Uutiset

Kestävän kaupunkiliikenteen edistäminen vaatii ajattelutavan muutosta

Uudessa kirjassa tutkijat peräänkuuluttavat ihmisen kokoista ajattelua liikenteeseen. 
Aleksanterinkatu

Terveellisen, turvallisen ja kestävän liikkumisen edistäminen kaupungeissa on yksi tärkeimmistä suunnittelun haasteista. Syksyllä 2021 julkaistu Transport in Human Scale Cities pureutuu tähän haasteeseen.  
Kirja on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.elgaronline.com/view/edcoll/9781800370500/9781800370500.xml  

Helsingissä vuonna 2019 järjestetystä Network on European Communications and Transport Activities Research (NECTAR) -verkoston konferenssista alkunsa saanut kirja tarjoaa suunnittelijoille ja tutkijoille tuoreen näkökulman urbaaniin liikennesuunnitteluun. Se nostaa esille alan polttavimmat kestävyyshaasteet ja korostaa  ajatustapojen muutosta suhtautumisessa liikenteeseen ja liikkumiseen kaupungeissa.  

”Ihmisen kokoista ajattelua tarvitaan erityisesti silloin, kun haluamme ymmärtää miten ihmiset liikkuvat ja ovat vuorovaikutuksessa kaupungeissa. Kaupunkien liikenneratkaisuista ja liikkumisesta vastaavien tahojen tulisi  myös huomioida tämä näkökulma toiminnassaan”, sanooapulaisprofessori Miloš Mladenović Aalto-yliopistosta.

”Kun tarkastelemme liikkumista ihmisen näkökulmasta, huomaamme, että liikkuminen kaupungeissa ei ole vain mahdollisimman nopeaa siirtymistä paikasta toiseen. Myös matkan miellyttävyys ja liikkumisympäristö vaikuttavat ihmisten valintoihin. Kiinnittämällä enemmän huomiota myös näihin tekijöihin voidaan tukea liikkumista, joka on hyväksi sekä ihmisille että planeetalle”, lisää tohtorikoulutettava Elias Willberg Helsingin yliopistosta.   

Kirja tarjoaa monitieteisiä näkökulmia ja antaa eväitä esimerkiksi kaupunki- ja liikennesuunnittelun prosessien kehittämiseen, uudenlaisten aineistojen ja menetelmien hyödyntämiseen sekä erilaisten liikkujien moninaisuuden ja tasa-arvon huomioimiseen.  

“Ilmastokriisi ja koronapandemia pakottavat liikennetutkijoita ja –suunnittelijoita muuttamaan ajatteluaan liikkujasta: autoista ihmiseen” sanoo Twenten yliopiston professori Karst Geursjoka toimii NECTAR-verkoston puheenjohtajana ja on yksi kirjan toimittajista.  

”Nyt on monella tapaa otollinen aika muutokselle. Käsillä olevat kriisit luovat painetta kaupunkiliikkumisen uudenlaiselle järjestämiselle. Tietoa muutoksen tueksi on entistä paremmin saatavilla, sillä uudenlaisten aineistojen ja menetelmien avulla voimme ymmärtää entistä paremmin kaupungissa liikkuvia ja heidän tarpeidensa moninaisuutta. Myös tieteellisen tutkimuksen tulokset ovat yhä avoimemmin saatavilla. Meidän kirjamme on tästä osoitus. Se on saatavilla avoimesti kaikille kiinnostuneille suunnittelijoista opiskelijoihin ja kansalaisiin,toteaa professori Tuuli Toivonen Helsingin Yliopistosta 

Kirja on omistettu Tel-Avivin yliopiston lehtori Moshe Givonille, joka työllään pyrki edistämään tutkimusta ja politiikkaa liikennejärjestelmien muuttamiseksi. 

Lisätietoa: https://www.e-elgar.com/shop/gbp/transport-in-human-scale-cities-9781800370500.html  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Tie lumisessa talvimaisemassa iltahämärässä.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkija selvitti: Pakkasen pauke syntyy pääasiassa taivaalla

Yleisen luulon vastaisesti pakkasen pauke ei olekaan peräisin esimerkiksi puista tai rakennuksista.
Pitkähiuksinen nainen hymyilee kameralle, taustalla punaista kangasta
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden nuori maisema-arkkitehti 2024 on Aada Taipale

Palkinnon näkökulmana on erityisesti ennakkoluulottoman, uuden näkökulman tuominen maisema-arkkitehtuuriin.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.