Uutiset

Kunniatohtori Tuomas Tenkasta inspiroi teknologioiden yhdistäminen

Infektiotautien diagnostiikkaan keskittyneen Mobidiag Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen on nimetty Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulujen kunniatohtoriksi. Tenkasen uraauurtava työ edustaa Aalto-yliopiston keskeisiä tutkimuksen avainalueita, biotieteitä sekä terveydenhuollon ja hyvinvoinnin teknologioita, jossa yhdistyivät entsymatiikan, diagnostiikan laitteistojen ja IT-alan tietotaito.
Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen hymyilee kameralle, yllään sininen puku.

Tenkaselle oli jo pienestä pitäen selvää, että hän aikoo suunnata teknilliselle alalle. Nuorena ylioppilaana hän suunnitteli hakevansa opiskelemaan joko fysiikkaa tai sähkötekniikkaa. Hän kuitenkin luki sattumalta Suomen Kuvalehdestä bioteknologiaa käsittelevän artikkelin ja innostui alasta.
 
”Olen ajatellut, että pitäisi ottaa yhteyttä sen artikkelin kirjoittajaan, koska se muutti minun elämäni. Bioteknologiasta lukiessani ajattelin, että tämähän on todella mielenkiintoista. Hain ja pääsinkin sitten opiskelemaan bioteknologiaa silloisen TKK:n kemian osastolle”, Tenkanen kertoo.
 
Opiskelujen aikana, vuonna 1987, Tenkanen tutustui laboratoriotöiden kautta Pekka Mattilaan ja Kari Pitkäseen, jotka olivat perustaneet Finnzymes-nimisen biotekniikan alan yrityksen. 
 
Hyvin pian Tenkanen liittyi Finnzymesiin ja lähti yrityksen kautta tekemään diplomityönsä Massachusettsin New England Biolabsissa, uraauurtavassa molekyylibiologian organisaatiossa. Palattuaan Suomeen Tenkanen tuli Finnzymesissa tasavertaiseksi osakkaaksi muiden kanssa. Vuonna 2010 Finnzymes myytiin amerikkalaiselle Thermo Fisher Scientificille.
 
Mobidiag Oy:n omistus on niin ikään myyty Yhdysvaltoihin. Terveysteknologiayritys Hologic osti Mobidiagin vuonna 2021 noin 668 miljoonalla eurolla.
 
”Usein ihmiset ajattelevat, että tällainen yrityskauppa olisi menetys Suomelle, mutta me kasvatamme koko ajan kovalla tahdilla toimintaamme ja tuotantokapasiteettiamme Espoossa. Hologic-kauppa on antanut meille uuden vaihteen edetä vielä paljon nopeammin kuin me olisimme ikinä itse pystyneet etenemään”, Tenkanen sanoo.

Kunniatohtorin arvo on tunnustus työstä teknologioiden kehittämisen parissa

Aallon kautta saadut verkostot ovat mahdollistaneet Tenkaselle vuosien varrella jatkuneen yhteistyön esimerkiksi VTT:n ja muiden alan organisaatioiden kanssa. Tenkanen kertoo olevansa iloinen ja otettu nimityksestään Aallon kunniatohtoriksi.
 
”Näen sen tunnustuksena työlle, minkä olen tehnyt teknologioiden kehittämisessä. Ja ehkä sitä on tullut oltua mukana kehittämässä aika ainutlaatuisia juttuja globaalistikin ajatellen, niin on hienoa saada tämmöinen tunnustus Suomesta ja vielä Aallolta”.
 
Tenkanen kiittelee Aallon yrittäjähenkistä asennetta, mitä ei hänen mukaansa monissa muissa yliopistoissa löydy samalla tavalla. Aallon korostunut poikkitieteellisyys on Tenkasen mukaan antanut hänelle hyvät valmiudet yhdistellä erilaisia teknologioita ja edetä yrittäjänä.
 
”Uskon, että hyvin suuri osa nykyään menestyvistä yrityksistä menestyy nimenomaan siksi, että ymmärretään yhdistää teknologioita. Näinhän me teimme Finnzymesissa – lähdimme liikkeelle entsyymifirmana, mutta kehitimme sitten myös DNA-monistuslaitteita ja jopa reaktioastioita, joiden ohuet seinämät läpäisivät nopeasti lämpöä. Kaikki nämä projektit saatiin kasattua yhteen erilaisten teknologioiden alueilta.”

