Uutiset

“Hello Forest! Hello Spirits!” – Digital Mythologies - Mythological Digitalities -hankkeen neljäs osa oli menestys

EU:n rahoittaman viiden maan Erasmus+ -yhteistyökumppanuushankkeen projektin DIMYMYDI Digital Mythologies - Mythological Digitalities neljäs opiskelijatyöpaja, Mythology: Nature järjestettiin Aalto ARTSissa 3.-8.12.2023.
Kuva: Gerard Fox
Kuva: Gerard Fox

DIMY-MYDI Digital Mythologies - Mythological Digitalities -hankkeen neljäs työpaja järjestettiin Aalto-yliopistossa 3.-8. joulukuuta 2023, ja se keskittyi mytologian ja luonnon teemoihin. Pohjoismaisen ja suomalaisen mytologian tutkimiselle omistettu työpaja tarjosi otsikolla "Mythology: Nature" intensiivisen sukelluksen suomalaisen identiteetin ja luonnon symbioottiseen suhteeseen.

"Pohjimmiltaan Mythology: Nature -työpaja ei ainoastaan tutkinut pohjoismaista ja suomalaista rikasta mytologiaa vaan toi myös esille luonnon syvän vaikutuksen suomalaiseen identiteettiin. Mytologian, kulttuurin ja luonnon monimutkainen vuorovaikutus antoi opiskelijoille vivahteikkaan ymmärryksen siitä, miten nämä elementit ovat muokanneet ja muovaavat edelleen suomalaista narratiivia", sanoo lehtori (VCD Art & Media) Tarja Nieminen, työpajan koordinaattori ja yksi opettajista.

Osallistujat arvostivat työpajan ohjelman monipuolisuutta. Ohjelma sisälsi luontotutkimusta, erilaisia luentoja ja käytännönläheistä työpajatyöskentelyä. Työpajaan osallistui Aallon opiskelijoiden ja ohjaajien lisäksi yhteensä 23 opiskelijaa ja 7 ohjaajaa neljästä projektin yhteistyökoulusta. 

Muihin tutoreihin kuuluivat Gautam Vishwanath ja Antti Hietaniemi Aalto Artsista, vieraileva tutor Jonas Johansson Beckmans School of Designista Tukholmasta ja Gerard Fox IADT:stä Dublinista Irlannista, Gina Poortman ja Annelise Cerchedean Antwerpenin kuninkaallisesta taideakatemiasta Belgiasta, Aušra Lisauskienė ja Marius Žalneravičius Vilnan taideakatemiasta Liettuasta sekä Paulina Tarara ja Justyna Mędrala Katowicen taideakatemiasta Puolasta.

Photo: Justyna Mędrala
Ulla-Maija Rouhiainen, kirjailija ja asiantunteva retkiopas, johdatti ryhmän sunnuntaiaamuna 3. joulukuuta Nuuksion kansallispuiston Maahisen polulle tutustumaan ja keskustelemaan metsän merkityksestä. Kuva: Justyna Mędrala

Henkien löytäminen luonnosta

Suomalaisten muinainen usko oli syvästi juurtunut luonnonolosuhteiden rytmiin, ja sitä muovasivat metsästykseen, kalastukseen ja maanviljelyyn liittyvät elinkeinot. Suomalaisen mytologian jumaluuksiin liitettiin luonnon elementtejä. Vanhoissa seremonioissa puilla, kivillä, lähteillä ja järvillä oli omat niihin yhdistetyt henkiolennot.

Nämä pyhinä pidetyt hahmot heijastivat luonnon ja yhteiskuntajärjestyksen monimutkaista vuorovaikutusta.

Myös nykyään metsä on monille turvapaikka,jossa voi löytää rauhaa, levollisuutta ja suoran yhteyden luontoon. Suomalainen kulttuuri on ammentanut paljon mytologisista elementeistä, esimerkiksi Kalevalan runoilla on keskeinen rooli kansallisen eetoksen määrittelyssä ja sen esille tuomisessa.

