Uutiset

Aaltolaisia palkittiin jälleen upeasta työstä

Lukuvuoden avajaisissa juhlistettiin niin tutkimuksen, opetuksen kuin yhteisöllisyyden sankareita. Palkitut kertovat videoilla työstään.
A group of eight Aalto people awarded in Aalto Day One, standing and holding flower bouquets
Tunnustuspalkinnot vastaanottaneet, takana Sampo Kukkonen, Rasmus Vuori, Jani Romanoff ja Jukka Seppälä. Edessä Michael Hummel, Laure Mercier de Lépinay, Mika A. Sillanpää ja Otto Usvajärvi, AYY.

Aalto-yliopiston henkilöstölle myönnetyt vuoden 2022 tunnustuspalkinnot julkistettiin lukuvuoden avajaisissa 6. syyskuuta. Palkinnot myönnetään vuosittain yliopiston henkilöstölle erinomaisesta työstä yliopiston menestymiseksi, ja päätökset palkittavista tehdään henkilöstön ehdotusten pohjalta. Tänä vuonna palkittavien joukossa olivat myös ylioppilaskunta AYY lukuisine yhdistyksineen.

Tilaisuudessa rehtori Ilkka Niemelä myös nimitti professori Jukka Seppälän Aalto-professoriksi. Seppälä on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta polymeeritieteen alalla ja kehittänyt erityisesti uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvia biopolymeerejä, joita tarvitaan niin muovien korvaamisessa, uusissa materiaaleissa kuin lääketieteen sovelluksissa.

Vuoden Aalto-teko: Mika A. Sillanpään ja Laure Mercier de Lépinay’n fysiikan alan tutkimusläpimurto

Professori Mika A. Sillanpää, apulaisprofessori Laure Mercier de Lépinay ja muu tutkijatiimi kumosivat kvanttimekaniikan perusperiaatteen kvanttirummuilla. Tutkijat onnistuivat mittaamaan samanaikaisesti kvanttirumpukalvojen paikan ja nopeuden, mitä pidettiin aiemmin mahdottomana. Maailmassa on vain kourallinen tutkimusalueella työskenteleviä tutkimusryhmiä, ja Sillanpään ryhmä on sen etulinjassa. Kokeet ovat erittäin vaikeita ja aikaa vieviä, ja ne vaativat paljon kärsivällisyyttä uusien lähestymistapojen kehittämiseen ja testaamiseen. Kansainvälistä fyysikkoseuraa edustava Physics World palkitsi saavutuksen vuoden 2021 tärkeimpänä tutkimusläpimurtona.

Yhteisöpalkinto ylioppilaskunta AYY:lle erityisyhdistyksineen ja ainejärjestöineen

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY erityisyhdistyksineen ja ainejärjestöineen ovat tehneet kaikkensa opiskelijoiden tukemiseksi näinä haastavina aikoina. Periksi antamatta yhdistystoimijat järjestivät useaan kertaan perutut tapahtumat aina uudelleen ja uudelleen. Aikaansa säästelemättä he kehittivät uusia ja yllätyksellisiäkin tapoja järjestää tapahtumia ja tavata muita opiskelijoita. Nyt kampukselle palatessamme yhdistykset ovat jälleen suurella sydämellä ja sitoumuksella mukana johdattamassa uusia opiskelijasukupolvia Aaltoon, elvyttämässä opiskelijayhteisöä ja luomassa opiskelijakulttuuria.

Tutkimusvaikuttaja: emeritusprofessori Herbert Sixta ja Ioncell-teknologia, sekä Bioinnovaatiokeskus

Emeritusprofessori Herbert Sixta palkittiin uraauurtavasta työstään kestävien tekstiiliteknologioiden ja uuden startup-yritys Ioncell Oy:n parissa. Uusille, ympäristöystävällisille ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäville tekstiilikuiduille on maailmalla kova kysyntä. Herbert Sixta on kollegoineen kehittänyt Ioncell® -teknologian, joka muuntaa puusta saatavan sellun ja käytetyt tekstiilit uusiksi, korkealaatuisiksi tekstiilikuiduiksi ilman haitallisia kemikaaleja, Helsingin yliopiston professori Ilkka Kilpeläisen johdolla kehitetyn ionisen liuottimen avulla. Kehitystyössä ovat olleet tiiviisti mukana Aalto-yliopiston tekstiilisuunnittelun, prosessitekniikan ja konetekniikan asiantuntijat.

