Uutiset

Kestävän kaupunkiliikenteen edistäminen vaatii ajattelutavan muutosta

Uudessa kirjassa tutkijat peräänkuuluttavat ihmisen kokoista ajattelua liikenteeseen. 
Aleksanterinkatu

Terveellisen, turvallisen ja kestävän liikkumisen edistäminen kaupungeissa on yksi tärkeimmistä suunnittelun haasteista. Syksyllä 2021 julkaistu Transport in Human Scale Cities pureutuu tähän haasteeseen.  
Kirja on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.elgaronline.com/view/edcoll/9781800370500/9781800370500.xml  

Helsingissä vuonna 2019 järjestetystä Network on European Communications and Transport Activities Research (NECTAR) -verkoston konferenssista alkunsa saanut kirja tarjoaa suunnittelijoille ja tutkijoille tuoreen näkökulman urbaaniin liikennesuunnitteluun. Se nostaa esille alan polttavimmat kestävyyshaasteet ja korostaa  ajatustapojen muutosta suhtautumisessa liikenteeseen ja liikkumiseen kaupungeissa.  

”Ihmisen kokoista ajattelua tarvitaan erityisesti silloin, kun haluamme ymmärtää miten ihmiset liikkuvat ja ovat vuorovaikutuksessa kaupungeissa. Kaupunkien liikenneratkaisuista ja liikkumisesta vastaavien tahojen tulisi  myös huomioida tämä näkökulma toiminnassaan”, sanoo apulaisprofessori Miloš Mladenović Aalto-yliopistosta.

”Kun tarkastelemme liikkumista ihmisen näkökulmasta, huomaamme, että liikkuminen kaupungeissa ei ole vain mahdollisimman nopeaa siirtymistä paikasta toiseen. Myös matkan miellyttävyys ja liikkumisympäristö vaikuttavat ihmisten valintoihin. Kiinnittämällä enemmän huomiota myös näihin tekijöihin voidaan tukea liikkumista, joka on hyväksi sekä ihmisille että planeetalle”, lisää tohtorikoulutettava Elias Willberg Helsingin yliopistosta.   

Kirja tarjoaa monitieteisiä näkökulmia ja antaa eväitä esimerkiksi kaupunki- ja liikennesuunnittelun prosessien kehittämiseen, uudenlaisten aineistojen ja menetelmien hyödyntämiseen sekä erilaisten liikkujien moninaisuuden ja tasa-arvon huomioimiseen.  

“Ilmastokriisi ja koronapandemia pakottavat liikennetutkijoita ja –suunnittelijoita muuttamaan ajatteluaan liikkujasta: autoista ihmiseen” sanoo Twenten yliopiston professori Karst Geursjoka toimii NECTAR-verkoston puheenjohtajana ja on yksi kirjan toimittajista.  

”Nyt on monella tapaa otollinen aika muutokselle. Käsillä olevat kriisit luovat painetta kaupunkiliikkumisen uudenlaiselle järjestämiselle. Tietoa muutoksen tueksi on entistä paremmin saatavilla, sillä uudenlaisten aineistojen ja menetelmien avulla voimme ymmärtää entistä paremmin kaupungissa liikkuvia ja heidän tarpeidensa moninaisuutta. Myös tieteellisen tutkimuksen tulokset ovat yhä avoimemmin saatavilla. Meidän kirjamme on tästä osoitus. Se on saatavilla avoimesti kaikille kiinnostuneille suunnittelijoista opiskelijoihin ja kansalaisiin, toteaa professori Tuuli Toivonen Helsingin Yliopistosta 

Kirja on omistettu Tel-Avivin yliopiston lehtori Moshe Givonille, joka työllään pyrki edistämään tutkimusta ja politiikkaa liikennejärjestelmien muuttamiseksi. 

Lisätietoa: https://www.e-elgar.com/shop/gbp/transport-in-human-scale-cities-9781800370500.html  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Suvi Helko and Tiina Pylkkönen from Oasis of Radical Wellbeing at the Wellbeing on a Sustainable Campus event
Kampus Julkaistu:

Kohti sosiaalista kestävyyttä Aallossa

Aalto-yhteisö keskusteli sosiaalisen kestävyyden konseptista Earth Hour -viikon Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtumassa.
Keltainen viljapelto ja sininen taivas
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt heikentävät eri viljelykasvien satoja maailmanlaajuisesti, vehnä suurin kärsijä

Viljelijöiden riski kohdata sään ääri-ilmiö kasvoi tutkimusjaksolla joka puolella maailmaa.
Audience in smaller tables listening to senior university lecturer Leena Lankoski
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Aalto Alumni Strategy Circle -tapahtumassa jaettiin näkemyksiä kestävästä kehityksestä ja strategiasta

Kestävä kehitys ja strategia olivat aiheina Aalto Alumni Strategy Circlen toisessa after work -tilaisuudessa 8.3.2023.
Sahar
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unelmana yrittäjyys – sitä ennen Sahar Babaeipour haluaa valmistua tohtoriksi

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen väitöskirjatutkija Sahar Babaeipourin tutkimus tähtää kestävämpään pakkausteollisuuteen.