Koronavirustilanne oli vaikuttanut edellisessä kokoontumisessa esiteltyihin hankkeisiin, vaikka rakennustyömaat olivat edelleen käynnissä. Rakennustyöntekijöille suunnattu kysely ei ollut käynnistynyt eivätkä tutkijat päässeet tekemään suunniteltuja haastatteluja kasvotusten. Haasteista huolimatta väitöskirjojen ja diplomitöiden tekijät olivat koonneet ja analysoineet arvokasta tietoa toteutusta palvelevasta suunnittelusta ja tahtituotannosta.
Paikallavalurakenteiden tuotantoa palveleva suunnittelu
Työmaan tuotannon tehostaminen on usean tekijän summa. Asentamista palveleva suunnittelu on Ramboll Finland Oy:n Timo Hiitolan diplomityön aiheena. Hän kertoi paikallavalurakenteiden toteutussuunnittelusta tuotannon tarpeiden mukaan.
”Hyvän ja huippusuunnittelijan ero on aika pitkälti siinä, miten saat suunnitelmiin otettua huomioon työmaan”, Hiitola totesi. ”Kaikki osaavat mallintaa, piirtää ja mitoittaa. Mutta jos saat otettua huomioon, miten työn on helpoimmin tehtävissä montussa ja pakkasessa, se erottaa huiput hyvistä.”
Pienetkin suunnitteluratkaisut voivat nopeuttaa asentamista merkittävästi. Vaikkapa laattojen raudoituksessa 150 mm:n raudoitusverkko on parempi kuin 200-millinen, koska tiheämmällä verkolla on helpompi ja nopeampi kävellä. Raudoitteiden valinnassa kannattaa välttää eri kokojen vaihtelua, koska se lisää virheiden mahdollisuutta. Suunnitelmien, selosteiden ja luetteloiden esitystapa ja jopa numerointi vaikuttavat nekin asennustyön sujuvuuteen.
Hiitola muistutti laatuajatteluun kuuluvasta sisäisen asiakkaan periaateesta. Sen mukaan seuraavan vaiheen työntekijä on aina edellisen vaiheen tekijän asiakas. Rakennesuunnittelijan sisäinen asiakas on tällöin asentaja; muotitussuunnitelmien asiakas on muotinrakentaja, raudoitussuunnitelmien raudoittaja jne. Tilaaja on tietenkin aina asiakas, mutta ei osaa välttämättä arvioida suunnitelmia asennuksen näkökulmasta.
Mitattavaa hyötyä mallintamisesta ja esivalmistuksesta
Edellisessä työpajassa Hiitola esitteli Ramboll Sverigen bussiterminaalin suunnittelua Fredriksdalissa. Vuonna 2017 valmistuneessa kohteessa kaikki paikallavalurakenteet oli mallinnettu yksityiskohtaisesti Teklassa ja urakoitsija käytti mahdollisimman paljon esivalmistettuja raudoitushäkkejä.
Rakentajilla oli työmaalla käytössään työasema, jolla he pääsivät tarkastelemaan raudoitusten IFC-malleja. Käytäntö kuitenkin osoitti, että eri työvaiheiden mukaan tuotetut piirustukset palvelivat paremmin asentajia, koska ne esittivät juuri sen tiedon, jota kukin työhönsä tarvitsi. Tietomalleista sama tieto on erikseen haettavissa ja suodatettavissa näkyviin, mutta näiden toimintojen hallinta ei ole yleensä vaivatonta.
Pääurakoitsija Skanska sai mittavaa hyötyä mallintamisesta, tarkasta suunnittelusta, suurmuoteista ja esivalmistuksesta. Kolmen sijasta se tarvitsi vain kaksi raudoitusryhmää ja paikallavalurunko valmistui kuusi kuukautta ennakoitua nopeammin. Korkeammat suunnittelukustannukset tuottivat tässä projektissa rakentajalle selvää kustannus- ja aikasäästöä.
Kehitysehdotuksia asennusta palvelevaan suunnitteluun
Tutkimuksensa perusteella Hiitola esitti kolme kehitysehdotusta paikallavalusuunnitelmille:
-
Suunnitelmien värikoodaus, esim. raudoitekokojen mukaan
-
Havainnollistavien asennuskuvien, ”räjäytyskuvien” käyttö
-
Raudoitusten mallintaminen
Mallintamisesta Hiitola kertoi omakohtaisen esimerkin. Hän oli kesällä 2019 laatinut vahvasti raudoitetun jätevesipumppaamon suunnitelmat 2D-CAD-ohjelmistolla. Hiljattain hän teki saman työn tutkimusmielessä Teklan mallinnusohjelmalla. Viikonlopun mallinnusharjoittelun jälkeen hän pystyi laatimaan asennusta palvelevat yksityiskohtaiset suunnitelmat raudoitusluetteloineen nopeammin kuin perinteisellä tavalla.
Käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että suunnittelijat ovat olleet haluttomia mallintavaan raudoitusten suunnitteluun, kun tilaajat ovat siitä tiedustelleet. Tämä asenne voi Hiitolan mukaan johtua mielikuvista, jotka perustuvat edellisten sukupolvien ohjelmistoihin. Lisäksi uuden oppiminen vaatii hieman aikaa, jota tiukoissa projektiaikatauluissa ei tunnu suunnittelijoillakaan olevan.