Uutiset

Helsinki Challenge jalostaa suuria ideoita

Finaaliin päässeet tiimit saavat asiantuntijoilta viimeistelyapua Brysselissä järjestettävässä Global Impact Camp -tapahtumassa.

Helsinki Challenge -kilpailun finaaliin päässeet seitsemän tiimiä matkaavat näinä päivinä Brysseliin. Tämän tiedepohjaisen ideakilpailun osallistujat ovat työstäneet vuoden ajan rohkeita ideoitaan maailman suurten haasteiden ratkaisemiseksi. Brysselissä järjestettävässä Global Impact Camp -tapahtumassa tiimit keskustelevat ratkaisuistaan ja työstävät niitä eteenpäin EU-asiantuntijoiden ja -mentorien kanssa.

Helsinki Challenge on kymmenen suomalaisen yliopiston yhteinen ponnistus, joka pyrkii vahvistamaan tutkimuksen ja yhteiskunnan vuoropuhelua ja tuottamaan tiedepohjaisia ratkaisuja. Kilpailun tiimit ovat kukin pohtineet, miten voisivat edesauttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Tiimien ratkaisut voivat olla esimerkiksi edelläkäyvää tutkimusta, kaupallistettavia ideoita tai uusia innovaatioita.

Kilpailu haluaa rohkaista yhteistyöhön eri tieteenalojen kesken ja laaja-alaiseen ajatteluun. Tiimeissä on paitsi eri alojen tutkijoita myös yritysten ja julkisten organisaatioiden asiantuntijoita.

Aalto-yliopisto on mukana järjestämässä kilpailua, ja yliopiston tutkijoita on mukana useammassa tiimissä. ”Yliopistoilla on yhä suurempi vastuu ihmiskunnan suurten haasteiden tunnistamisessa ja ratkaisemisessa. Eri alojen ja organisaatioiden on tehtävä enemmän uudenlaista yhteistyötä. Helsinki Challenge toteuttaa tulevaisuuden työtapaa jo tänään”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

HeatStock kehittää lämmön varastointia

Yksi seitsemästä finaalivaiheeseen päässeestä tiimistä on HeatStock, jota johtaa Aalto-yliopiston konetekniikan laitoksen tutkija Ari Seppälä. Tiimi kehittää komposiittimateriaalia, johon voi varastoida lämpöenergiaa pitkiksi ajoiksi. Kesän lämmön voi ottaa talteen esimerkiksi rakennuskohtaisilla aurinkokerääjillä tai teollisuuden ja voimalaitosten sivutuotteista ja käyttää talvella. ”Ratkaisumme tukee uusiutuvien energiamuotojen käyttöä, lisää teollisuusprosessien energiatehokkuutta, hidastaa ilmastonmuutosta ja säästää luonnonvaroja”, Ari Seppälä sanoo.

HeatStock kehittää komposiittimateriaalia, johon voi varastoida lämpöenergiaa. Kuvassa vasemmalta Olli Vartia (Aalto), Kirsi Jouppila (Helsingin yliopisto), Kari Saari (Aalto), Ari Seppälä (Aalto) ja Salla Puupponen (Aalto). Kuvasta puuttuvat: Leena Hupa ja Daniel Lindberg (Åbo Akademi), Ilkka Hippinen ja Kati Laakso (Motiva). Kuva: Meeri Uitti

Helsinki Challenge -kilpailu alkoi vuoden 2016 syksyllä, ja sen ensimmäiseen vaiheeseen saatiin 110 ehdotusta. 20 tiimiä valittiin jatkamaan toiseen vaiheeseen vuoden 2017 alussa, ja toukokuussa näistä seitsemän pääsi finaalivaiheeseen.

Kilpailun kuluessa parhaat tiimit ovat jalostaneet ideoitaan leireillä, tapaamisissa ja työpajoissa. Tiimejä on neuvottu kumppanuuksien hoitamisessa, rahoituksessa, pitchaamisessa ja muotoiluajattelussa.

Ideat esillä Brysselissä

Syyskuussa Brysselissä järjestettävä Impact Camp -tapahtuma on intensiivinen työpaja, jossa yhdessä EU-asiantuntijoiden kanssa pohditaan tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, rahoitus- ja yhteistyömahdollisuuksia.

Jokainen finalistitiimi esittelee ideoitaan avoimessa seminaarissa, jonka aloittavat asiantuntijoiden ja EU-vaikuttajien puheenvuorot ja päättää vaikuttavuutta pohtiva paneelikeskustelu.

Helsinki Challengen voittaja julkistetaan marraskuussa. Palkintosummana on 375 000 euroa. Vaikka tiimi ei pääpalkintoa voittaisikaan, kilpailun aikana hankittu osaaminen ja monialainen verkosto antavat tiimeille hyviä eväitä menestymiseen tulevaisuudessa.

#aalto  #helsinkichallenge  #finland100

Lue lisää:
Kilpailun verkkosivusto
Helsinki Challengen finaaliin päässeet tiimit
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tutkimus oli osa Aalto-yliopiston tutkija Ana Trianan väitöskirjatyötä. Triana oli samalla oman tutkimuksensa kohde. Kuva: Matti Ahlgren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Sikeästi nukuttu yö ja kova treeni näkyivät aivoissa jopa kahden viikon päästä

Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijat seurasivat yhden ihmisen arkea viiden kuukauden ajan aivokuvausten, puettavien älylaitteiden sekä älypuhelintietojen avulla. Tutkimus oli osa Aalto-yliopiston tutkija Ana Trianan väitöskirjatyötä. Triana oli samalla oman tutkimuksensa kohde.
Shrikanth Kulashekhar (kuvassa oikealla) valmistelee tulevaa tutkimusta puistossa. Kuvassa vasemmalla Diana Kulashekhar. Kuva: Marika Itkonen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aivo- ja kehomittaukset viedään laboratoriosta puistoon – tavoitteena on tunnistaa dementiariski aiempaa varhemmin

Aalto-yliopiston tutkijat Shrikanth Kulashekhar ja Hanna Renvall ovat saaneet Vaikuttavuussäätiöltä rahoituksen kehittääkseen diagnostiikkaa dementiariskin varhaiseen tunnistamiseen. Tarve on suuri, koska maailmanlaajuisesti muistisairaita on vähintään noin 50 miljoonaa, ja määrän odotetaan tuplaantuvan seuraavan 20 vuoden aikana.
Peter Liljeroth
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Eurooppalainen jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Professori Peter Liljeroth sai Euroopan tutkimusneuvostolta miljoonarahoituksen kvanttimateriaalien kehittämiseen. Uusista materiaaleista toivotaan rakennusainesta toistaiseksi ennennäkemättömiin kvanttilaitteisiin.
Kaivuri työmaalla kahden rakennuksen välissä, maassa putkia ja muuta metallia.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät ensimmäisen hiilinegatiivisen sideaineen – merkittävä vaikutus infrarakentamisen päästöihin

Biopohjaisella sideaineella voidaan korvata runsaspäästöisen sementin käyttöä infrarakentamisessa.