Uutiset

Lukio ja yliopisto oppivat yhdessä

Aalto-yliopistossa ideoitu kouluratkaisu tuo lukion Otaniemen kampukselle.
Haukilahden lukion opiskelijat Roope Maaranta (vas.), Petra Poimaa ja Alarik Rantala tutustuvat uusiin tiloihin Otaniemessä. Lukion Laine-rakennus oli aiemmin Aalto-yliopiston puunjalostustekniikan käytössä. Kuva: Taru Turpeinen / Espoon kaupunki.

Aalto-yliopiston Otaniemen kampus saa tänä syksynä uusia toimijoita, kun espoolaisen Haukilahden lukion 350 oppilasta aloittaa opintonsa kampuksella. Lukio toimii tiiviissä vuorovaikutuksessa yliopiston opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa. Lukion opiskelijat jakavat yliopiston kanssa monen eri rakennuksen tiloja koulun omassa käytössä olevan Laine-nimisen kotipesärakennuksensa lisäksi.

Koulu palveluna on edistyksellinen innovaatio

Uudenlainen kouluratkaisu sai alkunsa opetuksen palveluarkkitehtuuriin liittyvästä tutkimus- ja kehityshankkeesta, jota johti Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori Jarmo Suominen, ja jalostui monialaisilla kursseilla Espoossa, Lontoossa ja Shanghaissa. Espoon kaupunki innostui väistökouluja kehittävästä konseptista ja päätti kokeilla toimintaa tästä syksystä alkaen.

Vararehtori Antti Ahlava on vastannut yhteistyöprojektista Aalto-yliopiston osalta.
- Koulu palveluna on uusi edistyksellinen idea, jossa koulu nähdään oppimista tukevana alustana. Tässä koulun toiminta ja fyysinen rakenne ovat erillään. Toiminnan jakautuminen kaupunginosaan tukee pedagogisia tavoitteita sosiaalisesta ja teemapohjaisesta oppimisesta ja lukio tulee luontevaksi osaksi yliopiston kampusta ja sen kulttuuria, Ahlava kuvaa.

- Konseptia suunniteltiin osallistavalla menetelmällä: mukana on ollut niin tulevia käyttäjiä kuin Aallon opiskelijoita ja asiantuntijoita. Projektiin osallistui myös lontoolainen Royal College of Arts ja sen palvelumuotoilijat, Ahlava jatkaa.

Ainutlaatuisia oppimiskokemuksia

Yliopiston tärkeä tavoite on muutoksentekijöiden kouluttaminen innovatiivisen yhteiskunnan rakentamiseksi.
- On hienoa saada lukioikäisiä mukaan toimintaamme. Tämän kaltainen vuorovaikutus, yhdessä tekeminen ja monenlaiset oppimisympäristöt tuottavat uusia ideoita ja ainutlaatuisia oppimiskokemuksia molemmille osapuolille, kertoo Aalto-yliopiston opetuksesta vastaava vararehtori Eero Eloranta.

Aalto-yliopisto ohjaa ja innostaa toimintaa myös uudenlaisessa yritysten ja kaupungin kehittäjäyhteisössä, jonka tarkoituksena on kehittää opetuksen järjestämisen palveluarkkitehtuuria ja käyttää hyväksi tästä projektista saatuja kokemuksia.

Kampus uudistuu monella tavalla

Yliopistolla on paljon suunnitelmia Otaniemen kampuksen kehittämiseksi. Antti Ahlavan mukaan Haukilahden lukio sopii kampuksen visioon mainiosti.
- Rakennamme Otaniemestä tulevaisuuden kampusta ja elävää ympäristöä tutkimukselle, innovaatioille, oppimiselle ja taiteelle. Tiivistämme elämää, tuomme kumppaneitamme yliopiston sisälle ja kokeilemme mielikuvituksellisia toiminnallisia ratkaisuja ja tilojen yhteiskäyttöä, Ahlava kertoo.

Lue lisää:
Uudenlaista oppimisympäristöä luodaan Espoossa yhteistyössä (espoo.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Aalto_University_staff_campus_bikes_2-5-2013_photo_Mikko_Raskinen
Kampus Julkaistu:

Pyörävarkaudet lisääntyneet kampuksella – muista lukita pyöräsi kunnolla

Kevään myötä pyörävarakaudet Aalto-yliopiston kampuksella ovat kasvaneet.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.