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskus ja sen edustajana professori Michael Hummel palkittiin niin ikään Tutkimusvaikuttaja-tunnustuksella. Tänä kesänä avautunut, Jane ja Aatos Erkon säätiön tuen avulla perustettu Bioinnovaatiokeskus vauhdittaa siirtymistä bio- ja kiertotalouteen. Ioncell®-teknologiaan perustuvan pilottilaitteiston rakentaminen on ollut keskuksen ensimmäinen merkittävä investointi, sillä sen myötä Ioncell®-teknologian kehitys otti ison harppauksen eteenpäin. Keskeinen osa keskuksen toimintaa on monialainen tohtorikoulu, jossa on käynnissä tutkimusprojekteja muun muassa ekologisesti kestävien tekstiilien sekä korkeatasoista muotoilua ja teknologiaa yhdistävien pakkausten alalla.

Opetusvaikuttaja: koulutuksen uudistustiimit Insinööritieteiden ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta

Professori Jani Romanoff ja opetuksen varadekaani Rasmus Vuori tiimeineen palkittiin erinomaisesta työstä korkeakoulujensa tarjoaman koulutuksen ohjelmaportfolioiden ja rakenteiden uudistamiseksi.

Insinööritieteiden korkeakoulussa kandidaattikoulutuksen ohjelmarakennetta on Jani Romanoffin johdolla linjattu yhteneväisemmäksi korkeakoulun ja laitosten muun arjen kanssa, jotta myös muulle akateemiselle toiminnalle ja tutkintotavoitteille jää tilaa. Laadukkaampien oppimis- ja opetuskokemusten myötä myös koulutukseen liittyvä hyvinvointi lisääntyy.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Rasmus Vuoren johtama tiimi koordinoi sekä kandidaatti- että maisterikoulutuksen ohjelmarakenteen ja johtamismallin kokonaisvaltaisen uudistuksen. Uudistuksen myötä alojen välinen yhteistyö lisääntyy ja opiskelijoiden ja henkilöstön työmäärät tasapainottuvat.

Menestyksen mahdollistaja: tietoturvatiimi ja lakipalvelut

Tietoturvapäällikkö Riitta Gröhn ja tietoturvatiimi sekä Minttu Lintera ja lakipalveluiden tiimi ovat olleet ratkaisevassa roolissa valmistelemassa Aalto-yliopiston vastauksia Ukrainan sodan aiheuttamiin kysymyksiin tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä opetukseen ja oppimiseen liittyen. Yhdessä tiimit ottivat haastavat oikeudelliset ja kyberturvallisuuteen liittyvät asiat ripeästi ja tehokkaasti haltuunsa ja tarjosivat tukea ja toimenpide-ehdotuksia yliopiston ja korkeakoulujen johdolle ja tutkijoille. Samalla he myös varmistavat, että työmme voi jatkua sujuvasti.


Lämpimät onnittelut kaikille!


Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Videot: Unigrafia

Rehtori Ilkka Niemelän puhe

Rehtori Ilkka Niemelä: ”Panostus yliopistoihin on paras ratkaisu osaajapulaan”

Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaisissa puhui myös ylioppilaskunnan puheenjohtaja Otto Usvajärvi. Avajaiset toteutettiin virtuaalisesti.

Uutiset
Jukka Seppälä

Jukka Seppälä on nimitetty Aalto-professoriksi

Seppälä on erikoistunut biopolymeereihin, joita tarvitaan niin muovien korvaamisessa, uusissa materiaaleissa kuin lääketieteen sovelluksissa. Innostus kemiaan syttyi jo koulun kerhossa – ja on kantanut läpi pitkän, monipuolisen ja menestyksekkään uran.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto-yliopiston valaistu logo. Juhlavieraita logon takana tarkastelemassa radioantennia.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Metsähovin radio-observatorion 50-vuotisjuhla - kurkkaa kuvia tapahtumasta

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorio täytti tänä vuonna 50 vuotta. Observatorion syntymäpäivänä, torstaina 11. huhtikuuta, juhlavieraat kokoontuivat observatoriolle juhlistamaan menneitä vuosikymmeniä radioastronomisen tutkimuksen parissa.
Vuoden 2023 kunniatohtorit
Palkinnot ja tunnustukset, Mediatiedotteet Julkaistu:

Viisi uutta tekniikan kunniatohtoria Aaltoon 2024

Kunniatohtorit vihitään juhlallisessa tohtoripromootiossa kesäkuussa.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
KY United -jalkapallojoukkue, 2024. Kuva: Eemil Kari
Yliopisto Julkaistu:

Jalkapallojoukkue KY United kohtaa sensaatiomaisesti Käpylän Pallon edustusjoukkueen tiistaina 16.4.2024

KY United saa vastaansa Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan KäPan Suomen Cupin 3. kierroksella.