Uutiset

Metsä ja innovaatiot toivat Aalto-yliopistoon yli 30 suurlähettilästä

Kestävyys, vastuullisuus ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat tärkeä osa Suomen kuvaa maailmalla.
Wood.
Aalto-yliopiston tutkimus uusista biomateriaaleista kiinnosti suurlähettiläitä.

Suomalaisella metsäosaamisella ja innovaatioilla on paikkansa maailman ympäristö- ja kestävyysongelmien ratkaisijana. Yli kolmekymmentä suomalaista suurlähettilästä vieraili Aalto Bioproduct Centressä suurlähettiläiden metsäpäivänä ja tutustui Kemian tekniikan korkeakoulun osaamiseen ja tutkimukseen.

Aalto-yliopiston kansainvälisesti ainutlaatuinen innovaatioekosysteemi ja tieteenalarajat ylittävä yhteistyö nähdään Suomelle tärkeänä voimavarana. Suomen Pietarin-pääkonsuli Anne Lammila ja Suomen Sambian-suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury ovat vakuuttuneita siitä, että suomalainen osaaminen kiinnostaa maailmalla. 

”Suomi on vuosien varrella tehnyt Sambian kanssa paljon yhteistyötä metsäsektorilla. Metsistä puhuttaessa tulee Sambian osalta ensimmäisenä mieleen metsäkadon estäminen ja metsän istutus. Se on se kaikkein kriittisin kysymys. Mutta myös uudet innovaatiot ja kaikki ne asiat, joita täällä Aalto-yliopistossa tehdään metsiin liittyen, ovat erittäin kiinnostavia. Ne liittyvät globaaleihin megatrendeihin kuten ilmastonmuutokseen, jotka ovat nyt tärkeitä kysymyksiä myös Sambiassa” Suomela-Chowdhury toteaa.

”Tämänpäiväinen ohjelmamme on tärkeällä tavalla vahvistanut meidän Suomen edustajien ymmärrystä siitä, mitä kaikkea suomalaiset innovaatiot ja korkeatasoinen yliopistolaitos voivatkaan tarjota. Suomella on paljon annettavaa maailmalla, ja Aallon korkeatasoista toimintaa on aina ilo tuoda asemamaissamme esille!”

Professori Herbert Sixta esitteli suurlähettiläille Ioncell-teknologiaan, kuidun kehräämistä ja Ioncell-vaatteita.

Ioncell on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämä teknologia, jolla saadaan kestävällä tavalla tehtyä puusta ja käytetyistä tekstiileistä uusia tekstiilikuituja ilman haitallisia kemikaaleja ja kasteluveden tarvetta.

”Puuvillan tuotanto on epäekologista muun muassa suuren vedenkulutuksen takia, ja siksi sen viljelyä ei voida jatkaa loputtomiin. On hienoa, että Suomessa syntyy tällaista tutkimusta ja tuotteita, joita voidaan sitten mahdollisesti tarjota muuallekin”, Anne Lammila toteaa.

Kestävä kehitys osa Suomen tarinaa

Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Kristiina Kruus esitteli suurlähettiläille myös Aalto-yliopiston ja VTT:n yhteistä materiaalien biotalouden FinnCERES-lippulaivahanketta sekä akkumetallien kierrätys- ja bisnesmahdollisuuksia tutkivaa BATCircle-hanketta. Molemmissa tutkimushankkeissa etsitään ratkaisuja muun muassa raaka-aineiden kestävämpään käyttöön sekä kiertotalouden mahdollisuuksiin.

”Metsät, kestävyys ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat olennainen osa Suomen tarinaa ja tärkeä viesti niin globaalisti kuin Sambiassa. Tällaisella vierailulla nämä asiat konkretisoituvat. On myös tärkeää, että meidän Suomen edustajien ja yliopiston välille syntyy henkilökohtaista kontaktia.”, Suomela-Chowdhury sanoo.

Suurlähettiläiden metsäpäivän järjestää vuosittain Suomen metsäyhdistys ry.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.
Students at the European Parliament building in Strasbourg participating in the European Student Assembly.
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelija European Student Assemblyssä

Sofia Pascolo osallistui huhtikuussa 2024 Strasbourgissa järjestettyyn European Student Assemblyyn.