Uutiset

Kvanttitietokoneet ovat nyt siirtymässä voimakkaasti laboratorioista markkinoille

Professori Nina Granqvist johtaa Suomen Akatemian tutkimushanketta, joka seuraa kvanttitietokoneiden ympärille kehittyvien markkinoiden syntymistä reaaliajassa.
Associate Professor Nina Granqvist. Photo: Aalto University / Jaakko Kahilaniemi
Professori Nina Granqvist. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi

Nina Granqvist, mikä kvanttitietokoneissa on erityisen kiinnostavaa?

Kvanttitietokoneiden kehitys on vielä alkutekijöissään; yliopistojen ja yritysten tutkijat ratkovat teknisiä pullonkauloja ja etsivät sopivimpia sovellusalueita. Tämänhetkiset laitteet jäävät vielä lähes kaikin tavoin jälkeen perinteisistä tietokoneista – mutta niissä on valtavasti potentiaalia.

Kvanttitietokoneet perustuvat kvanttimekaanisten ilmiöiden hyödyntämiseen. Tämän vuoksi tiedon prosessointi voi nopeutua ”tupla-eksponentiaalisesti”. Tämä mahdollistaa sellaisten monimutkaisten ongelmien ratkaisemisen, joihin nykyiset supertietokoneet eivät pysty. Kvanttitietokoneet voivat esimerkiksi mullistaa lääkkeiden kehittämisen, koska niiden avulla voidaan simuloida suuria molekyylejä. Lisäksi ne mahdollistavat tekoälyyn ja koneoppimiseen liittyvät läpimurrot. Kvanttitietokoneiden kehitykseen liittyy kuitenkin myös merkittäviä uhkia, koska niiden avulla pystytään ajan myötä rikkomaan nykyiset salausjärjestelmät.

Edellä mainituista syistä valtioiden investoinneissa on ollut nähtävissä hieman geopoliittista kilpavarustelua. Suuret teknologiayritykset panostavat kvanttiteknologiaan, ja lisäksi alalla on kymmeniä laitteisiin ja ohjelmistoihin keskittyviä start-up-yrityksiä. Markkinakehitys on kuitenkin vielä alkutekijöissään. On vielä epäselvää, mitkä teknologiat ovat tulevaisuudessa voitokkaita, minkälaisia sovelluksia tulee ja milloin. Tämä on erinomainen asetelma tutkijalle, jota kiinnostaa uusien markkinoiden syntyminen.

Milloin voimme odottaa tutkimustuloksia?

Meiltä on jo ilmestynyt joitakin ensimmäisiä julkaisuja, joissa tarkastellaan esimerkiksi, miten konsultit luovat uusia markkinoita tiedolle tällä alueella, ja millä keinoin tutkijat pystyvät tekemään kvanttitietokoneista yleisemmin ymmärrettäviä.

Keskeisten tutkimustietojen analysointi vie aikaa, ja meillä onkin monia julkaisuja työn alla. Mainitsemissani tutkimuksissa tarkastellaan liiketoimintamallien kehittymistä start-up-yrityksissä, roadmappeja ja investointien ajoittamista, sekä uusia yhteistyömalleja. Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ilmestyy jatkuvasti tulevina vuosina.

Vielä jotain muuta?

Suomella on keskeinen rooli eurooppalaisessa ekosysteemissä, ja Aalto-yliopistosta peräisin oleva tutkimus on kvanttitietokoneiden kehityksen ytimessä. Esimerkiksi Bluefors tuottaa jäähdytyslaitteita alan kaikille toimijoille, ja IQM on johtava eurooppalainen laitevalmistaja.

Yksi mahdollinen jatkorahoitus on tällä hetkellä Euroopan tutkimusneuvoston Consolidator Grant -apurahan viimeisessä arviointivaiheessa. Tämä erittäin kilpailu rahoitus on eräänlainen ”Graalin malja”, jonka avulla tiimini voisi jatkaa tämän alan tutkimuksen parissa pitkälle tulevaisuuteen. Pian kuulemme tästä päätöksestä.

Kansainvälistä naiset ja tytöt tieteentekijöinä -päivää (International Day of Women and Girls in Science) vietetään 11. helmikuuta.

Kauppakorkeakoulu

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta.

Lue lisää
Four students descending stairs in the School of Economics building. Photo taken by Unto Rautio.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.
A dog and two researchers. Photo: Aalto University/Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta

Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Kimmo Karhu is a post-doctoral researcher at Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille

Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.