Uutiset

Litiumioni-mikroakkujen tutkimus toi Mikko Nisulalle vuoden väitöskirja -palkinnon ja tutkijan pestin Gentin yliopistossa

Vuoden 2018 parhaat diplomityöt ja väitöskirjat palkittiin Kemian tekniikan korkeakoulun tutkintotodistustenjakotilaisuudessa 27.3.2019.
Kemian tekniikan korkeakoulun tutkintotodistustenjakotilaisuus 27.3.2019 / Kuva: Helena Seppälä

TkT Mikko Nisula väitteli tekniikan tohtoriksi kemian ja materiaalitieteen laitoksella helmikuussa 2018. Kyseisen vuoden parhaat diplomityöt ja väitöskirjat palkittiin tutkintotodistustenjakotilaisuudessa 27.3.2019. Nisula ei päässyt tilaisuuteen vastaanottamaan palkintoaan korkeakoulun dekaanilta Kristiina Kruusilta, sillä hän jatkaa akateemista uraansa Belgiassa Gentin yliopistossa.

”Aloitin opiskeluni Aalto-yliopistoa edeltäneessä Teknillisessä korkeakoulussa (TKK) vuonna 2004. Lukiossa en vielä tarkalleen tiennyt mihin sen jälkeen suuntaisin, mutta kemia oli aina kiinnostanut minua, ja TKK:ssa houkutteli lisäksi mahdollisuus yhdistää luonnontieteet tekniikkaan.

Opiskeluni alkoi hieman nihkeästi. Peruskurssit eivät olleetkaan sellaisia, millaisiksi olin ne etukäteen kuvitellut ja välillä harkitsin jopa alan vaihtoa. Kandidaattiopintojeni loppuvaiheessa pääsin kesätöihin epäorgaanisen kemian laboratorioon – onneksi!

Tutustuminen alan tutkimustyöhön avasi aivan uuden maailman.

Mikko Nisula

Kaikkein hienointa oli, ettei tutkimuksessa tyydytty pelkästään jo olemassa oleviin ratkaisuihin, vaan pyrittiin luomaan jotakin aivan uutta, kuten entuudestaan tuntemattomia materiaaleja.

Tämän jälkeen löysin opiskeluuni aivan uudenlaista motivaatiota. Kun professori Maarit Karppinen tarjosi minulle diplomityöni jälkeen jatko-opiskelupaikkaa epäorgaanisen kemian tutkimusryhmässä, ei minun tarvinnut vastausta kauaa miettiä.

Mikko Nisula

Väitöskirjani aiheeksi päätyi oikeastaan puolivahingossa sivuprojektina alkanut tutkimus atomikerroskasvatusmenetelmän soveltamisesta litiumioni-mikroakkujen valmistukseen. Kyseisille akuille olisi käyttöä nimensä mukaisesti mikroelektroniikassa. Esimerkiksi esineiden internetissä tarvittaisiin valtava määrä pieniä antureita ja sensoreita, jotka kykenisivät keräämään itsenäisesti tietoa ja lähettämään sitä verkkoon. Pullonkaulana on kuitenkin nykyinen akkuteknologia, joka ei sovellu riittävän pienikokoisten akkujen valmistukseen.

Väitöskirjatutkimukseni pyrkimys oli vastata haasteeseen kehittämällä uudentyyppinen ohutkalvoakku, jossa hyödynnettiin perinteisten, raskasmetalleja sisältävien materiaalien sijaan ympäristöystävällisiä orgaanisia elektrodimateriaaleja. Akun kokonaispaksuus saatiin kutistettua alle sataan nanometriin käyttämällä atomi- ja molekyylikerroskasvatusmenetelmää (ALD/MLD), jossa akku kirjaimellisesti kasataan atomi- ja molekyylikerros kerrallaan. Käytännössä siis kehitin sopivat materiaalit kullekin akkukomponentille ja lopulta kasasin niistä kokonaisen akkukennon. Akusta tuli varsin suorituskykyinen, joskin sen kapasiteetti kaipaisi vielä vähän jatkokehittelyä.