Yrittäjän on uskallettava mennä rohkeasti eteenpäin

Tenkanen painottaa positiivisen asenteen ja rohkeuden merkitystä yrittäjälle. On uskallettava liikkua rohkeasti eteenpäin, vaikka edessä siintävää tietä olisi vaikea hahmottaa.
 
”Meillä on Suomessa mielestäni ollut se ongelma, että me yritämme usein analysoida vähän liian pitkälle polkuja tulevaisuuteen ja jäämme jumiin analysointivaiheeseen. Tosiasia on se, että se polku on äärimmäisen harvoin sellainen kuin etukäteen ajatellaan. Mutta kun etenee jatkuvasti, uusia ovia aukeaa. Ja jos ei uskalla edetä, ne ovet eivät aukea koskaan. Täytyy sietää sitä epävarmuutta ja mennä eteenpäin positiivisella asenteella.”
 
Toinen Tenkasen esiintuoma yrittäjälle tärkeä ominaisuus on aito uteliaisuus teknologioita kohtaan. Tenkanen on erittäin kiinnostunut erilaisten teknologioiden yhdistämisestä.
 
”Jos otetaan esimerkiksi meidän Mobidiagissa kehittämämme Novodiag-laitealusta – siinä on yhdistetty muun muassa bioteknologiaa, mikrobiologiaa, mikrofluidiikkaa, optiikkaa, konetekniikkaa sekä algoritmien ja ohjelmiston kehitystä. Myös tuotannon automaatio on hyvin tärkeässä roolissa. Oman erikoistumisalueen ulkopuolisiin teknologioihin perehtyminen voi tarjota aivan uusia mahdollisuuksia etenemiseen.”

Kuka?

  • Mobidiag Oy:n toimitusjohtaja. Molekyylidiagnostiikan alan edelläkävijänä tunnettu yritys kehittää ja tarjoaa molekyylidiagnostiikkaa tartuntatauteja ja antibioottiresistenssiä varten. Terveysteknologiayritys Hologic osti Mobidiagin vuonna 2021 noin 668 miljoonalla eurolla.
  • Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulujen kunniatohtori 2022.
  • Kemian tekniikan korkeakoulun alumni.
  • Harrastanut lapsuudesta saakka kilpapurjehdusta. Osallistuu nykyäänkin noin 5-6 kisaan vuodessa.

Tekniikan kunniatohtorit 2020 - 2022

Aalto-yliopiston tekniikan korkeakoulut ovat myöntäneet kunniatohtorin arvon yhteensä kymmenelle merkittävälle tieteen ja tekniikan vaikuttajalle.

Lue lisää!
TechPromootio2019_tohtorinhatut
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuvassa vaaleanpuna-keltainen kirjan kansi on näkyvissä, kirja on taitettu auki keskeltä
Palkitut Julkaistu:

Kauneimmissa kirjoissa 2022 aaltolaisten tekemiä teoksia

Kaikkiaan kolme aaltolaisten tekemää kirjaa nousi suomalaista kirjasuunnittelua edustavaan kokoelmaan.
Petteri Isotupa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston alumni Petteri Isotupa: ”Uskalla ajatella ja kysyä miksi”

Testamenttilahjoituksellaan Aalto-yliopistolle Petteri Isotupa on mukana tukemassa tulevien sukupolvien opintomahdollisuuksia.
Jari Koskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Jari Koskinen päättää ansiokkaan työuransa

Materiaalitieteen professori Jari Koskinen jää eläkkeelle 31.3.2023. Älykkäiden materiaalien ja erityisesti pintojen ja rajapintojen fysikaalisia ominaisuuksia tutkinut Koskinen vietti työuransa viimeiset 14 vuotta Kemian tekniikan korkeakoulussa tutkijana ja toimi vuosina 2014-2022 Kemian ja materiaalitieteen laitosjohtajana.
Retuperän WBK:n Audio Dubbado, kuva: Atte Mäkinen.
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Audio Dubbado: Retuperän WBK edustaa palomiesmäistä arvokkuutta ja hyviä käytöstapoja

"Kun olin soittanut muutaman vuoden palokunnassa, mietin, että ehkä olisi hyvä olla joku tekosyy viettää Otakaarella niin paljon aikaa. Päätin, että on aika hakea Aaltoon."