Uutiset

Kuusi uutta tutkimusprojektia alkamassa

Uudet projektit ovat tietoturvan, mobiilin ja semanttisen laskennan, teollisen internetin, tiedonhaun ja tietojärjestelmien kehittämisen alueilla.
interface_700_400_fi.jpg

”Pilviavusteiset turvapalvelut (CloSer)” –projektin tavoitteena on osoittaa, kuinka voimme tehokkaasti luoda pilviavusteisia turvapalveluita organisaatioille ja yksilöille suunnittelemalla uusia tietoturvallisuuden, yksityisyydensuojan ja data-analytiikan tekniikoita. CloSer on jatkoa Suomen Akatemian ja Tekesin yhteisrahoittamalle CloSe –projektille vuosina 2014-2016. CloSer –projektia johtaa professori N. Asokan ja sitä rahoittaa Tekes.

”Harnessing Available Spectrum for Mobile Video and Beyond (ASPECT)” -hankkeen tavoitteena on toteuttaa järjestelmiä ja palveluita jotka perustuvat tutkimukseen dynaamisten taajuuksien käytöstä sekä kognitiiviseen radiotekniikkaan keskittyen mobiilivideojakeluun. Lopullisena päämääränä on toteuttaa uusia teknisiä ratkaisuja ja jakelumalleja, joilla vastataan resurssien kasvavaan kysyntään matkaviestinverkon infrastruktuurissa. Projektia johtaa professori Mario Di Francesco ja sitä rahoittaa Suomen Akatemia.

”Semanttiset verkkojulkaisut: tekstit datapalveluna (Severi)” on hanke, joka huomioi www:n muuttumisen perinteisestä dokumenttien julkaisualustasta (Web of Document) datan julkaisualustaksi (Web of Data). Sovellusalueina ovat juridiset aineistot, rakennusalan normit, uutiset sekä ekirjat. Projektia johtaa professori Eero Hyvönen ja sitä rahoittaa Tekes ja yhteensä kymmenen yritystä ja organisaatiota käsittävä konsortio.

Professori Martti Mäntylän ryhmän tutkimusavaus ”5G kohtaa teollisen Internetin” yhdistää kaksi nupullaan olevaa teknologiamurrosta: 5G-teknologian ja teollisen internetin. Yhdistelmä mahdollistaa tiedon nykyistä sujuvamman reaaliaikaisen käsittelyn, tapahtumien ennakoinnin, toimintojen liikkuvuuden ja automaation lisäämisen. Tämän päälle syntyvät sovellukset luovat perustan jopa satojen miljardien eurojen liiketoiminnalle. Hyötyjiä ovat niin yritykset, kuluttajat kuin julkishallintokin. Hanketta tukee Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Tutkijatohtori Tuukka Ruotsalon hankkeessa ”Käyttäjäintentioiden mallintaminen avoimessa toimintaympäristössä” kehitetään ja evaluoidaan tiedonhakujärjestelmiä, jotka ennustavat käyttäjien tietotarpeita ja tavoitteita pitkäaikaisista vuorovaikutusmittauksista. Intentiomallinnuksen avulla tiedonhakujärjestelmät kykenevät parantamaan haetun tiedon tarkkuutta ja vähentämään virheitä mahdollistamalla datalähtöisen päätöksenteon ja haun vuorovaikutteisen muokkaamisen hakuprosessin aikana. Hanketta tukee Suomen Akatemia.

“Digitaaliset infrastruktuurit ja yritysintegraatio” tutkii globaalien tai kansallisten digitaalisten infrastruktuurien strategista hyödyntämistä. DINE kokeilee erilaisia malleja ja menetelmiä digitaalisiin infrastruktuureihin integroitumisen suunnitteluun. DINE rakentaa riskit ja laadun huomioonottavan mallin ulkoisen digitaalisen integraation strategioiden luomiseen ja kokeilee sitä käytännössä neljässä hyödyntävässä organisaatiossa käyttäen Action Design Research -menetelmää. Projektia johtaa professori Kari Smolander ja sitä rahoittaa Suomen Akatemia.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.
Opinnot Julkaistu:

Hae nyt FITechin syksyn kursseille

FITech-verkostoyliopisto tarjoaa tulevana syksynä runsaasti mielenkiintoista opiskeltavaa eri tarpeisiin.
Nuori mies istuu rakennuksen kiviportailla ja selailee puhelintaan.
Opinnot Julkaistu:

FITechin opintotarjonnassa maksuttomia opintoja toisen asteen opiskelijoille

Aalto-yliopiston kurssien aiheina mm. ohjelmoinnin ja mobiilisovellusten perusteita, Python-ohjelmointia sekä koneoppimista.
Outi Turpeinen standing on stage talking about Unfolding public art book to a seated audience facing her.
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita

K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.
Graphic illustration of materials science, AI and physics with equations, B&W photos and a photo of prof. Rinke.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Prof. Patrick Rinke: kestävän kehityksen materiaaleja tekoälyn avulla

Professori Patrick Rinken taito luoda ja löytää ympäristö- ja ilmastoystävällisiä materiaaleja tekoälyn avulla on tärkeämpää nyt kuin koskaan aiemmin