänsä valintoja.
- Esimerkiksi autoissa järjestelmien järjestelmät (Systems-of-Systems) sisältävät muun muassa auton oman sulautetun ohjaustietokoneen, tiedot tehdyistä huolloista ja siitä, miten usein ja minkälaista huoltoa auto tarvitsee, sekä valmistajan tiedot. Tietoa tarvitsevilla tulee olla pääsy kaikkiin näihin tietoihin ilman isoja järjestelmäintegraatioita, jotta voidaan tehdä parempia ratkaisuja esimerkiksi auton elinkaarta ajatellen, kertoo hankkeen koordinaattori, tietotekniikan laitoksen professori Kary Främling.
Tutkimushankkeessa on huomioitu kaikki kohderyhmät, ja Helsinki, Bryssel ja Lyon tulevat olemaan pilottikaupunkeja.
- Auton kuljettajan on jatkossa mahdollista saada käyttöönsä tietoa parkkioperaattoreilta, hintaeroista ja vaihtoehtoisista sijainneista auton pysäköintiin liittyen. Auton kuljettaja voi esimerkiksi suostua siihen, että hänen autonsa välittää tien lämpötilatietoja järjestelmien järjestelmiin. Hänen saamansa hyöty voi olla rahallinen, tai hän hyötyy itse vastaavan tiedon vastaanottamisesta. Kuljettajan tavoitteena on saada relevanttia tietoa halutusta paikasta, ja pystyä reagoimaan siihen oikealla tavalla, jatkaa Främling.
Hankkeen myötä tieto tulee olemaan laajemmin käytettävissä, ja sitä voi halutessaan julkaista ilmaiseksi tai maksua vastaan. Hankkeessa kehitetään myös mikromaksumahdollisuutta.
- Toinen esimerkki sovelluskohteesta on rakennusten energianhallinta. Hanke pyrkii antamaan vastauksen siihen, miten kuluttaja voi ohjata kaikkia rakennuksen järjestelmiä viisaammin, esimerkiksi ilmanvaihto, lämmitys, valaistus, kodinkoneet, säätiedot, sääennuste ja energian hinta huomioiden, toteaa Kary Främling.
Tietotekniikan laitoksen koordinoiman bIoTope -hankkeen kokonaisbudjetti on 7,8 miljoonaa euroa ja kumppaneita on yhteensä 21 kahdella eri mantereella, Euroopassa ja Australiassa. Tietotekniikan laitoksen osuus projektista on vajaa 1,5 miljoonaa euroa. Järjestelmien järjestelmät ovat hyvin tärkeä osa Euroopan Unionin digitaalisia tavoitteita.
Lisätietoa:
Projektikoordinaattori, professori
Kary Främling
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen
Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua
Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta
Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.