Uutiset

Kansainvälisten opiskelijoiden opinnäytetöistä uusia ideoita yritysten liiketoimintaan

Thesis Fair -tapahtumat Aalto-yliopistolla 31.10.2023 ja Tampereen yliopistolla 30.11.2023 auttavat kansainvälisiä opiskelijoita luomaan työelämäkontakteja suomalaisten yritysten kanssa.
Crowd of people networking at a career fair.
Opiskelijoita ja yritysten edustajia verkostoitumassa. Kuva: Sara Vertanen / Aalto-yliopisto

Huomattava osa suomalaisista yrityksistä kärsii työvoimapulasta. Moni yritys hyötyisi aktiivisemmasta ja monipuolisemmasta yhteistyöstä korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa, sillä ne toimivat hyvänä rekrytointikanavana opiskelijoille ja vastavalmistuneille. Kansainväliset opiskelijat ovat yrityksille erityisen kiinnostava kohderyhmä, sillä he lisäävät organisaatioihin kaivattua monimuotoisuutta.

Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävät Thesis Fair -tapahtumat ovat yrityksille maksuttomia, matalan kynnyksen paikkoja tavata potentiaalisia kansainvälisiä opinnäytetyöntekijöitä. Diplomi- tai gradutyö on mahdollisuus sitouttaa opiskelija yritykseen ja saada hänestä pitkäaikainenkin työntekijä valmistumisen jälkeen. Tapahtumat, joissa opinnäytetöiden tekijät ja tarjoajat kohtaavat ovat yksi konkreettinen keino, jonka avulla yliopistot tukevat kansainvälisten opiskelijoiden integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Monimuotoisuus on yhteiskunnalle valtava mahdollisuus ja voimavara, joka luo pohjan innovaatioille ja kestävälle kasvulle, kuten Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä toi esiin lukuvuoden avajaispuheen kannanotossaan.

Yritykset saavat kilpailuetua tarjoamalla englanninkielisiä opinnäytetyöpaikkoja 

Siinä missä suomalaiset opiskelijat päätyvät usein jo kandiopintojen aikana töihin esimerkiksi kesätöiden kautta, kansainväliset opiskelijat ovat yleensä maisterivaiheessa vielä vapailla markkinoilla ja etsivät sopivia työmahdollisuuksia. Suomalaisista yliopistoista valmistuvat kansainväliset opiskelijat löytävät kyllä hyvin osaamistaan vastaavaa työtä, mutta useammin ulkomailta kuin Suomesta. Tämä osoittaa, että heidän osaamisensa on haluttua työmarkkinoilla. 

Koska Suomen työmarkkinoilla kansainvälisillä opiskelijoilla on toistaiseksi rajatut mahdollisuudet, voi suomalainen yritys erottautua tarjoamalla englanninkielisiä työmahdollisuuksia. Tämä on kilpailuetu, jolla yritys voi vahvistaa kykyään rekrytoida korkeakoulutettuja osaajia myös tulevaisuudessa.

Hyvä tapa testata kansainvälisen opiskelijan osaamista ja sopivuutta yritykseen on diplomi- tai opinnäytetyöpaikka, jossa opiskelija paneutuu johonkin yrityksen liiketoiminnan haasteeseen tai osallistuu tutkimusprojektiin. Yrityksen kanssa yhteistyössä tehty diplomityö tai pro gradu -työ on kansainväliselle opiskelijalle portti suomalaisille työmarkkinoille. Esimerkiksi tekniikan alan kansainvälinen opiskelija, joka tekee diplomityön yritykseen, työllistyy Suomeen jopa neljä kertaa todennäköisemmin kuin opiskelija, joka tekee diplomityön puhtaasti akateemisena tutkimuksena (lähde: TEK:n vuosittaiset vastavalmistuneiden kyselyt). 

Löydä opinnäytetyöntekijä yliopistojen Thesis Fair -tapahtumista

Yrityksille helpoin tapa tavoittaa opinnäytetyöntekijöitä on yliopistojen rekrytointitapahtumat. Aalto-yliopisto ja Tampereen yliopisto järjestävät yrityksille maksuttomat Thesis Fair -tapahtumat, joissa yritys pääsee tapaamaan eri alojen kansainvälisiä maisteriopiskelijoita ja kartoittamaan potentiaalisia diplomi- tai opinnäytetyöntekijöitä vuodelle 2024.

Aalto-yliopiston Thesis Fair järjestetään 31.10.2023 klo 14–18. Ilmoita yrityksesi ja varmista paikkasi 20.10.2023 mennessä: https://www.aalto.fi/fi/tapahtumat/thesis-fair-2023

Tampereen yliopiston Thesis Fair järjestetään 30.11.2023 klo 12–16. Ilmoita yrityksesi mukaan: https://www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/thesis-fair-2023

Lisätietoja Aalto-yliopiston Thesis Fair -tapahtumasta:

 Niina Malkamäki

Niina Malkamäki

Talent Boost -asiantuntija

Thesis Fair Aalto-yliopistolla 31.10.2023

Picture from the fair

Thesis Fair 2023

Verkostoitumistapahtuma, jossa kansainväliset maisteriopiskelijat voivat kartoittaa mahdollisuuksia opinnäytetyön tekemiseen yrityksessä

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
MJ on stage giving a talk
Yliopisto Julkaistu:

Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa

"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."
Henry Tirri. Kuva: Terhi Ollikainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henry Tirri: Teknologialiiketoiminnan skaalaaminen vaatii vahvaa strategista ja psykologista osaamista

Hyvä professori tai liiketoimintajohtaja jakaa viisautta, joka karttuu vain vuosien myötä.