Uutiset

Helsinki Challenge jalostaa suuria ideoita

Finaaliin päässeet tiimit saavat asiantuntijoilta viimeistelyapua Brysselissä järjestettävässä Global Impact Camp -tapahtumassa.

Helsinki Challenge -kilpailun finaaliin päässeet seitsemän tiimiä matkaavat näinä päivinä Brysseliin. Tämän tiedepohjaisen ideakilpailun osallistujat ovat työstäneet vuoden ajan rohkeita ideoitaan maailman suurten haasteiden ratkaisemiseksi. Brysselissä järjestettävässä Global Impact Camp -tapahtumassa tiimit keskustelevat ratkaisuistaan ja työstävät niitä eteenpäin EU-asiantuntijoiden ja -mentorien kanssa.

Helsinki Challenge on kymmenen suomalaisen yliopiston yhteinen ponnistus, joka pyrkii vahvistamaan tutkimuksen ja yhteiskunnan vuoropuhelua ja tuottamaan tiedepohjaisia ratkaisuja. Kilpailun tiimit ovat kukin pohtineet, miten voisivat edesauttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Tiimien ratkaisut voivat olla esimerkiksi edelläkäyvää tutkimusta, kaupallistettavia ideoita tai uusia innovaatioita.

Kilpailu haluaa rohkaista yhteistyöhön eri tieteenalojen kesken ja laaja-alaiseen ajatteluun. Tiimeissä on paitsi eri alojen tutkijoita myös yritysten ja julkisten organisaatioiden asiantuntijoita.

Aalto-yliopisto on mukana järjestämässä kilpailua, ja yliopiston tutkijoita on mukana useammassa tiimissä. ”Yliopistoilla on yhä suurempi vastuu ihmiskunnan suurten haasteiden tunnistamisessa ja ratkaisemisessa. Eri alojen ja organisaatioiden on tehtävä enemmän uudenlaista yhteistyötä. Helsinki Challenge toteuttaa tulevaisuuden työtapaa jo tänään”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

HeatStock kehittää lämmön varastointia

Yksi seitsemästä finaalivaiheeseen päässeestä tiimistä on HeatStock, jota johtaa Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksen tutkija Ari Seppälä. Tiimi kehittää komposiittimateriaalia, johon voi varastoida lämpöenergiaa pitkiksi ajoiksi. Kesän lämmön voi ottaa talteen esimerkiksi rakennuskohtaisilla aurinkokerääjillä tai teollisuuden ja voimalaitosten sivutuotteista ja käyttää talvella. ”Ratkaisumme tukee uusiutuvien energiamuotojen käyttöä, lisää teollisuusprosessien energiatehokkuutta, hidastaa ilmastonmuutosta ja säästää luonnonvaroja”, Ari Seppälä sanoo.

HeatStock kehittää komposiittimateriaalia, johon voi varastoida lämpöenergiaa. Kuvassa vasemmalta Olli Vartia (Aalto), Kirsi Jouppila (Helsingin yliopisto), Kari Saari (Aalto), Ari Seppälä (Aalto) ja Salla Puupponen (Aalto). Kuvasta puuttuvat: Leena Hupa ja Daniel Lindberg (Åbo Akademi), Ilkka Hippinen ja Kati Laakso (Motiva). Kuva: Meeri Uitti

Helsinki Challenge -kilpailu alkoi vuoden 2016 syksyllä, ja sen ensimmäiseen vaiheeseen saatiin 110 ehdotusta. 20 tiimiä valittiin jatkamaan toiseen vaiheeseen vuoden 2017 alussa, ja toukokuussa näistä seitsemän pääsi finaalivaiheeseen.

Kilpailun kuluessa parhaat tiimit ovat jalostaneet ideoitaan leireillä, tapaamisissa ja työpajoissa. Tiimejä on neuvottu kumppanuuksien hoitamisessa, rahoituksessa, pitchaamisessa ja muotoiluajattelussa.

Ideat esillä Brysselissä

Syyskuussa Brysselissä järjestettävä Impact Camp -tapahtuma on intensiivinen työpaja, jossa yhdessä EU-asiantuntijoiden kanssa pohditaan tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksia.

Jokainen finalistitiimi esittelee ideoitaan avoimessa seminaarissa, jonka aloittavat asiantuntijoiden ja EU-vaikuttajien puheenvuorot ja päättää vaikuttavuutta pohtiva paneelikeskustelu.

Helsinki Challengen voittaja julkistetaan marraskuussa. Palkintosummana on 375 000 euroa. Vaikka tiimi ei pääpalkintoa voittaisikaan, kilpailun aikana hankittu osaaminen ja monialainen verkosto antavat tiimeille hyviä eväitä menestymiseen tulevaisuudessa.

#aalto  #helsinkichallenge  #finland100

Lue lisää:
Kilpailun verkkosivusto
Helsinki Challengen finaaliin päässeet tiimit
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
Ilmakuvassa kosken kuivunut uoma, jonka ylittää silta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuivuus on uhka runsaiden vesivarojen Suomessakin

Viime vuosikymmenien kuivista kausista on Suomessa aiheutunut vakavia vaikutuksia etenkin maataloudelle ja vesihuollolle.