PROJEKTI:
Sipoon kunta – Digitaalista palvelumuotoilua työllistymisen ja työllistämisen tuki- ja asiakasverkoston selkiyttämiseksi
Partneri:
Sipoon kunta, jossa on noin 21 000 asukasta ja nopea väestönkasvu. Ketterä ja moderni Sipoo on kaksikielinen kunta Helsingin ja Vantaan itäpuolella ja erityisen tunnettu sekä Söderkullan rannikkoalueesta että Sipoonkorven kansallispuistosta.
Tausta:
Aalto Thesis -yhteistyön kautta Sipoo tavoittelee tutkimuspohjaista tietoa ja ymmärrystä rakentaakseen modernin ja käytännönläheisen työvoimapoliittisen ohjelman 2021 verkkopalvelun tai digitaalisen työkalun muodossa. Nykyisen koronatilanteen vaikutusten vuoksi projektin aihe on mitä ajankohtaisin!
Työllistymisen ja työllistämisen tukiviidakko koetaan sekavaksi niin asiantuntijoiden, työttömien työnhakijoiden kuin rekrytointitarpeita omaavien (pien)yrittäjien näkökulmasta. Tukiverkoston selkiyttäminen ja havainnollistaminen helpottaisi kaikkien osapuolten työtä, jaksamista ja palveluiden käyttöä.
Työnhakijoiden ja työnantajien välillä on myös laajempi kohtaanto-ongelma: kukaan Suomessa ei ole onnistunut selkiyttämään ja visualisoimaan sitä, miksi työttömät työnhakijat ja työntekijöitä etsivät yritykset eivät kohtaa. Haaste on valtakunnallinen ja Sipoo tahtoo olla suunnannäyttäjä paikallisten ratkaisujen luomisessa.
Tämän projektin lopputuloksena saattaisi syntyä hahmotelma siitä, millainen Sipoon digitaalinen työvoimapoliittinen ohjelma voisi käytännössä olla. Ennen kaikkea Sipoo tavoittelee laajempaa ja syvempää ymmärrystä siitä, mitä heidän pitäisi tukiviidakkoon ja kohtaanto-ongelmaan liittyvälle haasteelle kunnassa tehdä.
Kiinnostavia kysymyksiä:
Aihe 1: Asiakasprofilointi
- Miten markkinointinäkökulmaa ja -osaamista voisi hyödyntää työllistymisen ja työllistämisen palveluiden asiakaskohderyhmien selkiyttämisessä ja profiloinnissa?
- Mitkä ovat todelliset työttömyyteen liittyvät asiakaskohderyhmät (vs. TE-toimiston nykyiset kolme linjaa)?
- Työttömiä ja työttömyysuhan alaisia on erittäin moninainen joukko – mikä on kunkin asiakasryhmän todellinen palvelun tarve?
Aihe 2: Palvelumuotoilu ja palveluiden selkiyttäminen
- Miten havainnollistaa työllistymiseen ja työllistämiseen liittyvän nykyisen tiedon ja palveluiden runsaus
- työttömälle tai työttömyysuhan alaiselle?
- (yksin)yrittäjälle, joka haluaisi työllistää, mutta esim. johtamisrooli ja työnantajavastuu pelottavat?
- asiantuntijalle, joka ei tunne paikallisia palveluita (esim. sosiaalityöntekijät, työelämävalmentajat, TE-toimiston työntekijät, lääkärit jne.)?
- Mitkä ovat nykytilanteen ”kuolleet kulmat” työllistymisen ja työllistämisen palveluissa? Mitä ei huomata tai tunnisteta?
- Miten varmistaa palveluiden todellinen saavutettavuus, kun asiakaskohderyhmä on todella moninainen?
- Miten tukea asiakasta oikeiden palveluiden löytämisessä?
- Mikä voisi olla (digitaalinen) palvelupolku?
- Miten vastata laajempaan kohtaanto-ongelmaan esim. viestinnän, markkinoinnin tai (palvelu)muotoilun avulla?
Aihe 3: Digitaaliset työkalut ja ratkaisut
- Minkälaisia digitaalisia ratkaisuja voitaisiin hyödyntää työllistymisen ja työllistämisen palvelukokonaisuuden rakentamisessa, viestimisessä ja havainnollistamisessa?
- Miten palveluita ja tukia yhteen kokoavan digitaalisen työkalun voisi kytkeä olemassa oleviin palveluiin ja ratkaisuihin (esim. Kuntaäly, Duuniportaali, suomi.fi)?
- Miltä voisi näyttää Sipoon digitaalinen ja interaktiivinen työvoimapoliittinen ohjelma? Millä alustalla ja/tai työkalulla se voitaisiin toteuttaa?
- Voidaanko hyödyntää esim. pelillistämisen elementtejä? Alustavana ajatuksena on ohjata asiakasta digitaalisen työkalun avulla palveluverkostossa ja rohkaista tekemään valintoja.
- Miten uutta digitaalista palvelua tai työkalua voisi levittää myös valtakunnallisesti?
Minkä kysymyksen sinä haluaisit opinnäytetyölläsi ratkaista? Minkä uniikin näkökulman tuot projektiin? Kerro lisää hakemuksessasi!