Uutiset

Health Design 2017 toi yhteen terveydenhuollon, muotoilun ja teknologian osaajat

Terveysteknologiaa voi kaupallistaa muotoilu- ja suunnitteluosaamisen avulla.
health_design_main_fi_fi.jpg

Health Design 2017 -tapahtuma Otaniemen kampuksella marraskuun lopussa toi esiin ajankohtaisia näkökulmia terveydenhuollon ja terveysteknologian muotoilusta, suunnittelusta ja sairaala-arkkitehtuurista. Tapahtumaan kokoontuivat teknologian, terveydenhuollon ja designin osaajat sekä terveydenhuolloin yritykset ja tutkijat, ja sen järjestivät Northbay, Healthtech Finland ja HUS. Aalto-yliopisto toimi kumppanina.

Health Design -tapahtumassa keskusteltiin muun muassa, miten terveysteknologiaa voi kaupallistaa muotoilu- ja suunnitteluosaamisen kautta ja miten terveydenhuollon palveluja voi kehittää virtuaalisairaalan avulla. Myös vuonna 2018 avautuvan uuden Lastensairaalan suunnittelun periaatteita käytiin läpi.

Osallistujat toivotti tervetulleiksi Northbay-yhtiön luova johtaja Otto Olavinen. Aalto-yliopiston professori Risto Ilmoniemi painotti puheenvuorossaan käyttäjälähtöisyyttä, luomisen iloa ja yksinkertaisuuden arvoa kaikessa suunnittelussa.

Muotoilu voi vauhdittaa alan kasvua

Healthtech Finlandin toimitusjohtaja Saara Hassinen antoi yleiskuvan terveysteknologian toimialasta Suomessa ja toi esille, miten design ja muotoilu voi vauhdittaa alan kasvua. Aalto-yliopiston professori Turkka Keinonen tarkasteli kulttuurienvälisiä näkökulmia teollisessa muotoilussa ja painotti käyttäjien osallistamista ja luovaa näkemystä. HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta toi esille muotoiluosaamisen tärkeyden esimerkkinään moderni, funktionaalinen ja esteettinen sairaalavaatetus. Apotin teknologiajohtaja Jari Renko puhui tietojärjestelmien suunnittelun haastavuudesta tilanteessa, jossa on yhdistettävä sosiaali- ja terveyspalveluita ja toisaalta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluita maakunnanlaajuisesti.

Muotoilujohtaja Zeynep Falay von Flittner Hellon-yrityksestä toi esille, miten palvelumuotoilu voi parantaa asiakaskokemusta terveydenhuollossa.

HUSin digitaalisten palvelujen ja innovaatiopalvelujen johtaja Pekka Lahdenne puhui käyttäjälähtöisestä näkökulmasta Helsingin uuden Lastensairaalan suunittelussa.

Fellowship Director Prashant Jha intialaisesta All India Institute of Medical Sciences -yliopistosta esitteli International Biodesign -ohjelman innovaatioita, joiden onnistumiseen on vaikuttanut intialaisen yhteiskunnan monimuotoisuus.

Jane Andrew, Marco Biccanti ja professori Ian Gwilt toivat videohaastattelussa esille, miten yhtiöt, sairaalat, tutkimuslaitokset ja virkamiehet Suomessa ja Australiassa voivat toimia yhteistyössä ja tukea toistensa tavoitteita. Näiden toimijoiden kesken on syntynyt kukoistava yhteistyö Etelä-Australian Adelaidessa.

Omaa osaamistaan toivat tapahtumassa esille myös joukko yrityksiä, kuten Hellon, Kaiku Health, Merivaara, SARC Architects ja Nordkapp.

GlucoModicum voitti tuotekonseptien pitchauskilpailun

Yksi Health Design 2017 -tapahtuman huipentuma oli terveyteen liittyvien tuotekonseptien pitchauskilpailu, jonka palkinnot oli lahjoittanut Instrumentariumin tiedesäätiö. Kilpailun tavoitteena oli edistää tutkimukseen perustuvia ja terveyteen liittyviä innovaatioita. Palkinnot jaettiin seuraaville tiimeille:

1. GlucoModicum, 30 000 euroa neulattoman ja kivuttoman glukoosimonitoroinnin jatkokehitykseen   
2.   Afecta, 15 000 euroa datalähtöisen metabolisen profiloinnin jatkokehitykseen   
3.   Thermolazer, 5 000 euroa silmänpohjan ikärappeuman lämpöhoidon kehittämiseen.

Health Design -tuotekonseptikisan voittajat GlucoModicum, Afekta ja Thermolazer

Kilpailun finaalivaiheeseen ylsivät myös tiimit Cognituner, Identa ja Say It Again Kid. Kaikki ryhmät saivat palautetta asiantuntijaraadilta konseptiensa jatkotyöstämistä varten.

Järjestäjien tavoite on kehittää ja laajentaa Health Design -tapahtumaa jatkossa ja seuraavaa suunnitellaan marraskuulle 2018.

Lue lisää:
Instrumentariumin tiedesäätiö

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
KPMG:n räätälöity projekti, tiimi koolla
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojektissa analysoitiin KPMG:n asemaa Suomen nopeasti kasvavilla konsultointimarkkinoilla

Tutkimuksen mukaan konsultointimarkkinat ovat kasvaneet poikkeuksellisen paljon viimeisten viiden vuoden aikana. Teknologiakonsultointi on viitoittanut kasvua ja se muodostaa suurimman osan markkinoista.
Digital Education Council
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulu Digital Education Councilin jäseneksi

Allianssilla on yhteinen visio kestävän kehityksen edistämiseksi korkeakoulutuksessa.