Uutiset

Koodaaminen ja virtapiirit kiinnostavat lukiolaisia

Aalto-yliopiston Luma-keskuksessa alkoi toisen kerran tänä vuonna elektroniikka ja ohjelmointi -kurssi. Osallistujia on nyt aikaisempaa enemmän.
Aalto-yliopisto elektroniikka- ja ohjelmointikurssi

Tutustumista Start up-toimintaan ja yrittäjäkasvatusta

Tänä vuonna teemana elektroniikka ja ohjelmointi -kurssilla on terveysala, jonka aikana oppilaat pääsevät vierailemaan sen alan yrityksiin, esimerkiksi Beddit start-up -yritykseen. Bedditin kehittämän unisensorin ja mobiilisovelluksen yhdistelmällä käyttäjä voi analysoida yöunensa laatua. Beddit mittaa käyttäjän sykettä, hengitysrytmiä ja yöaikaista liikettä. Beddittin mobiilisovellus pisteyttää yöunen laadun perustuen näihin mittareihin.

Etelä-Tapiolan lukion opiskelija Katariina Kaartisen mukaan vierailu oli mielenkiintoinen ja yrittäminen alkoi kiinnostaa hieman enemmän kuin aiemmin. Myös Bedditin konsepti vaikuttaa hänen mielestään hyvältä, ja vierailulla heräsi paljon ideoita, miten itse voisi vastaavaa tuotetta kehittää tai muovata kuluttajille sopivaksi tuotteeksi.

Antti Ylimutka esittelee lukiolaisille yöunen laadun seurantaan tarkoitettua Beddit-tuotetta ja sen kehitystyötä.

Espoon lukiot ja Aalto-yliopisto yhteistyössä

Kurssin harjoitustöissä päästään muun muassa määrittämään veren happipitoisuus, kuten kuvassa, ja hyödyntämään Luma-keskus Aallon mittauslaitteistoja. Luma-keskus mahdollistaa sellaisten töiden tekemisen, jotka eivät olisi lukio-olosuhteissa muuten mahdollisia.

Pohjois-Tapiolan lukiosta kurssille osallistunut Olavi Korhonen kertoo innostuneensa kurssista, koska on kiinnostunut tietokoneista ja ohjelmoinnista. Hän sanoo osallistuneensa aiemmin Olarin lukion Java-ohjelmoinnin kurssille. Myös Viherlaakson lukion Anni Lehtinen sanoo tulleensa ohjelmoinnin takia. –Tulin kurssille oppimaan koodaamista ja virtapiirien tekemistä, hän sanoo.

Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulun projektipäällikkö Pirjo Putila arvelee kurssin suosion johtuvan viime kerrasta saadun palautteen huomioon ottamisesta. Kurssilla on tällä kertaa entistä enemmän Arduino-ohjelmointia, jonka on huomattu kiinnostavan oppilaita. Arduino-ympäristössä erilaisista komponenteista koostuvan virtapiirin toimintaa ohjataan mikrokontrollerilla, jonka ohjelmointikieli on läheistä sukua Java- ja C-ohjelmointikielille.

Arduino-ympäristössä komponenttien toimintaa voidaan ohjata mikrokontrollerin avulla.

Putila uskoo kurssin olevan hyödyksi myös jatko-opinnoissa. Kurssilla opitaan Arduinolla ohjelmoinnin alkeita, mistä on hyötyä muun muassa aloittaessa opinnot Aalto-yliopistossa. Kurssi tukee myös lukion fysiikkaa soveltamalla aiemmin opittuja tietoja kurssitöissä.

Kurssi järjestetään kaksi kertaa viikossa kunakin kertana iltapäivällä kahden tunnin mittaisena. Omalle ajalle jää kirjoitettavaksi ajatuksia vierailuista ja niistä oppimisesta. Aalto-yliopisto järjestää lukiolaisille myös niin sanottuja kärkikursseja, kuten Avaruus ja satelliitit -kurssin sekä Mikro- ja nanotekniikka -kurssin.

Kaikille Espoon lukiolaisille avoinna oleva kurssi tarjoaa mahdollisuuden tutustua ohjelmointiin ja elektroniikkaan ilman aikaisempaa kokemusta. Samalla kurssi luo silmäyksen mahdollisuuden yliopistomaailmaan. Kurssin ohjaavina opettajina toimivat yhteistyössä Matti Heikkinen Pohjois-Tapiolan lukiosta ja Kyösti Blinnikka Olarin lukiosta. Tällä kertaa oppilaita oli mukana esimerkiksi Kuninkaantien, Viherlaakson, Espoonlahden, Etelä-Tapiolan, Pohjois-Tapiolan ja Haukilahden lukioista.

Teksti: Antti Hurri 13D, Pohjois-Tapiolan lukio

Kuvat: Antti Hurri ja Aalto-yliopisto

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.
Två studentar på Aalto-universitetets campus
Opinnot Julkaistu:

2 027 uutta opiskelijaa hyväksyttiin Aalto-yliopistoon

Kaiken kaikkiaan 13 500 haki opiskelupaikkaa Aallosta kevään 2024 toisessa yhteishaussa
Syksyinen kampusalue
Opinnot Julkaistu:

Syksyn 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa aikaisintaan elokuussa.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.