Uutiset

Kiinan uudessa viisivuotissuunnitelmassa keskitytään teknologian kehittämiseen ja hiilineutraaliuteen – sekä nopeasti kasvavaan keskiluokkaan

Suunnitelmalla on maailmanlaajuista merkitystä, koska Kiina yleensä saavuttaa asettamansa tavoitteet.
The photo shows Professor of International Business Carl Fey, and it was taken by Mortti Saarnia / Aalto University.
Kiinassa yritykset ja kansalaiset yrittävät tehdä kaikkensa edistääkseen hallituksen asettamia tavoitteita, professori Carl Fey sanoo. Kuva: Mortti Saarnia / Aalto-yliopisto.

Kiina on julkaissut ehdotuksensa uudeksi viisivuotissuunnitelmaksi, joka viimeistellään ja hyväksytään Kiinan kansankongressissa maaliskuussa 2021. Kansainvälisen liiketalouden professori Carl Fey on tutustunut ehdotetun uuden suunnitelman - joka on 14. laatuaan - keskeiseen sisältöön. Hän selittää, miksi maailman toiseksi suurimman talouden päätökset ovat globaalisti merkittäviä.

”Tulevalla viisivuotissuunnitelmalla on maailmanlaajuista merkitystä, koska Kiina yleensä saavuttaa asettamansa tavoitteet. Kiinassa yritykset ja kansalaiset yrittävät tehdä kaikkensa edistääkseen hallituksen asettamia tavoitteita, kun taas monissa muissa maissa ihmiset ja yritykset pyrkivät välttämään toimimista hallituksen ehdotusten mukaan”, Fey sanoo.

Tuotteita ja palveluita nopeasti kasvavalle keskiluokalle

Feyn mukaan Kiinan viisivuotissuunnitelmat ovat laajoja ja kattavat monia aiheita. Tulevan viisivuotissuunnitelman tärkeimmät painopisteet ovat kuitenkin kaksinkertainen kierto (double circulation) ja teknologinen innovointi. Lisäksi Kiina aikoo toteuttaa vaikuttavia ympäristösuunnitelmia, parantaa immateriaalioikeuksien suojelua ja keskittyä entistä enemmän digitalisoitumiseen.

”Kaksinkertainen kierto tarkoittaa sitä, että Kiina ei halua olla ainoastaan vientiin keskittyvä talous, kuten ennen, vaan sen tavoitteena on tuottaa tuotteita myös omaa kasvavaa keskiluokkaansa varten. Kiina pyrkii myös kehittämään palveluja kasvavana osana BKT:tä”, Fey selittää.

”Uusi lähestymistapa on luonnollinen, koska Kiinan keskiluokka kasvaa nopeasti ja auttaa maata ylläpitämään kasvua. Kiinan omiin markkinoihin keskittyminen on kuitenkin osittain myös reaktio maailman realiteetteihin, koska monet maat, kuten Yhdysvallat, ovat alkaneet toimia protektionistisemmin.”

Painopisteessä teknologian ja ympäristön kehittäminen

Kiina kiinnittää myös yhä enemmän huomiota teknologiseen innovointiin, koska työvoimakustannukset kasvavat ja Kiinan tavoitteena on muuttua pelkästä maailman tehtaasta innovoijaksi. Teknologisen kehityksen edistäminen käynnistyi jo maan edellisessä viisivuotissuunnitelmassa mutta on vielä enemmän valokeilassa tulevassa viisivuotissuunnitelmassa. Tämä asettaa paineita immateriaalioikeuksien suojelun kehittämiselle.

”Yhä useammat kiinalaisyritykset tekevät paljon töitä innovaatioiden luomiseksi, ja Kiina hakee vuosittain enemmän patentteja kuin mikään muu maa maailmassa. Ulkomaisten yritysten lisäksi siis myös kiinalaisyritykset pyrkivät parantamaan teollis- ja tekijänoikeuksien suojaa”, professori Fey sanoo.

Kiinan 14. viisivuotissuunnitelmaan kuuluu myös vaikuttavia ympäristösuunnitelmia. Maa on tällä hetkellä maailman suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja, mutta se on ilmoittanut pyrkivänsä saavuttamaan päästöhuipun vuonna 2030 ja hiilineutraaliuden vuoteen 2060 mennessä. 

”Kiinalaiset ovat kyllästyneet huonoon ilmanlaatuun ja muihin ympäristöongelmiin. Tämän seurauksena Kiina on vapaaehtoisesti ja yksipuolisesti asettanut tuleville vuosille aggressiivisia ympäristötavoitteita, joita tuetaan 14. viisivuotissuunnitelmalla. Hiili on edelleen keskeinen energialähde Kiinassa, ja sen käytön vähentäminen on keskeinen haaste. Vaihtoehtoisiin teknologioihin, kuten sähköakkuihin ja tuuli- ja aurinkoenergiaan, on kuitenkin jo tehty suuria investointeja, ja ne ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämmässä asemassa”, Fey toteaa.  

Lisätietoa:

Kansainvälisen liiketoiminnan professori Carl Fey
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Johtamisen laitos
[email protected]
+358 50 4081070
wechat: carlfey

Lue lisää

talvikuva Kauppiksen uudesta rakennuksesta

Professorit Ingmar Björkman, Carl Fey ja Eero Vaara on palkittu kansainvälisen liiketoiminnan alan merkittävinä akateemisina

Academy of International Business on huomioinut mitalein Journal of International Business Studies (JIBS) -lehdessä julkaisseet akateemiset vaikuttajat.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Min-Kyu Paek
Nimitykset Julkaistu:

Min-Kyu Paek on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle

Min-Kyu Paek on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle.
Women in Finance -tilaisuus, Annukka Paloheimo
Yhteistyö Julkaistu:

Pehmeitä taitoja kannattaa vahvistaa – ne ovat kovaa valuuttaa työmarkkinoilla

Kauppakorkeakoulu antaa valmiudet toimia niin ekstroverteille kuin introverteille sopivissa tehtävissä.
Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.