Uutiset

LEDit muuttavat valon mittaamista laboratorioissa

LED-valaistuksen mittausten luotettavuus paranee, kun teollisuudessa 90 vuotta kalibrointikäytössä ollut hehkulampun referenssispektri korvataan uudella valkoisen ledin spektrillä.
Kuvassa oleva LED-standardivalonlähde kehitettiin EMPIR PhotoLED -projektissa ja siinä käytetyt valkoiset LEDit on valittu uuden valkoisen spektrin eli CIE reference spectrum L41:n mukaisesti. Kuva: Tuomas Poikonen / VTT
Kuvassa oleva LED-standardivalonlähde kehitettiin EMPIR PhotoLED -projektissa ja siinä käytetyt valkoiset LEDit on valittu uuden valkoisen spektrin eli CIE reference spectrum L41:n mukaisesti. Kuva: Tuomas Poikonen / VTT

Kansainvälinen valotekninen standardointiorganisaatio CIE on julkaissut teknisen raportin CIE 251:2023 LED Reference Spectrum for Photometer Calibration liittyen ohjeistukseen LED-valon mittauksiin laboratorioissa. Työtä on vetänyt VTT MIKESin erikoistutkija Tuomas Poikonen yhteistyössä Aalto-yliopiston mittaustekniikan professorin Erkki Ikosen kanssa. Raportti valmisteltiin Poikosen vetämässä CIE:n teknisessä komiteassa TC 2-90, jossa on yhteensä 29 jäsentä 16 eri maasta. Raportin ohjeistuksen avulla LED-valaistukseen liittyvien mittausten luotettavuus paranee, kun 90 vuotta kalibrointikäytössä ollut hehkulamppuun perustuva referenssispektri korvataan uudella valkoisen ledin spektrillä.

”CIE:n julkaisema tekninen raportti CIE 251:2023 on standardin kaltainen dokumentti, jota teollisuus käyttää ohjeena, kun he tekevät mittauksia laboratorioissa. Nyt julkaistua LED-valon referenssispektriä voidaan käyttää fotometrien kalibrointiin laboratorioissa”, Poikonen kertoo.

”Kun testataan ja mitataan tarkemmin, niin laatu on parempaa myös loppukäyttäjille. Todistimme, että valkoisen ledin spektrin käyttö fotometrien kalibroinneissa tuottaa pienemmät mittausvirheet lopullisissa valonmittauksissa. Sivulöydöksenä havaitsimme, että sama menetelmä toimii led-valon mittaamisen lisäksi hyvin myös erilaisten valonlähteiden, esimerkiksi päivänvalon ja loistelamppujen mittauksissa”, hän jatkaa.

Fotometri on mittalaite, joka kerää ihmisen näkemän valon ja mittaa sen kirkkauden. Valaistusvoimakkuuden mittaaminen on yleisvalaistuksen mittaamisen lisäksi tärkeä vaihe kaikessa teknisessä tuotekehityksessä ennen uusien valaistustuotteiden tuomista kuluttajamarkkinoille.

”Kuluttajat ovat jo vaihtaneet hehkulampuista LED-valoihin. Nyt sama tapahtuu myös mittalaitevalmistajien puolella, kun spektri on virallisesti käytössä maailmanlaajuisesti ja teollisuus voi valmistaa LED-standardivalonlähteitä kalibrointilaboratorioiden käyttöön”, professori Ikonen kertoo.

”Fotometrit kalibroidaan jatkossa ledeillä myös laboratoriossamme Otaniemessä. Tämä on tärkeää mittaustekniikan luotettavuuden kannalta, sillä sekä uudet että vanhat laboratoriot voivat virallisesti kalibroida asiakkaiden fotometrejä valkoisen ledin spektrillä hehkulampun sijaan”, hän jatkaa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä tutki standardointia varten noin 1500:aa erilaista led-valoa, jotta saatiin tilastollisesti merkittävä tulos. Osa teknisessä raportissa CIE 251:2023 julkaistuista teknisistä tuloksista on työstetty EU:n rahoittamassa PhotoLED -projektissa (photoled.aalto.fi)

Katso teknisen raportin CIE 251:2023 esittely tästä linkistä.

Lisätietoa:

Tuomas Poikonen
Erikoistutkija, VTT
[email protected]
puh 050 5904 070

Erkki Ikonen
Professori, Aalto-yliopisto ja VTT
[email protected]
puh 050 5502 283

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Jokimaisema, jossa taustalla aavikkoa. Välissä kulkee tie, jossa ajaa rekka-auto.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Ihmisen toiminta ajanut maapallon makean veden kierron pois tasapainosta

Ihmisen toiminta on muokannut rajusti makean veden kiertokulkua maailmanlaajuisesti esiteolliseen aikaan verrattuna.
Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.