Uutiset

Maa- ja vesitekniikan tuelta 2 miljoonaa Aalto-yliopistolle

Lahjoituksella tehostetaan vesitekniikan tohtorinkoulutusta ja kehitetään uutta yhteistyön mallia.

Maa- ja vesitekniikan tuki ry on lahjoittanut 2 miljoonaa euroa Aalto-yliopiston Vesi ja kehitys -ryhmälle. Lahjoituksella tehostetaan tohtorinkoulutusta ja vesitalouden tutkimusta erityisesti veteen liittyvän kestävän kehityksen alalla, jolla on merkittävä asema Aalto-yliopiston tutkimuksessa.

Lahjoituksella kehitetään toimintamallia, jonka avulla tohtorinkoulutuksesta tulee entistä järjestelmällisempää, paremmin ohjattua, pitkäjänteisempää ja uusia innovaatioita tuottavaa. Lisäksi tavoitteena on luoda nykyistä laajemmat tohtoriohjelmat ja tarjota myös muille rahoittajille malli laajapohjaiseen yhteistyöhön Aalto-yliopiston kanssa.

Mallissa post doc -tutkijoista, tohtorikoulutettavista ja diplomityöntekijöistä muodostetaan soluja, joiden ohjausta, ryhmäytymistä ja rahoitusta tarkastellaan kokonaisuutena. Tutkijat ja opiskelijat työskentelevät saman tutkimusaiheen parissa, toimintaa tehostetaan yhdessä oppimisella ja päällekkäistä työtä vältetään selkeällä työnjaolla.

– Olen ilahtunut vesitekniikan tohtorinkoulutuksen saamasta tuesta, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis. Uudenlaisesta yhteistyömallista voivat hyötyä myös muut rahoittajat, hän lisää.

Monitieteinen Vesi ja kehitys -ryhmä tutkii veden merkitystä kestävän kehityksen kulmakivenä sekä globaalisti että paikallisesti. Ryhmää johtaa professori, varadekaani Olli Varis. Keskeisiä tutkimusalueita ovat muun muassa kaupungistuminen, turvallisuuskysymykset, köyhyys, ravinto- ja energiakysymykset, sekä ympäristö ja ilmastomuutos. Tutkimusryhmä on erityisen tunnettu globaaleista analyyseistä ja Aasian kehittyvien talouksien tutkimuksesta sekä siitä, kuinka nämä voidaan ottaa huomioon suomalaisessa päätöksenteossa.

– Professori Variksen johtama ryhmä on erinomainen esimerkki siitä, miten ennakkoluulottomalla ja ratkaisuhakuisella tutkimuksella voidaan vaikuttaa maailmanlaajuisiin ongelmiin, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri. Tieto kestävän kehityksen tilasta eri puolilla maailmaa on tärkeää, sillä tutkimuksen kautta voimme vaikuttaa sekä maailman että Suomen hyvinvointiin, hän jatkaa.

Insinööritieteiden korkeakouluun sijoittuva Vesi ja kehitys -tutkimusryhmä toimii rakennetun ympäristön laitoksella, vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusalueella.

Lisätietoja:

Water & Development Research Group (wdrg.fi)

Professori, varadekaani
Olli Varis
Insinööritieteiden korkeakoulu
[email protected]

Maa- ja vesitekniikan tuki ry on yhdentoista Teknillisen korkeakoulun rakennusinsinööriosaston maanviljelysinsinöörien opintosuunnalta valmistuneen diplomi-insinöörin vuonna 1949 perustama yhdistys, joka toimii vesitekniikan, siihen liittyvän ympäristötekniikan sekä maaperän suojelun tukijana. Yhdistys on viime vuosina jakanut vuosittain runsaat 200 apurahaa alan opiskelijoille ja tutkijoille. www.mvtt.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.
Lähikuva ihmisen silmästä, johon heijastuu keltainen valo, korostaen ripsiä ja iiristä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tekoäly auttaa tunnistamaan diabeteksen aiheuttaman silmäsairauden – kielimallien käyttö lääketieteessä lisääntyy

Tutkimustulos voi jatkossa mahdollistaa monia uusia sovelluksia erilaisissa seulontaohjelmissa ja diagnostiikassa.