Uutiset

Kodin energiankäyttö avaa perheiden sosiaalisia suhteita

Asuntojen uusien energiateknologioiden myötä kotia voidaan tarkastella uudesta näkökulmasta, tuore väitöstutkimus osoittaa.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa väittelevä Karthikeya Acharya tarkastelee työssään kotitalouksien energiankulutusta informaationa.

– Asumisen energiatehokkuus, kotiautomaatio, asioiden internet ja koneoppiminen alkavat vaikuttaa kodin sosiaalisten suhteiden muotoutumiseen, hän kertoo.

Tarkasteltuun kotitalouteen viitataan termillä elektromi (engl. Electrome). Acharya esittää uudenlaisen suunnittelumallin, jonka toteutus kentällä koostuu kolmesta osasta: kyselystä, prototyypin tai ideoiden testauskonseptin luomisesta ja eräänlaisesta yksilön aktivismista. Työn kenttätutkimus tehtiin intialaisten ylä- ja keskiluokan perheiden asunnoissa.

Asukkaita haastateltiin ja heidän kanssaan tehtiin suunnitteluharjoituksia. Ilmeni, että kun asukkaat antavat merkityksiä kodinkoneilleen ja laitteilleen niiden käytön muodostamana kokonaisuutena, koneet ja laitteet ilmentävät useita erilaisia sosiaalisia suhteita.

Tietoasuminen on tätä päivää

Kun energiankäyttöön liittyvä informaatio yhdistetään kodin laitteista johdettuihin sosiaalisiin suhteisiin, nousee esiin tietoasumisen (dwelling with data) käsite.

– Ulkopuolelta tulevat yleiset mittarit ja toimenpiteet ovat lähempänä asumistamme kuin koskaan ennen. Työni osoittaa, kuinka näillä mittareilla on vaikutuksensa yksilöiden sosiaalisiin suhteisiin perheen sisällä.

Energiankulutusmittaukset avaava suunnittelumalli tuo myös esiin, kuinka muutoin piiloon jäävät kodin seinämien ulkopuolelle ulottuvat laajemmat yhteiskunnalliset huolenaiheet syntyvät. Näitä huolenaiheita ovat niin taloudellinen eriarvoisuus, sukupuoleen liittyvät asiat kuin myös yksilöiden laajempi yhteys omaan kulttuuriinsa.

Energiatutkimusta tehdään useilla eri tieteenaloilla aina taloustieteistä, sosiologiasta ja antropologiasta fysiikkaan ja insinööritieteisiin. Acharyan tutkimus tuo kotien energiankäyttöön uuden näkökulman ongelmalähtöisellä suunnittelututkimuksellaan. Työssä luotu suunnittelumalli on sovellettavissa mihin tahansa maahan tai kulttuuriin, jossa energiakulutusta mitataan yhteisillä yksiköillä kuten kilowattitunneilla (kWh).

Väitöstilaisuus

MA Karthikeya Acharyan väitöskirja Opening the Electrome: Redefining Home for Energy Studies through Design Practice tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa perjantaina 8.4.2016 klo 12, luentosali 822, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii PhD John Vines, Newcastle University.

Väitöskirjojen tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta shop.aalto.fi, tiedustelut [email protected]

Lisätietoja:

Karthikeya Acharya
p. 045 8418901
[email protected]

 

 

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.
Kemiantekniikan opiskelijoita
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oletko uusi data-agenttimme?

Hae kemian tekniikan korkeakoulun data-agentiksi.
Illustration: Juuli Miettilä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avattaria ja aitoja kohtaamisia

Aalto-yliopiston tutkijat ovat tutkimushankkeissaan mukana luomassa uudenlaista neuvolaa ja myönteistä synnytyskokemusta. Visioissa huomioidaan teknologian luomat mahdollisuudet, kuten synnytyksen simulointi kolmiulotteisessa videokonferenssissa avattaren eli virtuaalihahmon välityksellä. Toisaalta tutkijat mielellään säilyttäisivät parhaat käytänteet menneestä, kuten perinteisen neuvolakortin, aidot kohtaamiset sekä rotinat, vierailut katsomaan vastasyntynyttä ruokalahjojen kera.