Uutiset

Kvanttilaskentaa ja lisättyä todellisuutta – Aalto tuo kuusi maailmaa muuttavaa startup-yritystä Slush-tapahtumaan

Yritykset ovat syntyneet Aalto-yliopiston tutkimuksesta. Jokainen yrityksistä pyrkii ratkomaan suuria, maailmanlaajuisia ongelmia.
Slush 2018 Kuva: Mikko Raskinen
Slush Helsinki 2018. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Yli kymmenen vuotta sitten Aalto-yliopiston opiskelijat alkoivat haastaa perinteisen yrittäjyyden ideaa. Yliopisto otti haasteen vastaan ja päätti tukea opiskelijoita. Tarmokkaat opiskelijat ja ilmainen varasto työtilana mullistivat yrittäjyyden Suomessa. 

Tämän myötä Aalto-yliopiston ympärille on muodostunut Euroopan suurin ja aktiivisin opiskelijavetoinen yrittäjyysyhteisö, Aalto Entrepreneurship Society (Aaltoes), joka haluaa olla maailman paras yhteisö. Aaltoes on yksi  kerrallaan ratkaissut startup-yritysten kohtaamia ongelmia. Moni tunnettu konsepti on lähtöisin tästä toiminnasta:  Slush, Startup Sauna ja Junction.  

Aalto-yliopiston energisen yrittäjyysyhteisön takana on sekä opiskelijavetoista toimintaa että yliopiston omaa toimintaa. 

Tutkimuslähtöinen yrittäjyys ratkaisee globaaleja ongelmia 

Aalto-yliopisto tuo tämän vuoden Slush-tapahtumaan kuusi startup-yritystä, joiden taustat ovat yliopiston tutkimuksessa. Jokainen yrityksistä pyrkii ratkomaan suuria, maailmanlaajuisia ongelmia. Tänä vuonna startup-yrityksiä esitellään entä jos -kysymyksen kautta.

Entä jos ohjelmisto voisi edistää maailmanrauhaa?  
Inforglobe kehitti osallistavan ohjelmiston, jonka avulla organisaatiot ja yhteisöt voivat varmistaa, että kaikki voivat olla mukana ja saada äänensä kuuluviin suunnittelussa ja päätöksenteossa.

Entä jos kvanttilaskenta vähentäisi merkittävästi autoilun päästöjä? 
IQM pyrkii ainutlaatuisilla teknologioillaan toteuttamaan maailman ensimmäisen skaalautuvan yleiskäyttöisen kvanttitietokoneen. 

Entä jos sinun ei tarvitsisi omistaa mitään? 
Kokemusperustaisemman vuokrauspalvelualustan kehittämisen lisäksi Rentle haluaa muokata kulutustottumuksia kestävämpään suuntaan. Omistamiseen perustuvan elämäntavan sijaan pyritään edistämään kulttuuria, jossa yksittäinen tuote voi olla usean asiakkaan käytettävissä.

Entä jos AR-navigointi voisi auttaa sinua löytämään ilmaiset kahvit Slushissa? 
VimAI hyödyntää koneoppimista yhdistettynä tietokonenäköön tuottaakseen uudenlaisen sisätiloihin tarkoitetun laajennettuun älyyn perustuvan ratkaisun, joka on kokonaisuudessaan käytettävissä älypuhelimella. 

Entä jos nanoteknologialla voisi pelastaa ihmishenkiä?  
Xfold on luonut voimakkaan signaalinvahvistajan, jota voi käyttää jo olemassa olevissa mikroskoopeissa. Innovaation avulla voi tarkastella solua 100 kertaa paremmin normaaliin näkymään verrattuna, mutta ilman mittavia investointeja. 

Entä jos tekoälyvideo voisi ratkaista ruokakriisin? 
Yield Systems on tuottanut tekoälyä hyödyntävän välineen, joka yhdistettynä koneoppimiseen tuottaa erittäin tarkkoja arvioita tulevasta sadosta. Saadun tiedon avulla on mahdollista oppia  luomaan kasveja, jotka kestävät ilmaston jälkeiset olosuhteet ja jopa estävät nälänhätää lähitulevaisuudessa. 

Lisätietoja
Noora Stapleton
viestinnän asiantuntija
[email protected]
p. 050 353 1525

Aalto-yliopiston osastolla olevat startupit

What if a software could foster world peace?

