Uutiset

Koululaiset tilastoivat omaa arkeaan

Noin 80 koululaista kokoontui esittelemään we.learn.it- ja Tilastrofi-hankkeen yhteisessä kokeilussa tekemiään tutkimuksia omasta arjestaan.

Tilastokeskuksessa viime torstaina pidetyssä loppugaalassa lapset vertailivat lopputöitään aidon tutkijatapaamisen keinoin: posterien ja esitysten avulla. Tutkimuksia arvioivat Tilastokeskuksen asiantuntijat.

Tilastrofia, lasten tilastollista vuosikirjaa, on tukenut Aalto-yliopiston koordinoima kansainvälinen we.learn.it-hanke. EU-rahoitteinen we.learn.it tarjoaa Euroopan laajuisesti kouluille mahdollisuuden kehittää innovatiivisesti opetusta yhdessä yli koulurajojen niin sanottujen tutkimusmatkojen muodossa. Tilastrofi (engl. Kids own statistics) on herättänyt paljon kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Tilastrofi-hankkeessa nivotaan yhteen tutkivan oppiminen, medialukutaito, avoin tieto ja oppilaiden hyvinvointi. Toiminnan tavoitteena on innostaa lapsia tutkimaan omaa arkeaan ja tuottamaan tietoa siitä tilastollisin menetelmin. Työskentelyn avulla halutaan ohjata lapsia myös yhteistyön tekemiseen ja oman yhteisönsä kehittämiseen.

Esimerkiksi Lauttasaaren ala-asteen koulu selvitti kyselyssään ”Some-tutkimus 2014”, alakoululaistensa sosiaalisen median käyttöä. Kyselyyn osallistui yhteensä 505 oppilasta.

Oppilaskunnan teettämästä tutkimuksesta selvisi mm., että käytetyimpiä sosiaalisen median sovelluksia olivat WhatsApp, Instagram ja Snapchat. Sosiaalisen median käyttö myös lisääntyi selvästi 2. luokan jälkeen, sillä kakkosluokkalaisista sosiaalisen median sovelluksia oli ladannut 26 % vastanneista, mutta 3.–4.-luokkalaisista jo 72 %:a ja 5. –6.-luokkalaisista 95 %:a.

Tilastoja hyödyntävää toimintamallia varten on yhdessä koulujen kanssa kehitetty erilaisia työkaluja, joilla lapset voivat helposti määrittää omia tutkimuskysymyksiään, kerätä aineistoa ja visualisoida tietoa. Tavoitteena on, että Tilastrofi voidaan ottaa työkaluksi opettajan arkeen. Työkalu tarjoaa mahdollisuuden toiminnalliseen opetukseen, sekä osallistavan tavan opettajille toteuttaa opetussuunnitelmaa. Lisäksi sen avulla saadaan myös tietoa oppilaiden hyvinvoinnista.

‒ Tilastrofi on erinomainen esimerkki toimintamallista, jossa yhdistyvät tutkivan oppimisen parhaat puolet, yhteinen kehittely, reaalimaailman ilmiöiden tutkiminen ja tiedon visualisointi. Samalla opitaan kriittistä suhtautumista tilastoihin ja tutkimuksiin, sanoo hankkeen koordinaattori Anna-Kaarina Kairamo Aalto-yliopistosta.

Tilastrofi (tilastro.fi)
we.learn.it -hanke (we.learn.it)

Lisätietoja:

Anna-Kaarina Kairamo
[email protected]
puh. 050 560 5313

Tilastrofia on ollut mukana tekemässä Helsingin Matikkamaa, Helsingin kaupungin opetusvirasto, Helsingin kaupungin tietokeskus, Helsingin yliopiston Summamutikka-keskus, Tilastokeskus ja Forum Virium Helsinki. Tilastrofi on leviämässä Suomessa LUMA-keskus Suomen kautta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Inside Artist team pitching at Art & Tech Final 2023
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Aalto Digital Creatives Art & Tech Open Call ’23 -rahoitushaussa myönnettiin tukea viidelle luovan alan projektille

Art & Tech Open Call ’23 -rahoitushaussa jaettiin viidelle tiimille yhteensä 60 000 euroa ja mahdollisuuksia hyödyntää Aalto Studios infraa. Voittajien projekteissa yhdistetään taidetta ja teknologiaa uraauurtavilla tavoilla.
Aalto University Väre building pictured in spring time.
Yhteistyö Julkaistu:
USA-Suomi-seminaari Otaniemessä
Yhteistyö Julkaistu:

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen biotuotealan yhteistyö vahvistuu – puulle lisäarvoa innovatiivisista biomateriaaleista

Suomessa vieraili toukokuun lopulla laaja yhdysvaltalaisdelegaatio, joka tutustui maamme metsä- ja puusektoriosaamiseen. Aalto-yliopiston ja VTT:n lippulaivahanke FinnCERES on mukana kehittämässä uutta liiketoimintaa biopohjaisten materiaali-innovaatioiden avulla.
Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.