Uutiset

Janne Lindqvist aloitti tietotekniikan laitoksen uutena johtajana

Professori Janne Lindqvist haluaa tukea uteliaisuutta, mielekkyyttä sekä merkityksellisyyttä työssä, tutkimuksessa ja opinnoissa.
Professor Janne Lindqvist looking at the camera in a black blazer

Janne Lindqvist on aloittanut Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen laitosjohtajana elokuun alussa. Lindqvist tuli Aaltoon vuoden 2020 alussa työskenneltyään professorin tehtävissä yli 9 vuotta Rutgersin yliopistossa New Jerseyssä, jossa hän tutki ihmisten käyttäytymistä, tietoteknisiä järjestelmiä ja mobiilijärjestelmien turvallisuutta.

Kuluneet vuodet Aallossa ovat olleet Lindqvistille erityisen antoisia. Hän on toiminut Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteisen kyberturvallisuusinstituutin (HAIC) johtajana sekä Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:n varajohtajana. Samalla Lindqvist on tehnyt tutkimusta ihmisten ja koneiden välisestä vuorovaikutuksesta sekä tietoturvasta. Viime lukukaudella hänet nimitettiin uuden teknillisen psykologian pääaineen vastuuprofessoriksi.

Minne tietotekniikka on menossa?

Tieteenalasta on tullut inhimillisempi kuluneiden kahden vuosikymmenen aikana ja alalla on nähty teoreettisia sekä käytännöllisiä harppauksia tieteessä ja tekniikassa. Tietotekniikan muutos on myös nähtävissä meidän koulutustarjonnassamme. 

Valmistuville tietotekniikan diplomi-insinööreille on nykyään lukuisia uravaihtoehtoja, joten on tärkeää, että me pystymme tarjoamaan heille alan perusteiden laajan tuntemuksen, kun he siirtyvät työelämään. Me haluamme myös antaa opiskelijoille valmiudet uusien teknologioiden ymmärtämiseen, esimerkiksi tekoälyyn sekä kvanttiteknologiaan liittyen. Toisaalta ymmärrys informaatioteknologioiden yhteiskuntavaikutuksista on myös olennainen taito.

Tietotekniikan ja datatieteen pääaineiden opintotarjonta on kattava teoreettisten, soveltavien ja teknisten sisältöjen osalta. Opinnoissa on myös useita monitieteellisiä kytköksiä. Informaatioverkostojen pääaineessa keskitytään informaatioteknologioiden laajempiin vaikutuksiin ja teknillisen psykologian pääaine pyrkii yhdistelemään tietotekniikkaa ja psykologiaa, pohtien muun muassa ihmislähtöistä digitaalisten palvelujen suunnittelua.

Meillä on loistava palveluhenkilöstö ja kansainvälisen tason huippututkijoita, jotka tekevät kaiken tämän mahdolliseksi.

Mitä odotuksia sinulla on uudelle roolillesi?

Me olemme Suomen suurin ja kaunein tietotekniikan laitos. Se tuo mukanaan myös suuren vastuun, esimerkiksi yhteiskuntaa kohtaan. Mielestäni eräs tärkein tehtävämme on tehdä tietotekniikasta monimuotoisempaa. Esikuvat erilaisista ihmisryhmistä voivat madaltaa kynnystä hakeutua alalle. Aion työskennellä tiiviissä yhteistyössä Talayeh Aledavood:n kanssa, jonka olen juuri nimittänyt uuteen monimuotoisuudesta vastaavan laitoksen varajohtajan rooliin.

Olen aina arvostanut älyllistä uteliaisuutta ja uskon, että eri taustoista tulevat ihmiset voivat nostaa esille kiehtovia haasteita ja ajattelutapoja. Tästä on hyötyä koko tieteenalalle.

Onko sinulla mielessä jotain kohokohtia tulevalle lukukaudelle?