Väitöskirjan jälkeen jatko akateemisella uralla tuntui luontevalta, ja toiminkin nyt Gentin yliopistossa post-doc
-tutkijana. Jatkan edelleen molekyylikerroskasvatusmenetelmän parissa, mutta nyt kiinnostuksen kohteena on erityisesti molekyylielektroniikka. Tavoitteeni on kehittää orgaanisista ja epäorgaanisista komponenteista koostuvia hybridimateriaaleja, joiden sähkönjohtavuutta voitaisiin kontrolloida dynaamisesti niiden hapetusastetta muuttamalla. Tämä ns. muistivastusilmiö muistuttaa osin hermosolujen synapsien toimintaa ja sille voisi löytyä käyttöä esimerkiksi tekoälyn kehityksessä.”

Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani on pääaineista vastaavien professoreiden esityksestä myöntänyt 1000 euron arvoiset diplomityöpalkinnot seuraaville diplomi-insinööreille:

DI Aino-Maija Leppä
Genomic characterization of hematopoietic stem and progenitor cells in multiple myeloma to study patterns of disease evolution

DI Abitha Venkatramani
Feasibility study of low grade waste heat recovery technologies for energy efficiency

DI Rasmus Kronberg
Ab initio molecular dynamics simulation of the platinum-water interface: Insights into structure and electrocatalytic properties

DI Oskar Wegelius
Liquefaction of lignin: Uncatalysed and catalysed ethanolysis

Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani on tohtorinkoulutusneuvoston esityksen mukaisesti myöntänyt 3000 euron arvoiset väitöskirjapalkinnot seuraaville tekniikan tohtoreille:

TkT Nico Holmberg
Hydrogen Evolution Reaction on Carbon Nanotubes: Insights from Electronic Structure Theory (vastuuprofessori Kari Laasonen)

TkT Meri Lundahl
Wet-spinning of Cellulose Nanofibril Hydrogels (vastuuprofessori Orlando Rojas)

TkT Pezhman Mohammadi
Biologically Inspired High Performance Material (vastuuprofessori Markus Linder)

TkT Mikko Leander Nisula
Atomic/ Molecular Layer Deposition of an All-Solid-State Thin-Film Battery Based on Organic Electrode Materials (vastuuprofessori Maarit Karppinen)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Aalto University/ Acoustics Lab research group
Palkitut Julkaistu:

Akustiikan laboratorio kirjoitti vuoden parhaan artikkelin äänitekniikan lehteen

Voittaja-artikkeli esittelee uudenlaisen kaikualgoritmin.
vanhempi mieshenkilö istuu kotisohvalla ja katsoo kameraan, sohvan selkänojan päällä on kasa pehmonalleja ja pöydällä palaa kynttilöitä
Palkitut, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Poikien puhelin -elokuva on puheenvuoro empatian puolesta

Dokumentaarin teossa pohdittiin, miten suojata soittajien anonymiteettiä ja käsitellä vihapuhetta.
Kuva: Unto Rautio.
Palkitut Julkaistu:

Vuoden Strategiapalkinto 2019 on jaettu - Aallossa kolme palkinnonsaajaa

Diplomityöpalkinnon saivat aaltolaisista Susanna Tamminen ja Lasse Mäki, ja väitöskirjapalkinnon Katharina Cepa.
Lähikuva pinseteistä, jonka päässä nanoselluloosakalvoa, ja tutkijalla turkoosit hansikkaat
Palkitut, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Yhdeksän uutta akatemiatutkijaa ja 18 tutkijatohtoria

Suomen Akatemia syyskuun 2019 rahoitetut tutkijatehtävät vahvistavat yliopiston tutkimusta 8,6 miljoonalla eurolla.