Kaapelitehtaan catwalkilla nähtiin muodin ilotulitusta

Aalto-yliopiston muodin kevätnäytöksessä keskiviikkona 29. toukokuuta catwalkilla nähtiin kaksikymmentäkaksi uutta maisteriopiskelijoiden opinnäytemallistoa ja neljä kandidaattiopiskelijoiden ryhmätyömallistoa.
Tuomariston muodostivat tänä vuonna muotialan ammattilaiset: taiteellinen johtaja Francesco Risso, Marni, toimittaja Laird Borrelli-Persson, Vogue.com, johtaja Miren Arzalluz, Palais Galliera, perustaja, päätoimittaja Olya Kuryshchuk, 1 Granary, muotitoimittaja Azza Yousif, Vogue Hommes International, muotijohtaja Benjamin Kirchhoff, Replica Man, valokuvaaja Jordan Hemingway ja päätoimittaja, kustantaja Daniel Thawley, A Magazine curated by.
Näytös-palkinto: Ines Kalliala
Tänä vuonna Näytös-palkinnon sai maisteriopiskelija Ines Kalliala. Tuomaristo piti Kallialan mallistoa, jossa yhdistyy käsityötä ja teknistä osaamista, vahvasti persoonallisena ja vastuullisesti toteutettuna.
Kalliala kertoo kokoelmansa inspiraationa olleen ajatus hämärtää henkilöyttä. ”Tutkin ja mietin tapoja, joilla käytämme vaatteita sulautuaksemme tai erottuaksemme tai identifioidaksemme itsemme. Halusin tutkia eräänlaista välitilaa, jossa ihminen on jollain tapaa sulautunut ympäristöön, henkilön ja ympäristön välistä suhdetta.”
Marimekko-palkinto: työryhmä Elina Heilanen, Aleksandra Hellberg, Camilla Naukkarinen ja Noora Vihervirta
Marimekko-palkinto myönnettiin miestenvaatemallistosta kandidaattiopiskelijoiden työryhmälle: Elina Heilanen, Aleksandra Hellberg, Camilla Naukkarinen ja Noora Vihervirta. Palkintoperustelussa korostettiin, että malliston kuosillinen ilme oli uuden näköinen ja kiinnostava. ”Siinä nähdään uudenlainen tapa yhdistää denimiä, työvaatetusta ja indigo-värjäystä”, sanoo Marimekon vaatteiden, laukkujen ja asusteiden pääsuunnittelija, myös Aallosta valmistunut Satu Maaranen.
Fiskars-palkinto: Alexander Luonto
Fiskars-palkinnon sai kandidaattiopiskelija Alexander Luonto. Palkinto myönnettiin kokoelmalle, joka on ”hyvin suoraviivainen, yksinkertainen ja ylpeä. Se sisältää mielenkiintoisia tulkintoja toiminnallisuudesta ja vaatteissa yhdistyy yllättäviä materiaaleja ja elementtejä”.
Diesel-palkinto: Justus Kantakoski
Diesel-palkinnon sai maisteriopiskelija Justus Kantakoski. Palkintoperusteluissa painotettiin erityisesti malliston hienoja viimeistelyjä ja rohkeita kuoseja. Diesel on Aallon muotoilun laitoksen pitkäaikainen kumppani, ja yritys on jakanut nimeään kantavan palkinnon muodin opiskelijoille vuosittain. Palkinto tarkoittaa taloudellista tukea ensimmäisen malliston kehittämiseen.
Nuorten muodin lupausten näkemykset kiinnostavat myös kansainvälisiä muotialan asiantuntijoita, jotka olivat saapuneet seuraamaan Näytöstä sekä osallistumaan Aalto-yliopiston Fashion Seminariin. Tapahtumat ovat osa Fashion in Helsinki -tapahtumakokonaisuutta, joka on kansainvälinen foorumi, jossa ammattilaiset pääsevät tutustumaan uusimpiin kykyihin ja yrityksiin. Sen tavoitteena on tukea vientiä ja rakentaa suomalaisen suunnitteluosaamisen näkyvyyttä ja haluttavuutta.
Toimittajat Laird Borrelli-Persson, Vogue.com ja Azza Yousif, Vogue Hommes, odottivat Näytöstä innolla. ”Toivon, että näytös inspiroi. Toivon myös, että opiskelijat ovat luovia vastuullisella tavalla”, kommentoi Yousif, joka on erikoistunut muun muassa kysymyksiin muodin kestävyydestä ja vastuullisuudesta.
Näytös19-muotinäytös on katsottavissa Yle Areenassa.
Kuvat: Guillaume Roujas
Lue lisää uutisia

Yrittäjä Risto Siilasmaa kannustaa opiskelijoita muuttamaan maailmaa
Aalto-yliopiston alumni, Risto Siilasmaa rohkaisi Aalto International Talent -ohjelman osallistujia muuttamaan maailmaa.
Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2023 kursseille alkaa
Kesäkoulun kurssivalikoimasta 2023 löytyy viisi kandidaattitason kurssia ja kolme maisterivaiheen kurssia, ja ne on suunnattu niin poikkitieteelliselle ja kansaiväliselle osallistujakunnalle.
Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa
Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.