In his opening lecture on Monday 4th December, Gautam Vishwanath, a Doctoral Candidate at Aalto University’s Department of Media in the School of ARTS discussed the evolution of apps and designing them by incorporating several aspects of history, mythology, culture, sociopolitical issues, and education. Photo: Tarja Nieminen
Maanantaina 4.12. Art & Median laitoksen tohtorikoulutettava Gautam Vishwanath käsitteli luennossaan digitaalisten sovellusten kehitystä ja niiden historiaa mytologian, kulttuurin, teknologian ja koulutuksen näkökohdista. Kuva: Tarja Nieminen

Digitaalisen sovelluksen työpaja

Työpajan aikana opiskelijat tekivät yhteistyötä pienissä, monikansallisissa ryhmissä ideoidakseen dynaamisia ja interaktiivisia mobiilisovelluksia. Suunniteltavien digitaalisten sovellusten tarkoituksena oli antaa käyttäjille esimerkiksi mahdollisuus merkitä luonnosta löytyviä kiinnostavia paikkoja, kohteita ja reittejä. Sovellusten piti tarjota tietoa luonnosta ja siihen liittyvästä mytologiasta. Ne saattoivat myös aktivoida käyttäjiä eri tavoilla. Sovellusten monipuolisuutta ja niiden käyttöä yksin tai yhdessä muiden kanssa korostettiin. Sovelluksiin saattoi sisältyä pelielementtejä lisäämään käyttäjien verkostoitumista ja yhteisöllisyyttä. Yksi käyttömahdollisuus oli kasvien ja eläinten sekä erilaisten mytologiaan liittyvien paikkojen tunnistaminen. Sovellukset saattoivat sisältää myös ehdotuksia elämyksellisille luontoreiteille.

"Suomalaisen ja pohjoisen alueen mytologian tutkimisen lisäksi sovelluksilla on myös laajempi tavoite - ekologisen ajattelun esiin tuominen. Halusimme korostaa luonnon kunnioittamista, puiden ja muiden kasvien sekä eläinten oikeuksien huomioimista. Tämä on yhä tärkeämpää myös nykyisten ympäristöhaasteiden näkökulmasta", Tarja Nieminen sanoo.

Photo: Hanna Karkku
Tiistaina 5. joulukuuta ryhmät alkoivat ideoida ja laatia toimintasuunnitelmia viikon ajaksi. Kuva: Hanna Karkku
Photo: Tarja Nieminen
Mr. Frog (Core Research Fellow, Helsinki Collegium for Advanced Studies) luennoi mytologiasta eri näkökulmista. Luennon toinen osa käsitteli suomalais-karjalaista ja skandinaavista luontomytologiaa. Kuvassa keskustelu Len Thompsonin (IADT) kanssa.

Ainutlaatuisia elämyksiä Suomen luonnossa

Viikon mittaisen työpajan päättyessä opiskelijat olivat haltioissaan kokemuksistaan. Ensikosketus Suomen luontoon antoi inspiraatiota työpajatyöhön. Myös monipuoliset vierailijaluennot ja ja niihin liittyvät keskustelut koettiin antoisina.

"Työpaja oli hieno kokemus paitsi opiskelijoille myös meille opettajille. Eri puolilta Eurooppaa ja erilaisista kulttuurisista ja historiallisista taustoista tulevien opiskelijoiden kanssa työskenteleminen oli virkistävää myös opetuksemme kannalta, sillä omassa korkeakoulussamme ei ole kovinkaan paljon ulkomaalaisia opiskelijoita", sanoo Paulina Tarara, toinen opettajista Katowicen taideakatemiasta Puolasta.

"Olen erityisen kiitollinen hyvin inspiroivista keskusteluista muista maista tulevien kollegojeni kanssa tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista, esimerkiksi tekoälyyn kohdistuvista toiveista ja uhista, joista meidän suunnittelijoina ja taiteilijoina on oltava tietoisia. Puhumattakaan pohjoisen myyttisestä maagisesta valtakunnasta, joka ei sijaitse rinnakkaisuniversumissa vaan lähellä Helsinkiä - kauniissa Nuuksion kansallispuistossa, jossa kaikki ikiaikaiset myyttiset olennot näyttävät olevan elossa. Retki alueella oli fantastinen, patikoin metsässä ja grillailin avotulella päivän aikana", Tarara kertoo.

