Uutiset

Kestävän kaupunkiliikenteen edistäminen vaatii ajattelutavan muutosta

Uudessa kirjassa tutkijat peräänkuuluttavat ihmisen kokoista ajattelua liikenteeseen. 
Aleksanterinkatu

Terveellisen, turvallisen ja kestävän liikkumisen edistäminen kaupungeissa on yksi tärkeimmistä suunnittelun haasteista. Syksyllä 2021 julkaistu Transport in Human Scale Cities pureutuu tähän haasteeseen.  
Kirja on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.elgaronline.com/view/edcoll/9781800370500/9781800370500.xml  

Helsingissä vuonna 2019 järjestetystä Network on European Communications and Transport Activities Research (NECTAR) -verkoston konferenssista alkunsa saanut kirja tarjoaa suunnittelijoille ja tutkijoille tuoreen näkökulman urbaaniin liikennesuunnitteluun. Se nostaa esille alan polttavimmat kestävyyshaasteet ja korostaa  ajatustapojen muutosta suhtautumisessa liikenteeseen ja liikkumiseen kaupungeissa.  

”Ihmisen kokoista ajattelua tarvitaan erityisesti silloin, kun haluamme ymmärtää miten ihmiset liikkuvat ja ovat vuorovaikutuksessa kaupungeissa. Kaupunkien liikenneratkaisuista ja liikkumisesta vastaavien tahojen tulisi  myös huomioida tämä näkökulma toiminnassaan”, sanoo apulaisprofessori Miloš Mladenović Aalto-yliopistosta.

”Kun tarkastelemme liikkumista ihmisen näkökulmasta, huomaamme, että liikkuminen kaupungeissa ei ole vain mahdollisimman nopeaa siirtymistä paikasta toiseen. Myös matkan miellyttävyys ja liikkumisympäristö vaikuttavat ihmisten valintoihin. Kiinnittämällä enemmän huomiota myös näihin tekijöihin voidaan tukea liikkumista, joka on hyväksi sekä ihmisille että planeetalle”, lisää tohtorikoulutettava Elias Willberg Helsingin yliopistosta.   

Kirja tarjoaa monitieteisiä näkökulmia ja antaa eväitä esimerkiksi kaupunki- ja liikennesuunnittelun prosessien kehittämiseen, uudenlaisten aineistojen ja menetelmien hyödyntämiseen sekä erilaisten liikkujien moninaisuuden ja tasa-arvon huomioimiseen.  

“Ilmastokriisi ja koronapandemia pakottavat liikennetutkijoita ja –suunnittelijoita muuttamaan ajatteluaan liikkujasta: autoista ihmiseen” sanoo Twenten yliopiston professori Karst Geursjoka toimii NECTAR-verkoston puheenjohtajana ja on yksi kirjan toimittajista.  

”Nyt on monella tapaa otollinen aika muutokselle. Käsillä olevat kriisit luovat painetta kaupunkiliikkumisen uudenlaiselle järjestämiselle. Tietoa muutoksen tueksi on entistä paremmin saatavilla, sillä uudenlaisten aineistojen ja menetelmien avulla voimme ymmärtää entistä paremmin kaupungissa liikkuvia ja heidän tarpeidensa moninaisuutta. Myös tieteellisen tutkimuksen tulokset ovat yhä avoimemmin saatavilla. Meidän kirjamme on tästä osoitus. Se on saatavilla avoimesti kaikille kiinnostuneille suunnittelijoista opiskelijoihin ja kansalaisiin, toteaa professori Tuuli Toivonen Helsingin Yliopistosta 

Kirja on omistettu Tel-Avivin yliopiston lehtori Moshe Givonille, joka työllään pyrki edistämään tutkimusta ja politiikkaa liikennejärjestelmien muuttamiseksi. 

Lisätietoa: https://www.e-elgar.com/shop/gbp/transport-in-human-scale-cities-9781800370500.html  

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Leevi Ikäheimo's anatomical outfit (2020). Photo: Mika Kailes
Mediatiedotteet Julkaistu:

He muuttivat suomalaisen muodin 2020-luvulla

Designmuseon ”Intiimin kosketus” -näyttely esittelee 40 suunnittelijaa ja muotialan yritystä muodin digitaalisessa ja poliittisessa murroksessa.
Design Bits is Aalto's introductory online course to design for non-designers. Illustration: Paulo Dziobczenski
Mediatiedotteet, Opinnot Julkaistu:

Muotoilun perusteiden avoin verkkokurssi ei-muotoilijoille

Tutustu tulevaisuudessa tarvittavaan osaamiseen: Design Bits on innostava johdantokurssi luovaan ongelmanratkaisuun ja muotoilun menetelmiin.
Ostoskeskus A Blanc ja Alvarinaukio
Kampus, Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Ostoskeskus A Blanc viettää avajaisiaan Otaniemen kampuksella

Alvar Aallon suunnittelema, Otaniemen ostarina aiemmin tunnettu rakennus sai peruskorjauksen myötä uuden nimen ja on avautunut keskellä Aalto-yliopiston kampusta.
Northern Dimension Newsflash 3/2021 is out
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pohjoisen ulottuvuuden uutiskirje ND Newsflash 3/2021 julkaistu

Tässä ND Newsflash -uutiskirjeessä Pohjoisen ulottuvuuden verkkosivu-uudistuksesta ja aktiviteeteista, jotka on toteutettu yhteistyössä ND-kumppanuuksien kanssa ympäristön, liikenteen ja logistiikan, terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin sekä kulttuurin aloilla.