Kestävän kaupunkiliikenteen edistäminen vaatii ajattelutavan muutosta

Terveellisen, turvallisen ja kestävän liikkumisen edistäminen kaupungeissa on yksi tärkeimmistä suunnittelun haasteista. Syksyllä 2021 julkaistu Transport in Human Scale Cities pureutuu tähän haasteeseen.
Kirja on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.elgaronline.com/view/edcoll/9781800370500/9781800370500.xml
Helsingissä vuonna 2019 järjestetystä Network on European Communications and Transport Activities Research (NECTAR) -verkoston konferenssista alkunsa saanut kirja tarjoaa suunnittelijoille ja tutkijoille tuoreen näkökulman urbaaniin liikennesuunnitteluun. Se nostaa esille alan polttavimmat kestävyyshaasteet ja korostaa ajatustapojen muutosta suhtautumisessa liikenteeseen ja liikkumiseen kaupungeissa.
”Ihmisen kokoista ajattelua tarvitaan erityisesti silloin, kun haluamme ymmärtää miten ihmiset liikkuvat ja ovat vuorovaikutuksessa kaupungeissa. Kaupunkien liikenneratkaisuista ja liikkumisesta vastaavien tahojen tulisi myös huomioida tämä näkökulma toiminnassaan”, sanooapulaisprofessori Miloš Mladenović Aalto-yliopistosta.
”Kun tarkastelemme liikkumista ihmisen näkökulmasta, huomaamme, että liikkuminen kaupungeissa ei ole vain mahdollisimman nopeaa siirtymistä paikasta toiseen. Myös matkan miellyttävyys ja liikkumisympäristö vaikuttavat ihmisten valintoihin. Kiinnittämällä enemmän huomiota myös näihin tekijöihin voidaan tukea liikkumista, joka on hyväksi sekä ihmisille että planeetalle”, lisää tohtorikoulutettava Elias Willberg Helsingin yliopistosta.
Kirja tarjoaa monitieteisiä näkökulmia ja antaa eväitä esimerkiksi kaupunki- ja liikennesuunnittelun prosessien kehittämiseen, uudenlaisten aineistojen ja menetelmien hyödyntämiseen sekä erilaisten liikkujien moninaisuuden ja tasa-arvon huomioimiseen.
“Ilmastokriisi ja koronapandemia pakottavat liikennetutkijoita ja –suunnittelijoita muuttamaan ajatteluaan liikkujasta: autoista ihmiseen” sanoo Twenten yliopiston professori Karst Geurs, joka toimii NECTAR-verkoston puheenjohtajana ja on yksi kirjan toimittajista.
”Nyt on monella tapaa otollinen aika muutokselle. Käsillä olevat kriisit luovat painetta kaupunkiliikkumisen uudenlaiselle järjestämiselle. Tietoa muutoksen tueksi on entistä paremmin saatavilla, sillä uudenlaisten aineistojen ja menetelmien avulla voimme ymmärtää entistä paremmin kaupungissa liikkuvia ja heidän tarpeidensa moninaisuutta. Myös tieteellisen tutkimuksen tulokset ovat yhä avoimemmin saatavilla. Meidän kirjamme on tästä osoitus. Se on saatavilla avoimesti kaikille kiinnostuneille suunnittelijoista opiskelijoihin ja kansalaisiin,toteaa professori Tuuli Toivonen Helsingin Yliopistosta.
Kirja on omistettu Tel-Avivin yliopiston lehtori Moshe Givonille, joka työllään pyrki edistämään tutkimusta ja politiikkaa liikennejärjestelmien muuttamiseksi.
Lisätietoa: https://www.e-elgar.com/shop/gbp/transport-in-human-scale-cities-9781800370500.html
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Pääpuhuja, yritysjohtaja Kaisa Hietala: Meiltä puuttuu määritelmä luonnon arvolle
Kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavalle luennolle saapui noin 300 kutsuvierasta ja alumnia.
Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista
Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023
Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin