Aaltolaisia palkittiin jälleen upeasta työstä
Lukuvuoden avajaisissa juhlistettiin niin tutkimuksen, opetuksen kuin yhteisöllisyyden sankareita.
Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun polymeeriteknologian professori Jukka Seppälä nimitettiin lukuvuoden avajaisissa 6. syyskuuta Aalto-professoriksi. Arvonimi voidaan myöntää professorille, jonka tieteelliset ansiot ovat poikkeuksellisen merkittäviä.
Seppälä on erikoistunut polymeeritieteeseen ja erityisesti biopolymeerien tutkimukseen. Biopolymeerit perustuvat uusiutuviin raaka-aineisiin ja ne voivat lisäksi olla biohajoavia. Niillä on merkittäviä sovelluskohteita perinteisten muovien korvaajina jokapäiväisissä käyttökohteissa, mutta ne voivat toisaalta olla edistyneitä funktionaalisia materiaaleja tai lääketieteellisiä biomateriaaleja.
Seppälä korostaa, että kemiantekniikan osaaminen on välttämätöntä yhteiskunnan suurten haasteiden ratkaisemisessa.
”Näitä ovat ennen kaikkea siirtymä fossiilista raaka-aineista biopohjaisiin, kiertotalouden ratkaisujen kehittäminen ja uusiutuvan vihreän energian mahdollisuudet hiilineutraalissa materiaalien tuotannossa. Viimemainittu kytkeytyy hiilidioksidin talteenottoon sekä vedyn valmistukseen ja käyttöön”, Seppälä sanoo.
Suuret murrokset koskevat myös polymeereihin perustuvien materiaalien valmistusta ja käyttöä.
”Meillä on kiire löytää uusia ratkaisuja! Tähän tarvitaan ymmärrystä koko arvoketjusta. Kysymys on raaka-aineista, materiaalien valmistuksesta ja käytöstä sekä elinkaaren loppupään ratkaisuista”, Seppälä painottaa.
Jukka Seppälän johtamalla tutkimusryhmällä on myös laajat kontaktit alan toimijoihin ja yritysmaailmaan. Tutkimus on johtanut useisiin keksintöihin ja innovaatioihin kemianteollisuuden, metsäteollisuuden ja lääketieteellisten biomateriaalien alueilla. Seppälä on muun muassa ollut varhaisessa vaiheessa kehittämässä teollisen mittakaavan polylaktidi-teknologiaa eli biopohjaiseen maitohappoon perustuvaa ja biohajoavaa materiaalia, joka korvaa perinteisiä muoveja. Hän on kehittänyt myös lääketieteellisiä polymeerejä. Tällaisia ovat esimerkiksi elimistössä hajoavat bioaktiiviset komposiitit ja lääkeaineita kontrolloidusti vapauttavat polymeerimateriaalit.
Jukka Seppälä valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1979. Valmistuttuaan hän työskenteli seitsemän vuotta Neste-osakeyhtiössä erilaisissa tutkimustehtävissä. Väiteltyään tohtoriksi hän siirtyi polymeeriteknologian apulaisprofessoriksi Teknilliseen korkeakouluun vuonna 1986.
Yliopistossa Seppälä on toiminut osaston johtajana, laitosjohtajana ja varadekaanina. Seppälä on johtanut Suomen Akatemian huippuyksikköä, työskennellyt Kansallisen Biotalousinfrastruktuurin johtajana, sekä Suomen Akatemian akatemiaprofessorina. Hänen 420 vertaisarvioituun julkaisuunsa on tehty noin 12 000 viittausta ja hän on yhtenä keksijöistä yli 50:ssä keksintö- ja patenttiperheessä. Seppälä on ohjannut yli 200 diplomityötä ja noin 40 väitöskirjaa.
Seppälän innostus kemiaa kohtaan syntyi jo kouluaikana, erityisesti kemian kerho Nitrossa.
”Koulujen ja yliopisto-opettajien rooli on todella merkittävä, kun pyrimme innostamaan lapsia ja nuoria tieteen ja teknologian pariin. Meidän tulisi välittää ymmärrys, että kemian avulla voimme parantaa hyvinvointia ja löytää ratkaisuja kestävän kehityksen hyväksi. Toivon, että yhteiskunnassamme vielä paremmin ymmärrettäisiin tieteen, tutkimuksen ja innovaatioiden merkitys”, Seppälä sanoo.
Jukka SeppäläKoulujen ja yliopisto-opettajien rooli on todella merkittävä, kun pyrimme innostamaan lapsia ja nuoria tieteen ja teknologian pariin.
Lukuvuoden avajaisissa juhlistettiin niin tutkimuksen, opetuksen kuin yhteisöllisyyden sankareita.
Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaisissa puhui myös ylioppilaskunnan puheenjohtaja Otto Usvajärvi. Avajaiset toteutettiin virtuaalisesti.
Professori Jukka Seppälän johtama tutkimusryhmä