"Nautin todella metsäkävelystä, jonka aikana kuulimme suomalaisesta mytologiasta ja historiasta. Kävimme myös hauskassa ja interaktiivisessa Suomen eläimistä kertovassa näyttelyssä. Maisemat, mukaan lukien metsä ja jäätynyt järvi, olivat henkeäsalpaavia. Päätimme retken nauttimalla ulkona avotulella valmistetun lounaan. Tämä oli ehdottomasti suosikkiprojektini. Minusta tuntuu, että opin paljon ja tunsin olevani osa paikallista kulttuuria. Nautin myös työskentelystä muista maista tulevien ihmisten kanssa ja siitä, että jaoimme taitojamme. Kaiken kaikkiaan kulunut viikko oli ehdottomasti kokemus, jota en unohda", sanoo Julia Kuczera IADT:stä.

Opiskelijat arvostivat viehättävää talvimaisemaa ja mahdollisuutta tavata uusia ihmisiä eri puolilta Eurooppaa. Mieleenpainuvat kokemukset, kuten sunnuntairetkellä järven jäällä koettu jään murtuminen ja grillaus perinteisessä kota-mallisessa teltassa, lisäsivät ainutlaatuisen ja ikimuistoisenulottuvuuden yhteiseen oppimiskokemukseen.

Meneillään oleva projekti haluaa nostaa esille koulutuksen saavutettavuuden EU:n kansalaisille ja korostaa DIMY-MYDI -hankkeen yhteistoiminnallista ja osallistavaa luonnetta.

Merle Karp
Seminaarin lopuksi Merle Karp, visuaalisen viestinnän muotoilija ja mediataiteilija, esitteli audiovisuaalisen performanssiprojektinsa Nature as Magic. Kuva: Tarja Nieminen

"Hello Forest! Hello Spirits!" -seminaari Oodin keskustakirjastossa 

Viikon päätteeksi työpajan tulokset, työryhmien sovelluskonseptit, esiteltiin yleisölle lyhyinä trailer-videoina seminaarissa "Hello Forest!" Hello Spirits!".

Tapahtuma pidettiin Helsingin Oodin keskustakirjastossa 10. joulukuuta 2023.

Seminaari sisälsi yhdeksän vierailevan puhujan esitystä. Tapahtuma tarjosi tilaisuuden nostaa esille työpajan teemoja ja kutsua yleisöä mukaan keskusteluun.


Teksti: Tarja Nieminen ja Gerard Fox


DIMY-MYDI on kolmivuotinen koulutushanke, joka toteutetaan viiden maan yhteistyönä. Projektia koordinoi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. Hankkeen kumppanit ovat Academy of Fine Arts and Design Katowicessa, Puolassa, Vilnan taideakatemia Liettuassa, IADT Dun Laoghaire Institute Of Art Design + Technology Dublinissa, Irlannissa ja Royal Academy of Fine Arts Antwerpenissä, Belgiassa.

Kolmivuotisen hankkeen aikana kussakin kumppanimaassa järjestetään muiden tapahtumien lisäksi noin viikon mittainen opiskelijatyöpaja, jossa tutkitaan mytologiaa ja sen historiallista ja nykyistä roolia erilaisissa konteksteissa esimerkiksi kulttuurin, politiikan ja teknologian kehityksen näkökulmista. www.dimymydi.eu.

Hankkeen viides opiskelijatyöpaja Mythology: Body järjestetään Antwerpenissä, Belgiassa 25.2.-1.3.2024. Työpajan järjestää Royal Academy of Fine Arts. Osa työpajan ohjelmasta toteutetaan Unescon maailmanperintökohteena olevassa Plantin-Moretus-museossa Antwerpenissä, Belgiassa.
https://museumplantinmoretus.be/en/content/welcome-museum-plantin-moretus


Meneillään olevaa DIMYMYDI Digital Mythologies - Mythological Digitalities -hanketta koordinoivat Tarja Nieminen (lehtori, VCD Art & Media) ja Hanna Karkku (erityisasiantuntija, kansainväliset suhteet) Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.


www.dimymydi.eu

Co-funded by the European Union
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.