Uutiset

Metsähovissa seurataan galakseja ja ennustetaan avaruussäätä

Metsähovi on kansainvälisesti tunnettu aktiivisten galaksien tutkimuksesta. Aseman valttina on halkaisijaltaan 14-metrinen radioteleskooppi.
Ilmakuva Metsähovin radiotutkimusasemasta, kuva: Mikko Raskinen

Metsähovin radiotutkimusasemalla seurataan jatkuvasti avaruutta ja galaksien toimintaa. Aseman valttina on halkaisijaltaan 14-metrinen radioteleskooppi, jonka mittauksille on maailmalla kysyntää. FT Joni Tammi nimitettiin Metsähovin radiotutkimusaseman johtajaksi 1. heinäkuuta 2014.

Metsähovi on kansainvälisesti erityisen tunnettu aktiivisten galaksien eli kvasaarien tutkimuksesta. Kvasaareissa osa galaksin keskustan mustaan aukkoon putoavasta aineesta sinkoutuu ulos vastakkaisina suihkuina. Nämä suihkut ovat koko maailmankaikkeuden voimakkaimpia säteilijöitä.

Suihkuista saadaan kokonaiskuva yhdistämällä eri taajuuksilla tehtyjä mittauksia. Metsähovissa mitataan kohteita 2–150 gigahertsin taajuuksilla, ja Metsähovin suuren radioteleskoopin havainnot 37 gigahertsin taajuudella ovat ainutlaatuisia maailmassa.

– Suihkut liikkuvat lähes valon nopeudella, joten niiden kautta voidaan tutkia ääriolojen fysiikkaa ja suhteellisuusteoriaa. Suihkujen avulla ymmärrämme mustia aukkoja ja ylipäätään maailmankaikkeutta paremmin, toteaa Joni Tammi.

Kun useampi radioteleskooppi kytketään yhteen, saadaan yksi valtava korkean resoluution teleskooppi. Kyseessä on pitkäkantainterferometria-tekniikka (VLBI). Metsähovi on yksi harvoista tutkimuslaitoksista, joissa tätä VLBI-teknologiaa kehitetään

– Kytkemällä eri mantereiden teleskoopit yhteen saadaan myös tietoa maapallon rakenteesta ja mannerlaattojen liikkumisesta. Kytkeminen edellyttää tarkkaa paikkatiedon ja etäisyyksien hallintaa. VLBI-mittauksilla pystymme määrittämään ESAn Venus- ja Mars- luotainten sijainnit ja nopeudet tarkemmin kuin avaruusalukset itse.

Radioteleskoopit seuraavat jatkuvasti Auringon syklejä ja laativat Auringon aktiivisuuskarttoja, joiden avulla ennustetaan avaruussäätä.

– Auringossa tapahtuvan ison purkauksen jälkeen siitä lentäneet hiukkaset voivat osua maapalloon parin päivän kuluttua ja vaurioittaa sähköverkkoja ja häiritä satelliitteja. Ennakoinnin avulla suuret satelliitit voidaan kytkeä pois.

Hyvä opettajuus tukee työelämän taitoja

Joni Tammi tutki aktiivisia galakseja jo Turun yliopistoon tehdyssä väitöskirjassaan. Väitöstyön jälkeen hän vietti kolme vuotta irlantilaisessa University College Dublinissa. Metsähovin johtajana aikaa omalle tutkimukselle jää enää niukasti.

– Työssäni haluan edistää muiden tutkimusta ja alan koulutusmahdollisuuksia. Olennaista on myös opiskelijoiden motivoiminen tähtitieteen pariin.

Viime aikoina ei Tammella ole ollut vapaa-ajan ongelmia, sillä hän on suorittanut työn ohessa opettajan pätevyyden antavan Aalto-yliopistion pedagogisen koulutuksen.

– Koulutus avarsi näkemystäni hyvästä opettajuudesta ja opetuksen kehittämisestä tukemaan työelämän taitoja. Pakollisten teknisten aineiden lisäksi on tärkeää saada oppilaat kiinnostumaan oman osaamisen ylläpitämisestä, joka jatkuu läpi elämän.

Metsähovin radiotutkimusasema on Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun erillislaitos ja yksi yliopiston merkittävistä tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuureista. Metsähovi sijaitsee Kirkkonummella Kylmälän kylässä 35 kilometriä Espoon Otaniemen kampusalueelta.

Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen

Lisätiedot

Metsähovin radiotutkimusasema

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.