Uutiset

Leivinhiivalla sinilevän myrkkyjen kimppuun

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoiden joukkue osallistuu kansainväliseen synteettisen biologian alan iGem-kilpailuun syksyllä.

Valokuvassa iGem-kilpailutiimin Aalto-yliopiston opiskelijat. Kuva: Pezhman Mohammadi / Aalto-yliopisto.

Miten leivinhiivalla voitaisiin ratkaista sinileväongelma? Tätä ovat pohtineet Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoiden joukkue, joka osallistuu kansainväliseen synteettisen biologian alan iGem-kilpailuun syksyllä.

Normaaleista eliöistä löytyy paljon erilaisia ominaisuuksia, jotka ovat evoluution myötä hioutuneet tehokkaiksi. Esimerkiksi hämähäkin verkot voivat olla terästäkin vahvempia ja joillakin bakteereilla on kyky hyödyntää tiettyjä haitallisia aineita. Synteettisen biologian avulla voidaan ottaa luonnosta normaalisti löytyviä ominaisuuksia ja hyödyntää niitä teollisuudessa esimerkiksi uusien parempien materiaalien kehittämisessä tai lääketieteessä uusien parannuskeinojen löytämiseksi esimerkiksi syöpään.

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston joukkue käyttää synteettisen biologian keinoin muokattua leivinhiivaa sinilevän myrkkyjen havaitsemiseen ja poistamiseen. Tavoitteena on kehittää testi, joka tunnistaa myrkyt, leivinhiivan entsyymi puolestaan hajottaa myrkyt.

Tieteen tekemistä oikeassa elämässä

Kilpailun huipentava Giant Jamboree on 27.–31.10.2016 Bostonissa, mutta itse kilpailu alkoi jo keväällä ja jatkuu Bostoniin asti. Ryhmä aloitti maaliskuun alussa ideoimaan projektia. Kevään aikana he ovat kehittäneet ideaa ja nyt kesällä ryhmä on päässyt tekemään kunnolla töitä laboratoriossakin.

– Kilpailuun osallistuminen on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kokemaan millaista tieteen tekeminen on oikeassa elämässä. Samalla pääsee oppimaan asioita myös muilta aloilta. Joukkueessa on biotekniikan ja kemian tekniikan lisäksi myös esimerkiksi matemaatikkoja, joukkueen kapteenina toimiva Laura Laiho toteaa. Aalto-yliopistosta kilpailuun osallistuvat Pihla Savola, Emilia Broman, Saara Hiltunen, Hele Haapaniemi, Antti Koistinen ja Rashad Ismayilzada.

Kilpailuun on rekisteröitynyt yli 300 joukkuetta ja kilpailijoita on tuhansia. Osallistujat pääsevät samalla verkostoitumaan alan tekijöiden kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ja luomaan kontakteja alan tulevien tekijöiden kanssa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

People around a table
Yhteistyö Julkaistu:

ABB:n työntekijöille räätälöitiin Aalto-yliopiston kurssitarjonnasta ainutlaatuinen täydennyskoulutuskokonaisuus

Aalto-yliopisto on jo pitkään auttanut ABB:tä varmistamaan henkilökuntansa kyvykkyyksien jatkuvan kehittymisen.
Kuva Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen K.-kerroksen seinän pyöreistä istuinaukoista. Opiskelijoita istumassa ja kävelemässä.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aalto Thesis Database käytettävissä myös Oppimiskeskuksen ulkopuolella

Aalto-opiskelijoille ja henkilökunnalle laajennettu pääsy sähköisenä arkistoituihin opinnäytteisiin.
Kasvihuoneen kastelujärjestelmä
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää koko maailman ruokkimisesta

Kokosimme päätöksentekijöiden avuksi tiiviin tietopaketin alan asiantuntijoilta.
Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.