Kestävä kehitys osaksi opetusta

Aalto-yliopiston koordinoiman Nordic Sustainable Campus Network -verkoston Rio+20-hanke kartoitti kestävän kehityksen toteutumista pohjoismaisissa yliopistoissa. Viitekehyksenä toimi YK:n RIO+20 -huippukokouksen yliopistositoumus, jonka tavoitteena on kestävän kehityksen sisällyttäminen yliopistojen tutkimukseen ja opetukseen, kampusratkaisuihin sekä yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen. Kestävän kehityksen kartoitus toteutettiin kyselynä, johon vastasi 152 henkilöä 51 pohjoismaisesta yliopistosta.
Kyselyn mukaan yliopistot tekevät hyvää työtä kestävän kampuksen kehittämisessä. Esimerkiksi Aalto-yliopistossa on käynnissä hanke, jonka tavoitteena on tehdä Otaniemestä päästötön ja energia-omavarainen kaupunginosa vuoteen 2030 mennessä.
Koulutusta opettajille
Kyselyn mukaan yliopistojen olisi kuitenkin tärkeää kiinnittää entistä enemmän huomiota kestävän kehityksen sisällyttämiseksi opetukseen. Tämä vaatii myös lisää koulutusta ja tukea yliopisto-opettajille. Aallossa opettajien koulutuksen tukeminen sisältyy vuoden 2016 kestävän kehityksen toimintasuunnitelmaan.
- Yliopistoilla on koulutuksen tarjoajina merkittävä rooli kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Tulevat päätöksentekijät kasvavat korkeakouluista, minkä vuoksi on tärkeää, että kestävä kehitys sisällytetään pedagogiseen koulutukseen ja osaamistavoitteisiin, sanoo Nordic Sustainable Campus Network -verkoston puheenjohtaja Meri Löyttyniemi Aalto-yliopistosta.
Opiskelijat ja sitoutuneet päätöksentekijät avainasemassa
Myös kestävän kehityksen ohjauksessa on kyselyn mukaan vielä kehittämisen varaa: ainoastaan Ruotsissa ohjaus on melko voimakasta, sillä maan yliopistolaki edellyttää kestävän kehityksen integroimista kaikkeen yliopiston toimintaan. Kestävää kehitystä edistävät yliopistoissa useat eri tekijät, joista kyselyn mukaan merkittävimmät ovat opiskelijoiden kanssa yhteistyössä toteutettavat projektit, opiskelija-aloitteet, tieteenalojen välinen yhteistyö sekä asiaan sitoutuneet päätöksentekijät. Kestävää kehitystä puolestaan rajoittavat mm. päätöksentekijöiden puutteelliset tiedot, resurssipula, sekä puutteelliset kestävän kehityksen tavoitteet.
- Tavoitteiden saavuttamiseksi Pohjoismaissa tarvitaan entistäkin rohkeampaa otetta kestävän kehityksen sisällyttämiseksi kaikkeen toimintaan. Pohjoismaiset yliopistot voivat toimia asiassa esimerkkinä kansainvälisestikin, toteuttaen näin myös Rio+20-sitoumuksen tavoitteita, Löyttyniemi toteaa.
Seuraavaksi NSCN aloittaa Aalto-yliopiston vetämän hankkeen, joka keskittyy opiskelijoiden kestävän kehityksen lukutaidon mittaamiseen ja kehittämiseen Pohjoismaissa kansainvälisen SuLiTest -lukutaitotestin avulla.
Nordic Sustainable Campus Network (NSCN) on Aalto-yliopiston perustama ja koordinoima pohjoismaisten yliopistojen verkosto, joka tukee yliopistojen kestävän kampuksen työtä sekä edistää kestävän kehityksen sisällyttämistä opetukseen ja tutkimukseen. Toimintaa on rahoittanut Pohjoismaisen ministerineuvosto. Rio+20-hankkeen partnereita ovat Göteborgin, Islannin, Kööpenhaminan ja Oslon yliopistot, Kungliga Tekniska Högskolan Ruotsissa sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Lue lisää:
Rio+20-hankkeen kyselyn tulokset
Maailmanlaajuinen kestävän kehityksen lukutaitotesti SuLiTest
Lisätiedot:
Meri Löyttyniemi
puheenjohtaja, NSCN
[email protected]
+358 50 313 7549
aalto.fi/sustainability
Meeri Karvinen
projektipäällikkö, NSCN
[email protected]
+358 50 407 1884
aalto.fi/nscn
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa
Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.
Jopa 97 % uraseurantakyselyyn vastanneista maistereistamme suosittelee kauppatieteiden tutkintoa
Valtakunnallinen uraseurantakysely toteutetaan vuosittain.
Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa
Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.