Ihmisten näkeminen kasvotusten. Meillä on niin paljon huippuälykkäitä ihmisiä ja vaikuttavia persoonia, että uskon laitoksen olevan myös kohtauspaikka, jossa satunnaiset kohtaamiset inspiroivat ihmisiä.

Itse asiassa, juuri tämän vuoksi olemme suunnittelemassa Great Talks -tapahtumasarjaa. Ideana on, että erityisesti uransa alkuvaiheessa olevat professorit voivat kutsua lahjakkaita ja inspiroivia ihmisiä puhumaan aiheista, jotka yhdistävät meitä ja jotka herättävät keskustelua.

Miten pidät yllä tasapainoa työn ja muun elämän välillä?

Minulla on kaksi hauskaa ja fiksua muksua, jotka pitävät minut kiireisenä. Kun tulimme takaisin Suomeen, halusin tehdä selvän eron työn ja muun elämän välillä. Olin saanut tarpeekseni sähköposteihin vastaamisesta joka välissä tai olemaan se teräsmiesprofessori, joka lentää aina viitta hulmuten pelastamaan tilanteen. Akateemisen elämän isoimpia haasteita on vetää omalle työnteolle rajoja, koska kukaan muu ei tee sitä puolestasi.

Olen vihdoinkin onnistunut vetämään itselleni rajat. Samalla olen ymmärtänyt, että vapaa-aika voi ruokkia ihmisen luovuutta ja älyllistä uteliaisuutta. Esimerkiksi kesällä luin useita kirjoja onnellisuudesta, tunteista ja aivoista, koska ne vaikuttivat kiinnostavilta. Nyt olen todella innoissani näistä aiheista. En muista milloin viimeksi olisin lukenut jotain työhön liittymätöntä pelkästä puhtaasta mielenkiinnosta.

Toivon, että laitoksen palveluhenkilökunta, tutkijat sekä opiskelijat myös miettivät tätä ja muistavat joskus pysähtyä ja nauttia asioista ihan sellaisinaan.

Janne Lindqvist

Tekniikan tohtori, Teknillinen korkeakoulu, 2009

Postdoctoral Research Fellow, Human-Computer Interaction Institute, Carnegie Mellon University, 2009-2011

Assistant Research Professor of Electrical and Computer Engineering, Rutgers University, 2011-2013

Assistant Professor of Electrical and Computer Engineering, Rutgers University, 2013-2019

Associate Professor (with tenure) of Electrical and Computer Engineering, Rutgers University, 2019 - 2020

Tietotekniikan professori, Aalto-yliopisto, 2020 -

Director, Helsinki-Aalto Institute for Cybersecurity (HAIC), 2020 -

Vice-Director, Helsinki Institute for Information Technology (HIIT), 2020 - 2022

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Olli Ikkana in Otaniemi, photo by Lasse Lecklin.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Bioinspiroituja värejä ja olosuhteisiin sopeutuvia materiaaleja – Professori Olli Ikkalan kolmas EU-hanke pohjaa eläviin systeemeihin

Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.
Professori Antti Oulasvirta. Kuva: Aalto-yliopisto / Jaakko Kahilaniemi
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat selvittävät, miten tekoäly saadaan ymmärtämään ihmistä paremmin

Antti Oulasvirta on saanut 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen käyttäjämallien tutkimiseen.
Olli Ikkala ja Esa Saarinen
Yliopisto Julkaistu:

Olli Ikkala ja Esa Saarinen löysivät barokkimusiikista ja luennoimisesta yhteisen sävelen

Kohdatessaan Olli Ikkala ja Esa Saarinen keskustelivat uruista ja luentojen tunnelmasta.
Sinipaitainen nainen, jolla on lyhyet tummat hiukset ja tummasankaiset silmälasit
Nimitykset Julkaistu:

Työelämäprofessori Pia Hannukainen: ”Uskon muotoilun voimaan jatkossakin”

Hannukaisen mielestä on tärkeää, että yrityksissä on osaavia muotoilijoita ja muotoilijoiksi valmistuvilla riittävä osaaminen työelämän tarpeisiin.