Maa- ja vesitekniikan tuelta 2 miljoonaa Aalto-yliopistolle
Maa- ja vesitekniikan tuki ry on lahjoittanut 2 miljoonaa euroa Aalto-yliopiston Vesi ja kehitys -ryhmälle. Lahjoituksella tehostetaan tohtorinkoulutusta ja vesitalouden tutkimusta erityisesti veteen liittyvän kestävän kehityksen alalla, jolla on merkittävä asema Aalto-yliopiston tutkimuksessa.
Lahjoituksella kehitetään toimintamallia, jonka avulla tohtorinkoulutuksesta tulee entistä järjestelmällisempää, paremmin ohjattua, pitkäjänteisempää ja uusia innovaatioita tuottavaa. Lisäksi tavoitteena on luoda nykyistä laajemmat tohtoriohjelmat ja tarjota myös muille rahoittajille malli laajapohjaiseen yhteistyöhön Aalto-yliopiston kanssa.
Mallissa post doc -tutkijoista, tohtorikoulutettavista ja diplomityöntekijöistä muodostetaan soluja, joiden ohjausta, ryhmäytymistä ja rahoitusta tarkastellaan kokonaisuutena. Tutkijat ja opiskelijat työskentelevät saman tutkimusaiheen parissa, toimintaa tehostetaan yhdessä oppimisella ja päällekkäistä työtä vältetään selkeällä työnjaolla.
– Olen ilahtunut vesitekniikan tohtorinkoulutuksen saamasta tuesta, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis. Uudenlaisesta yhteistyömallista voivat hyötyä myös muut rahoittajat, hän lisää.
Monitieteinen Vesi ja kehitys -ryhmä tutkii veden merkitystä kestävän kehityksen kulmakivenä sekä globaalisti että paikallisesti. Ryhmää johtaa professori, varadekaani Olli Varis. Keskeisiä tutkimusalueita ovat muun muassa kaupungistuminen, turvallisuuskysymykset, köyhyys, ravinto- ja energiakysymykset, sekä ympäristö ja ilmastomuutos. Tutkimusryhmä on erityisen tunnettu globaaleista analyyseistä ja Aasian kehittyvien talouksien tutkimuksesta sekä siitä, kuinka nämä voidaan ottaa huomioon suomalaisessa päätöksenteossa.
– Professori Variksen johtama ryhmä on erinomainen esimerkki siitä, miten ennakkoluulottomalla ja ratkaisuhakuisella tutkimuksella voidaan vaikuttaa maailmanlaajuisiin ongelmiin, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri. Tieto kestävän kehityksen tilasta eri puolilla maailmaa on tärkeää, sillä tutkimuksen kautta voimme vaikuttaa sekä maailman että Suomen hyvinvointiin, hän jatkaa.
Insinööritieteiden korkeakouluun sijoittuva Vesi ja kehitys -tutkimusryhmä toimii rakennetun ympäristön laitoksella, vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusalueella.
Lisätietoja:
Water & Development Research Group (wdrg.fi)
Professori, varadekaani
Olli Varis
Insinööritieteiden korkeakoulu
[email protected]
Maa- ja vesitekniikan tuki ry on yhdentoista Teknillisen korkeakoulun rakennusinsinööriosaston maanviljelysinsinöörien opintosuunnalta valmistuneen diplomi-insinöörin vuonna 1949 perustama yhdistys, joka toimii vesitekniikan, siihen liittyvän ympäristötekniikan sekä maaperän suojelun tukijana. Yhdistys on viime vuosina jakanut vuosittain runsaat 200 apurahaa alan opiskelijoille ja tutkijoille. www.mvtt.fi
Lue lisää uutisia

Tutkijat loivat tehokkaan varjoaineen kuorruttamalla kuplia proteiinilla
Bakteerien solunsisäisten kelluntakuplien inspiroimat tutkijat kehittivät samanlaisen tekniikan pienten kaasuvesikkelien kuorruttamiseen sienistä saatavalla proteiinilla. Lopputuloksena syntyvät kuplat ovat turvallisia ja erittäin stabiileja, minkä ansiosta niitä voidaan käyttää esimerkiksi ultraäänitutkimuksen varjoaineena.
Väitöstutkimus: ”Jarrutustehokkuus” lisäisi ikääntyneiden hyvinvointia ja toisi yhteiskunnalle säästöjä – ja voisi estää sairaaloiden päivystyskaaoksen
Suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa johdetaan monin paikoin hajanaisesti pala kerrallaan. Näin kertoo Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitokselta väittelevä Olli Halminen, joka tutki ikääntyneiden palveluiden kokonaisuutta Suomessa – ja selvitti, miten niitä voisi johtaa paremmin.
Hankkija, hajauttaja vai jokin muu? Näin Suomen 309 kuntaa ovat järjestäneet sote-palvelunsa
Tutkimustulokset ja käytännön kokemukset sote-palvelujen yksityistämisen kannattavuudesta ovat ristiriitaisia.