Uutiset

Kvanttitietokoneet ovat nyt siirtymässä voimakkaasti laboratorioista markkinoille

Professori Nina Granqvist johtaa Suomen Akatemian tutkimushanketta, joka seuraa kvanttitietokoneiden ympärille kehittyvien markkinoiden syntymistä reaaliajassa.
Associate Professor Nina Granqvist. Photo: Aalto University / Jaakko Kahilaniemi
Professori Nina Granqvist. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi

Nina Granqvist, mikä kvanttitietokoneissa on erityisen kiinnostavaa?

Kvanttitietokoneiden kehitys on vielä alkutekijöissään; yliopistojen ja yritysten tutkijat ratkovat teknisiä pullonkauloja ja etsivät sopivimpia sovellusalueita. Tämänhetkiset laitteet jäävät vielä lähes kaikin tavoin jälkeen perinteisistä tietokoneista – mutta niissä on valtavasti potentiaalia.

Kvanttitietokoneet perustuvat kvanttimekaanisten ilmiöiden hyödyntämiseen. Tämän vuoksi tiedon prosessointi voi nopeutua ”tupla-eksponentiaalisesti”. Tämä mahdollistaa sellaisten monimutkaisten ongelmien ratkaisemisen, joihin nykyiset supertietokoneet eivät pysty. Kvanttitietokoneet voivat esimerkiksi mullistaa lääkkeiden kehittämisen, koska niiden avulla voidaan simuloida suuria molekyylejä. Lisäksi ne mahdollistavat tekoälyyn ja koneoppimiseen liittyvät läpimurrot. Kvanttitietokoneiden kehitykseen liittyy kuitenkin myös merkittäviä uhkia, koska niiden avulla pystytään ajan myötä rikkomaan nykyiset salausjärjestelmät.

Edellä mainituista syistä valtioiden investoinneissa on ollut nähtävissä hieman geopoliittista kilpavarustelua. Suuret teknologiayritykset panostavat kvanttiteknologiaan, ja lisäksi alalla on kymmeniä laitteisiin ja ohjelmistoihin keskittyviä start-up-yrityksiä. Markkinakehitys on kuitenkin vielä alkutekijöissään. On vielä epäselvää, mitkä teknologiat ovat tulevaisuudessa voitokkaita, minkälaisia sovelluksia tulee ja milloin. Tämä on erinomainen asetelma tutkijalle, jota kiinnostaa uusien markkinoiden syntyminen.

Milloin voimme odottaa tutkimustuloksia?

Meiltä on jo ilmestynyt joitakin ensimmäisiä julkaisuja, joissa tarkastellaan esimerkiksi, miten konsultit luovat uusia markkinoita tiedolle tällä alueella, ja millä keinoin tutkijat pystyvät tekemään kvanttitietokoneista yleisemmin ymmärrettäviä.

Keskeisten tutkimustietojen analysointi vie aikaa, ja meillä onkin monia julkaisuja työn alla. Mainitsemissani tutkimuksissa tarkastellaan liiketoimintamallien kehittymistä start-up-yrityksissä, roadmappeja ja investointien ajoittamista, sekä uusia yhteistyömalleja. Hankkeeseen liittyviä julkaisuja ilmestyy jatkuvasti tulevina vuosina.

Vielä jotain muuta?

Suomella on keskeinen rooli eurooppalaisessa ekosysteemissä, ja Aalto-yliopistosta peräisin oleva tutkimus on kvanttitietokoneiden kehityksen ytimessä. Esimerkiksi Bluefors tuottaa jäähdytyslaitteita alan kaikille toimijoille, ja IQM on johtava eurooppalainen laitevalmistaja.

Yksi mahdollinen jatkorahoitus on tällä hetkellä Euroopan tutkimusneuvoston Consolidator Grant -apurahan viimeisessä arviointivaiheessa. Tämä erittäin kilpailu rahoitus on eräänlainen ”Graalin malja”, jonka avulla tiimini voisi jatkaa tämän alan tutkimuksen parissa pitkälle tulevaisuuteen. Pian kuulemme tästä päätöksestä.

Kansainvälistä naiset ja tytöt tieteentekijöinä -päivää (International Day of Women and Girls in Science) vietetään 11. helmikuuta.

Kauppakorkeakoulu

Teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta.

Lue lisää
Four students descending stairs in the School of Economics building. Photo taken by Unto Rautio.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
KPMG:n räätälöity projekti, tiimi koolla
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojektissa analysoitiin KPMG:n asemaa Suomen nopeasti kasvavilla konsultointimarkkinoilla

Tutkimuksen mukaan konsultointimarkkinat ovat kasvaneet poikkeuksellisen paljon viimeisten viiden vuoden aikana. Teknologiakonsultointi on viitoittanut kasvua ja se muodostaa suurimman osan markkinoista.