Uutiset

LEDit muuttavat valon mittaamista laboratorioissa

LED-valaistuksen mittausten luotettavuus paranee, kun teollisuudessa 90 vuotta kalibrointikäytössä ollut hehkulampun referenssispektri korvataan uudella valkoisen ledin spektrillä.
Kuvassa oleva LED-standardivalonlähde kehitettiin EMPIR PhotoLED -projektissa ja siinä käytetyt valkoiset LEDit on valittu uuden valkoisen spektrin eli CIE reference spectrum L41:n mukaisesti. Kuva: Tuomas Poikonen / VTT
Kuvassa oleva LED-standardivalonlähde kehitettiin EMPIR PhotoLED -projektissa ja siinä käytetyt valkoiset LEDit on valittu uuden valkoisen spektrin eli CIE reference spectrum L41:n mukaisesti. Kuva: Tuomas Poikonen / VTT

Kansainvälinen valotekninen standardointiorganisaatio CIE on julkaissut teknisen raportin CIE 251:2023 LED Reference Spectrum for Photometer Calibration liittyen ohjeistukseen LED-valon mittauksiin laboratorioissa. Työtä on vetänyt VTT MIKESin erikoistutkija Tuomas Poikonen yhteistyössä Aalto-yliopiston mittaustekniikan professorin Erkki Ikosen kanssa. Raportti valmisteltiin Poikosen vetämässä CIE:n teknisessä komiteassa TC 2-90, jossa on yhteensä 29 jäsentä 16 eri maasta. Raportin ohjeistuksen avulla LED-valaistukseen liittyvien mittausten luotettavuus paranee, kun 90 vuotta kalibrointikäytössä ollut hehkulamppuun perustuva referenssispektri korvataan uudella valkoisen ledin spektrillä.

”CIE:n julkaisema tekninen raportti CIE 251:2023 on standardin kaltainen dokumentti, jota teollisuus käyttää ohjeena, kun he tekevät mittauksia laboratorioissa. Nyt julkaistua LED-valon referenssispektriä voidaan käyttää fotometrien kalibrointiin laboratorioissa”, Poikonen kertoo.

”Kun testataan ja mitataan tarkemmin, niin laatu on parempaa myös loppukäyttäjille. Todistimme, että valkoisen ledin spektrin käyttö fotometrien kalibroinneissa tuottaa pienemmät mittausvirheet lopullisissa valonmittauksissa. Sivulöydöksenä havaitsimme, että sama menetelmä toimii led-valon mittaamisen lisäksi hyvin myös erilaisten valonlähteiden, esimerkiksi päivänvalon ja loistelamppujen mittauksissa”, hän jatkaa.

Fotometri on mittalaite, joka kerää ihmisen näkemän valon ja mittaa sen kirkkauden. Valaistusvoimakkuuden mittaaminen on yleisvalaistuksen mittaamisen lisäksi tärkeä vaihe kaikessa teknisessä tuotekehityksessä ennen uusien valaistustuotteiden tuomista kuluttajamarkkinoille.

”Kuluttajat ovat jo vaihtaneet hehkulampuista LED-valoihin. Nyt sama tapahtuu myös mittalaitevalmistajien puolella, kun spektri on virallisesti käytössä maailmanlaajuisesti ja teollisuus voi valmistaa LED-standardivalonlähteitä kalibrointilaboratorioiden käyttöön”, professori Ikonen kertoo.

”Fotometrit kalibroidaan jatkossa ledeillä myös laboratoriossamme Otaniemessä. Tämä on tärkeää mittaustekniikan luotettavuuden kannalta, sillä sekä uudet että vanhat laboratoriot voivat virallisesti kalibroida asiakkaiden fotometrejä valkoisen ledin spektrillä hehkulampun sijaan”, hän jatkaa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä tutki standardointia varten noin 1500:aa erilaista led-valoa, jotta saatiin tilastollisesti merkittävä tulos. Osa teknisessä raportissa CIE 251:2023 julkaistuista teknisistä tuloksista on työstetty EU:n rahoittamassa PhotoLED -projektissa (photoled.aalto.fi)

Katso teknisen raportin CIE 251:2023 esittely tästä linkistä.

Lisätietoa:

Tuomas Poikonen
Erikoistutkija, VTT
[email protected]
puh 050 5904 070

Erkki Ikonen
Professori, Aalto-yliopisto ja VTT
[email protected]
puh 050 5502 283

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
Puustoa kerrostaloalueella.
Mediatiedotteet Julkaistu: