Uutiset

Kodin energiankäyttö avaa perheiden sosiaalisia suhteita

Asuntojen uusien energiateknologioiden myötä kotia voidaan tarkastella uudesta näkökulmasta, tuore väitöstutkimus osoittaa.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa väittelevä Karthikeya Acharya tarkastelee työssään kotitalouksien energiankulutusta informaationa.

– Asumisen energiatehokkuus, kotiautomaatio, asioiden internet ja koneoppiminen alkavat vaikuttaa kodin sosiaalisten suhteiden muotoutumiseen, hän kertoo.

Tarkasteltuun kotitalouteen viitataan termillä elektromi (engl. Electrome). Acharya esittää uudenlaisen suunnittelumallin, jonka toteutus kentällä koostuu kolmesta osasta: kyselystä, prototyypin tai ideoiden testauskonseptin luomisesta ja eräänlaisesta yksilön aktivismista. Työn kenttätutkimus tehtiin intialaisten ylä- ja keskiluokan perheiden asunnoissa.

Asukkaita haastateltiin ja heidän kanssaan tehtiin suunnitteluharjoituksia. Ilmeni, että kun asukkaat antavat merkityksiä kodinkoneilleen ja laitteilleen niiden käytön muodostamana kokonaisuutena, koneet ja laitteet ilmentävät useita erilaisia sosiaalisia suhteita.

Tietoasuminen on tätä päivää

Kun energiankäyttöön liittyvä informaatio yhdistetään kodin laitteista johdettuihin sosiaalisiin suhteisiin, nousee esiin tietoasumisen (dwelling with data) käsite.

– Ulkopuolelta tulevat yleiset mittarit ja toimenpiteet ovat lähempänä asumistamme kuin koskaan ennen. Työni osoittaa, kuinka näillä mittareilla on vaikutuksensa yksilöiden sosiaalisiin suhteisiin perheen sisällä.

Energiankulutusmittaukset avaava suunnittelumalli tuo myös esiin, kuinka muutoin piiloon jäävät kodin seinämien ulkopuolelle ulottuvat laajemmat yhteiskunnalliset huolenaiheet syntyvät. Näitä huolenaiheita ovat niin taloudellinen eriarvoisuus, sukupuoleen liittyvät asiat kuin myös yksilöiden laajempi yhteys omaan kulttuuriinsa.

Energiatutkimusta tehdään useilla eri tieteenaloilla aina taloustieteistä, sosiologiasta ja antropologiasta fysiikkaan ja insinööritieteisiin. Acharyan tutkimus tuo kotien energiankäyttöön uuden näkökulman ongelmalähtöisellä suunnittelututkimuksellaan. Työssä luotu suunnittelumalli on sovellettavissa mihin tahansa maahan tai kulttuuriin, jossa energiakulutusta mitataan yhteisillä yksiköillä kuten kilowattitunneilla (kWh).

Väitöstilaisuus

MA Karthikeya Acharyan väitöskirja Opening the Electrome: Redefining Home for Energy Studies through Design Practice tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa perjantaina 8.4.2016 klo 12, luentosali 822, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii PhD John Vines, Newcastle University.

Väitöskirjojen tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta shop.aalto.fi, tiedustelut [email protected]

Lisätietoja:

Karthikeya Acharya
p. 045 8418901
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
Ville Miikkulainen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Apulaisprofessori Ville Miikkulainen

Ville Miikkulainen siirtyy professoriksi Aalto-yliopiston yliopistonlehtorin tehtävästä.
Havainnekuva puisesta lavarakenteesta torimaisemassa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Wood Programin 30-vuotisjuhlaprojekti nousee Kuhmon torille

Aalto-yliopiston puuarkkitehtuuriin erikoistuvat opiskelijat toteuttavat joka vuosi Wood Program -projektin. Opintokokonaisuuden 30-vuotisjuhlavuonna yhteistyökumppanina toimii Kuhmon kaupunki. Toteuttava kohde on Kuhmon torille nouseva torilava.