Entä jos ohjelmisto voisi edistää maailmanrauhaa?

Inforglobe on kehittänyt osallistavan päätöksenteon ohjelmiston, joka tukee niin yksityisen kuin julkisen sektorin organisaatioiden osallistavaa riskienhallintaa ja strategiaprosesseja. Siitä on hyötyä monenlaisissa haastavissa tilanteissa.

Uutiset
Entä jos kvanttilaskenta vähentäisi merkittävästi autoilun päästöjä?(kuva: Aleksi Neuvonen)

Entä jos kvanttilaskenta vähentäisi merkittävästi autoilun päästöjä?

Kvanttilaskenta lyhentää tiedonkäsittelyaikaa nopeimpien supertietokoneiden miljoonista vuosista vain sekunteihin IQM tuo tämän merkittävän kehitysaskeleen laajaan käyttöön.

Uutiset
photo: Aleksi Neuvonen

Entä jos sinun ei tarvitsisi omistaa mitään?

Rentle on vuokraukseen perustuvan kestävän kulutuksen edelläkävijä, jonka helppokäyttöinen, innovatiivinen ja tehokas ohjelmisto tekee vuokrausliiketoiminnasta huomattavasti helpompaa.

Uutiset
photo: Aleksi Neuvonen

Entä jos lisätty todellisuus voisi auttaa sinua löytämään ilmaiset kahvit Slushissa?

VimAI hyödyntää koneoppimista yhdistettynä tietokonenäköön tuottaakseen uudenlaisen sisätiloihin tarkoitetun laajennettuun älyyn perustuvan ratkaisun, joka on kokonaisuudessaan käytettävissä älypuhelimella eikä siis vaadi merkittäviä infrastruktuuri-investointeja.

Uutiset
photo: Aleksi Neuvonen

Entä jos tekoälyvideo voisi ratkaista ruokakriisin?

Yield Systemsin tavoitteena on ohjata maailmanlaajuista elintarvikkeiden tuotantojärjestelmää merkittävästi kestävämpään suuntaan edistämällä tekoälyn demokratisointia kasvinjalostuksen alalla ja nopeuttamalla viljelykasvien satotuoton ja mukauttamisen kehittämistä.

Uutiset
photo: Aleksi Neuvonen

Entä jos nanoteknologia voisi pelastaa ihmishenkiä?

Xfold Imaging on kehittänyt innovatiivisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat ensimmäistä kertaa solurakenteiden ja biomolekyylien tarkastelun nanometrien resoluutiolla. Xfoldin teknologian avulla pystytään antamaan varhaisempia diagnooseja, estämään tautien puhkeamista ja suunnittelemaan parempia lääkkeitä

Uutiset

Osallistu Aalto-yliopiston järjestämiin oheistapahtumiin

Friday Night LIVE

Friday Night LIVE: Reaching for the Stars

How far can we reach beyond Earth? What will we find out there? What can space teach us?

Tapahtumat
Peace and Entrepreneurship event

Slushin oheistapahtuma: Peace & Entrepreneurship

Aalto-yliopiston Entrepreneurship platformin ja YK:n teknologiainnovaatiolaboratorioiden (UNTIL) yhteistyössä järjestämä virallinen Slushin oheistapahtuma.

Tapahtumat
WTSUP

Yrittäjyys- ja ekosysteemirakennustarinoita Beirutista

Miten rakentaa kansainvälisiä startup - ekosysteemejä jotka pyrkivät naisten asemaan parantamiseen yhteiskunnissa? Yrittäjyystarinoita Beirutista - tapahtuma tuo Helsinkiin WTSUP! (www.wtsup.org) tapahtuman voittaja. Tilanne on haastava sillä maassa on vallankumous, Millaista on toimia Beirutissa naisyrittäjänä?

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Jaakko Honko -luennon 2023 pääpuhuja Kaisa Hietala
Yliopisto Julkaistu:

Pääpuhuja, yritysjohtaja Kaisa Hietala: Meiltä puuttuu määritelmä luonnon arvolle

Kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavalle luennolle saapui noin 300 kutsuvierasta ja alumnia.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
People attending the Wellbeing Fair at Aalto's Wellbeing Week
Yliopisto Julkaistu:

Oasis mukana Aalto Wellbeing Weekillä

Oasis of Radical Wellbeing -hanke on mukana Wellbeing Weekillä 2.-6.10.