Uutiset

Kestävän kaupunkiliikenteen edistäminen vaatii ajattelutavan muutosta

Uudessa kirjassa tutkijat peräänkuuluttavat ihmisen kokoista ajattelua liikenteeseen. 
Aleksanterinkatu

Terveellisen, turvallisen ja kestävän liikkumisen edistäminen kaupungeissa on yksi tärkeimmistä suunnittelun haasteista. Syksyllä 2021 julkaistu Transport in Human Scale Cities pureutuu tähän haasteeseen.  
Kirja on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.elgaronline.com/view/edcoll/9781800370500/9781800370500.xml  

Helsingissä vuonna 2019 järjestetystä Network on European Communications and Transport Activities Research (NECTAR) -verkoston konferenssista alkunsa saanut kirja tarjoaa suunnittelijoille ja tutkijoille tuoreen näkökulman urbaaniin liikennesuunnitteluun. Se nostaa esille alan polttavimmat kestävyyshaasteet ja korostaa  ajatustapojen muutosta suhtautumisessa liikenteeseen ja liikkumiseen kaupungeissa.  

”Ihmisen kokoista ajattelua tarvitaan erityisesti silloin, kun haluamme ymmärtää miten ihmiset liikkuvat ja ovat vuorovaikutuksessa kaupungeissa. Kaupunkien liikenneratkaisuista ja liikkumisesta vastaavien tahojen tulisi  myös huomioida tämä näkökulma toiminnassaan”, sanooapulaisprofessori Miloš Mladenović Aalto-yliopistosta.

”Kun tarkastelemme liikkumista ihmisen näkökulmasta, huomaamme, että liikkuminen kaupungeissa ei ole vain mahdollisimman nopeaa siirtymistä paikasta toiseen. Myös matkan miellyttävyys ja liikkumisympäristö vaikuttavat ihmisten valintoihin. Kiinnittämällä enemmän huomiota myös näihin tekijöihin voidaan tukea liikkumista, joka on hyväksi sekä ihmisille että planeetalle”, lisää tohtorikoulutettava Elias Willberg Helsingin yliopistosta.   

Kirja tarjoaa monitieteisiä näkökulmia ja antaa eväitä esimerkiksi kaupunki- ja liikennesuunnittelun prosessien kehittämiseen, uudenlaisten aineistojen ja menetelmien hyödyntämiseen sekä erilaisten liikkujien moninaisuuden ja tasa-arvon huomioimiseen.  

“Ilmastokriisi ja koronapandemia pakottavat liikennetutkijoita ja –suunnittelijoita muuttamaan ajatteluaan liikkujasta: autoista ihmiseen” sanoo Twenten yliopiston professori Karst Geursjoka toimii NECTAR-verkoston puheenjohtajana ja on yksi kirjan toimittajista.  

”Nyt on monella tapaa otollinen aika muutokselle. Käsillä olevat kriisit luovat painetta kaupunkiliikkumisen uudenlaiselle järjestämiselle. Tietoa muutoksen tueksi on entistä paremmin saatavilla, sillä uudenlaisten aineistojen ja menetelmien avulla voimme ymmärtää entistä paremmin kaupungissa liikkuvia ja heidän tarpeidensa moninaisuutta. Myös tieteellisen tutkimuksen tulokset ovat yhä avoimemmin saatavilla. Meidän kirjamme on tästä osoitus. Se on saatavilla avoimesti kaikille kiinnostuneille suunnittelijoista opiskelijoihin ja kansalaisiin,toteaa professori Tuuli Toivonen Helsingin Yliopistosta 

Kirja on omistettu Tel-Avivin yliopiston lehtori Moshe Givonille, joka työllään pyrki edistämään tutkimusta ja politiikkaa liikennejärjestelmien muuttamiseksi. 

Lisätietoa: https://www.e-elgar.com/shop/gbp/transport-in-human-scale-cities-9781800370500.html  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Jaakko Honko -luennon 2023 pääpuhuja Kaisa Hietala
Yliopisto Julkaistu:

Pääpuhuja, yritysjohtaja Kaisa Hietala: Meiltä puuttuu määritelmä luonnon arvolle

Kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavalle luennolle saapui noin 300 kutsuvierasta ja alumnia.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
Rakkauden lajit muodostavat tilastollisesti samankaltaisuusjatkumon, jossa rakkauden kokemuksen voimakkuus heikkenee. Kuva: Philosophical Psychology -lehti, https://doi.org/10.1080/09515089.2023.2252464.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Missä tuntuu rakkaus? Uusi tutkimus valottaa rakkauden luonnetta aiempaa tarkemmin

Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet 27:ään eri rakkauden lajiin liittyviä tunnekokemuksia ja muodostaneet niiden perusteella kehokarttoja, joista selviää missä rakkaus tuntuu.