Lähes puolet pk-yrityksistä on hakenut koronakriisissä julkista tukea, vain alle kuudesosa pankkilainaa

Aalto-yliopiston, Erasmus-yliopiston (Hollanti) ja St. Gallenin yliopiston (Sveitsi) tutkijaryhmä on selvittänyt suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusvaihtoehtoja ja tulevaisuudennäkymiä koronakriisissä. Kyselytutkimuksen otos koostui 1–250 työntekijän yrityksistä, joiden yhteystiedot saatiin Suomen Yrittäjiltä ja Bisnode-palvelusta. 1 009 yritystä vastasi kyselyyn aikavälillä 27.5.–8.6.2020.
47 % vastanneista yrityksistä ilmoitti, etteivät käteisvarat riitä yli puolta vuotta ilman julkista avustusta tai uutta rahoitusta. Myynti on laskenut keskimäärin 26 %.
44 % vastanneista yrityksistä on hakenut julkista avustusta Business Finlandilta, ELY-keskukselta tai kunnalta. Sen sijaan vain 16 % vastanneista yrityksistä on hakenut uutta pankkilainaa. Myönnettyjen lainojen keskikorko oli 2,8 %.
Yritykset, jotka eivät ole hakeneet lainaa, perustelevat päätöstään seuraavasti: yritykseni ei tarvitse lisää lainaa (53 %), lainan ottaminen lisäisi riskiä (29 %), lainan kustannukset ovat liian korkeat (13 %), vaaditut vakuudet ovat liian suuria (7 %).
Yleisimpiä tapoja sopeuttaa toimintaa ovat olleet: suunniteltujen investointien lykkääminen (30 %), työntekijöiden lomautukset (29 %), yrittäjän palkkojen tai osinkojen maksamatta jättäminen (20 %).
Tutkimusryhmä tulee julkaisemaan nyt kerätyn aineiston pohjalta tarkempia analyysejä rahoitusvaihtoehtojen tarpeeseen ja käyttöön johtaneista yrityskohtaisista tekijöistä sekä yritysten myöhemmästä menestyksestä.
Lisätietoja:
Sami Torstila
Rahoituksen professori
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
040 353 8069
[email protected]
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia
Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa
Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän
Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa
"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."