Uutiset

Helsinki Graduate School of Economics kasvattaa Suomen taloustieteen kärkijoukkoa

Aalto-yliopisto, Hanken ja Helsingin yliopisto valmistelevat uutta tutkijakoulua ja tutkimusyksikköä.

Tällä hetkellä Suomessa on kansainvälisesti korkeatasoinen mutta kapea taloustieteen kärki. Samaan aikaan yritysmaailmassa kuluttajatiedon määrä kasvaa jatkuvasti ja digitalisaatio etenee, mikä lisää datapohjaisen päätöksenteon mahdollisuuksia sekä kysyntää taloustieteen osaajista. Sote- ja maakuntauudistus lisää voimakkaasti taloustieteellisen osaamisen tarvetta niin valtion kuin maakuntienkin tasolla.

Aalto-yliopisto, Hanken, ja Helsingin yliopisto valmistelevat yhteistä Helsinki Graduate School of Economics (Helsinki GSE) -yksikköä, joka laajentaa taloustieteen osaamisen kärkeä Suomessa. Tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen on tarkoitus kattaa kaikki keskeiset taloustieteen alat. Näin pystytään lisäämään maisterin- ja tohtorintutkintojen määrää ja vastaamaan osaajatarpeeseen.

Helsinki GSE laajentaa taloustieteen osaamisen kärkeä Suomessa. Tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen on tarkoitus kattaa kaikki keskeiset taloustieteen alat. Kuva Aino Huovio.

”Yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden rooli sosiaali- ja terveyspalveluiden ja muiden julkisten palveluiden tuotannossa kasvaa jatkuvasti. Palveluiden ohjauksessa haetaan kustannusvaikuttavuutta ja -tehokkuutta, minkä vuoksi maakunnat ja valtio tarvitsevat lisää korkeatasoista taloustieteellistä osaamista”, hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti valtiovarainministeriöstä sanoo.

Helsinki GSE:stä rakennetaan kansainvälinen tutkijakoulu ja tutkimusyksikkö, joka kisaa parhaista tutkijoista ja opiskelijoista maailman huippua edustavien taloustieteen yksiköiden kanssa. Professuurien määrä lisääntyisi nykyisestä 20:sta 35:een. Myös tutkintomäärät taloustieteissä nousisivat. Kun Helsinki GSE toimii täydessä laajuudessaan vuoteen 2022 mennessä, pääkaupunkiseudun yliopistoista valmistuisi maistereita noin puolet nykyistä enemmän ja tohtoreita lähes kaksinkertainen määrä.

Yliopistot näkevät Helsinki GSE:n perustamisen keskeisenä ja tarpeellisena tekona Suomen menestyksen rakentamisessa: sekä julkistalous että yksityinen sektori tarvitsevat kansainvälisen tason huippuosaamista.

”Taloustieteellistä osaamista tarvitaan yhä laajemmin uusilla talouden alueilla. Esimerkiksi verkkokaupassa optimoinnin osaamista tarvitaan, jotta saatavilla oleva valtava datamäärä voidaan hyödyntää. Taloustiede vastaa tähän tarpeeseen”, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman sanoo.

Yliopistot ryhtyvät seuraavaksi valmistelemaan Helsinki GSE:n perustamista omissa toimielimissään.

Lisätietoja:
Rehtori Ilkka Niemelä, Aalto-yliopisto, puh. 050 452 4690
Rehtori Jukka Kola, Helsingin yliopisto, puh. 02941 22211
Professori Topi Miettinen, Hanken , puh. 040 3521 406

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
Ilmakuvassa kosken kuivunut uoma, jonka ylittää silta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuivuus on uhka runsaiden vesivarojen Suomessakin

Viime vuosikymmenien kuivista kausista on Suomessa aiheutunut vakavia vaikutuksia etenkin maataloudelle ja vesihuollolle.