Uutiset

Kolmelle lippulaivalle jatkorahoitus

Biotalouden FinnCERES, Suomen Tekoälykeskus FCAI ja fotoniikan PREIN saivat Suomen Akatemian rahoituksen toiselle kaudelle. Osaamiskeskittymät ovat hyvässä vauhdissa kehittämässä perustutkimuksen tuloksia kohti uusia tutkimuslinjoja ja sovelluksia, sekä uudenlaista tekoälyä.
Purppuranvärisellä taustalla vaaleanrusehtavia pellavaisia kuituja, kuva Julie-Anne Gandierin materiaalitutkimuksesta, kuva Valeria Azovskaya

Suomen Akatemia on myöntänyt kuudelle lippulaivaohjelman osaamiskeskittymälle rahoituksen toiselle kaudelle eli vuosille 2022–2026. Aalto-yliopisto koordinoi uusia biomateriaaleja kehittävää FinnCERESiä ja tekoälyn tutkimuskeskus FCAI:ta ja on lisäksi mukana valoon perustuvia teknologioita tutkivassa PREINissä. Näille kolmelle myönnetty rahoitus on yhteensä yli 6,8 miljoonaa euroa ja se on jatkorahoituskaudelle 1.9.2022– 31.12.2024.

Lippulaivoissa tehdyllä tutkimuksella luodaan tulevaisuuden osaamista ja kestäviä ratkaisuja, sekä edistetään taloudellista kasvua kehittämällä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Kansainvälisen arviointipaneelin mukaan lippulaivojen tähänastinen toiminta on ollut erittäin tuloksellista ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat lupaavia.

Maailman johtava biopohjaisten materiaalien tutkimus jatkuu Suomessa

Aallon ja VTT:n yhteinen FinnCERES edistää biotaloutta kehittyneiden biopohjaisten materiaalien avulla. Tavoitteena on siloittaa perustutkimuksen ja soveltavan tutkimuksen välistä kuilua ja viedä tieteellisiä havaintoja kohti todellisia innovaatioita. Tiivis yhteistyö lippulaivan ja teollisuuden välillä varmistaa, että uudet materiaaliratkaisut voidaan tulevaisuudessa muuntaa menestyväksi liiketoiminnaksi ja uusiksi työpaikoiksi.

"Toisen nelivuotiskauden aikana painotamme entistä enemmän perustutkimuksen tulosten kehittämistä edelleen kohti sovelluksia ja skaalaamista. Lisäksi Boreal Alliancen kautta tehtävä kansainvälinen yhteistyö nopeuttaa innovointia ja vaikuttaa tieteessä ja koulutuksessa sekä edistää tieteeseen perustuvaa päätöksentekoa”, sanoo FinnCERESin tieteellinen johtaja Orlando Rojas.

FCAI vahvistaa kakkoskaudella eurooppalaista yhteistyötä

Aallon, Helsingin yliopiston ja VTT:n yhteinen FCAI-lippulaiva kehittää uudenlaista tekoälyä, joka pystyy toimimaan ihmisen kanssa monimutkaisessa ympäristössä ja auttaa uudistamaan suomalaista teollisuutta.

“Olemme iloisia Akatemian jatkorahoituksesta FCAI:n toiminnalle”, lippulaivan johtaja Samuel Kaski kommentoi.

“Ensimmäisen kautemme lopulla voimme ylpeänä sanoa, että FCAI on hyvässä matkassa kehittämässä sellaista tekoälyavusteista päätöksentekoa, suunnittelua ja mallinnusta, jota se alun perin lähti tavoittelemaan.”

Toisella kaudella FCAI panostaa lisäksi virtuaalilaboratorioihin, käytännössä eri aloihin keskittyviin digitaalisiin ympäristöihin, joissa kehitetään tekoälytyökaluja. Lisäksi tarkoitus on vahvistaa Suomen osallisuutta ELLIS-verkostossa, joka tuo yhteen tekoälyn huippututkimusta kautta Euroopan. FCAI isännöi ELLIS Unit Helsinkiä, joka on Suomen linkki verkostoon.

PREIN yhdistää fotoniikan huippuosaajat

Tampereen yliopiston koordinoima fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva PREIN keskittyy monitieteiseen tutkimukseen ja kehittää uusia innovaatioita yritysten ja yhteiskunnan hyödynnettäväksi. Lippulaivan osapuolina ovat Tampereen yliopiston lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto ja VTT. Verkoston toiminta kattaa koko polun perustutkimuksesta soveltavaan tutkimukseen ja sen jälkeiseen läpimurtoteknologioiden tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen.

”Olemme erittäin iloisia Aallossa, että Suomen Akatemia arvostaa verkostomme saamia erinomaisia tuloksia. Kiitän omalta osaltani koko PREIN-tiimiä. Jatkamme työtämme ja lippulaivan toisessa vaiheessa avaamme uusia tutkimuslinjoja, kuten edistyksellistä kvanttifotoniikkaa, ja tietysti haemme jatkuvasti lisää talouskasvua erilaisten suomalaisten ja kansainvälisten sidosryhmien kanssa”, professori Zhipei Sun Aalto-yliopistosta kertoo.

Lisätietoa lippulaivoista:

Materiaalien biotalouden FinnCERES

Suomen Tekoälykeskus FCAI

Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden PREIN

Kuva: Valeria Azovskaya, Aalto-yliopisto. Kuva Julie-Anne Gardnerin materiaalitutkimuksesta.

Maailman johtava biopohjaisten materiaalien tutkimus jatkuu Suomessa

Suomen Akatemia tukee edelleen FinnCERESin materiaalien biotalouden lippulaivahanketta merkittävällä, jopa 10,7 miljoonan euron rahoituksella vuosina 2022-2026. Yli 6 M€ rahoituksesta on virallisesti vahvistettu ja lopullinen tuki julkistetaan vuoden 2025 alussa.

Lue lisää
logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Jokimaisema, jossa taustalla aavikkoa. Välissä kulkee tie, jossa ajaa rekka-auto.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Ihmisen toiminta ajanut maapallon makean veden kierron pois tasapainosta

Ihmisen toiminta on muokannut rajusti makean veden kiertokulkua maailmanlaajuisesti esiteolliseen aikaan verrattuna.
Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.